Szélsőjobboldali erőszakhullám: hárman vertek össze egy bevándorlót Németországban

Publikálás dátuma
2018.08.30 11:04

Fotó: AFP/ JAN WOITAS
Napok óta csak egyre feszültebbé válik a helyzet, egyre több a bevándorló-ellenes erőszakos megmozdulás az országban.
Három ismeretlen vert össze egy 20 éves bevándorlót Németországban, a héten fellángolt idegenellenes erőszakhullám részeként - írja a Reuters.
A szerda késői óráiban az Északi-tenger partján fekvő Wismar városában megtámadott áldozat éppen hazafelé tartott, mikor a három ismeretlen körülállta. Idegengyűlölő frázisokkal sértegetni kezdték, majd ketten megütötték az arcán, a harmadik támadó pedig egy lánccal a testét kezdte ütni. Mikor földre esett, megrugdosták. A rendőrség most szemtanúkat keres.
Mindennek előzménye, hogy vasárnap hajnalban egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgár leszúrt egy 35 éves, orosz származású német férfit Chemnitzben. A bűncselekmény indítéka nem ismert. Ugyan a tetteseket őrizetbe vették, ám a német szélsőjobboldalnak ez kevés volt: egy 800 fős, be nem jelentett, pogrom-szerű felvonulást tartottak vasárnap, majd kedden már 5 ezren vonultak utcára.

310-re emelkedett a Srí Lankai merénylet áldozatainak száma

Publikálás dátuma
2019.04.23 07:44

Fotó: AFP/ JEWEL SAMAD
Ma reggel három perces néma csenddel tisztelegtek a halottak előtt.
310-re emelkedett a Srí Lanka-i terrorcselekmények halálos áldozatainak száma  – írja a Guardian. Az áldozatok temetése kedden kezdődött, a szertartás előtt helyi idő szerint reggel fél kilenckor háromperces néma csenddel emlékeztek a merényletsorozat halottjaira.  Húsvét vasárnapján kilenc robbantás történt a dél-ázsiai szigetország fővárosában és annak környékén. A támadásokat egy helyi szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el három templomban és három luxusszállóban egy időben hét öngyilkos merénylővel, akik Srí Lanka-i állampolgárok voltak. A hatóságok szerint 
a merénylőknek külföldi kapcsolataik voltak, egy nemzetközi terrorszervezet állhat mögöttük.
Témák
Sri Lanka

Részvétüket fejezték ki a terroristák a meggyilkolt újságírónő miatt

Publikálás dátuma
2019.04.23 07:10

Fotó: AFP/ PAUL FAITH
Az új IRA jelentkezett az észak-írországi újságíró-gyilkosság elkövetőjeként.
Az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoport jelentkezett egy az északír sajtónak eljuttatott levélben a Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözés elkövetőjeként, amiben meggyilkoltak egy fiatal újságírónőt - közölték hírügynökségek keddre virradóra. "Az ellenség elleni támadás során tragikusan életét vesztette Lyra McKee, mert az ellenséges erők közelében állt" - közölte a militáns csoport a The Irish Newsnak küldött állásfoglalásában, amelynek eredetiségét az északír lap jelszóval hitelesítette. Az "új IRA" közleményében teljes és őszinte részvétét fejezte ki Lyra McKee élettársának, családjának és barátainak az újságírónő halála miatt. Londonderryben a csütörtök éjszakai incidens előtt több helyszínen házkutatásba kezdett a rendőrség fegyvereket keresve. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakos cselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén. A rajtaütések helyszínein többtucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le rájuk, és egy lövedék eltalálta a 29 éves Lyra McKee oknyomozó újságírót. A fiatal nőt kórházba vitték, ahol belehalt sérüléseibe. Az "új IRA" elutasítja az 1998-as megbékélési egyezményt, amely három évtizednyi erőszaknak vetett véget Észak-Írországban. A fegyveres csoport egy egységes Írországért küzd.
Frissítve: 2019.04.23 07:33