Az egészségügytől félünk, nem a bevándorlástól

Publikálás dátuma
2018.09.02. 10:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A világ félelmeiről készült felmérésből kiderül, az egészségügy továbbra is katasztrofális helyzetben van a magyarok szerint. Ráadásul az ország háromnegyede szerint rossz irányba mennek a dolgok.
A magyarok az egészségügy, illetve a szegénység miatt aggódnak jobban, mint bárki más – derül ki az Ipsos 28 országban végzett reprezentatív felméréséből, amit a Ténygyár szúrt ki.
10-ből 7 magyar említette a legsúlyosabb három probléma között a gyógyulás feltételeit - a kutatás arról tanúskodik, hogy nincs más olyan ország, ahol ennyire súlyosnak tartanák az emberek az egészségügy helyzetét. Még 40 százalék feletti arányt is csak három államban mértek (Lengyelország 56%, Brazília 45%, Egyesült Királyság 44%).
A felmérés résztvevőinek mindössze negyede volt az, aki említette egyáltalán az egészségügyet a legsúlyosabb gondjai között.

Hasonló a helyzet a szegénységgel és a társadalmi egyenlőtlenségekkel: ezek a magyarok 57 százaléka szerint tartoznak az ország súlyos gondjai közé. Ennél többen csak Oroszországban érzik súlyos problémának az egyenlőtlenségeket (64%).
A felmérés szintén rácáfol az áprilisi választások eredményeire:
a magyarok háromnegyede, 74 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban.

A világátlag 54 százalék, és Magyarországnál csupán Brazília, Peru és Dél-Afrika lakosai látják borúsabban a helyzetet. Olaszországban ugyanakkor Giuseppe Conte miniszterelnökké választásának hónapjában 13 százalékkal lettek elégedettebbek az emberek, és a mexikói elnökválasztás is hasonló eredményt hozott: Andrés Manuel López Obrador győzelme 19 százalékkal emelte az országos elégedettséget.
A magyar bankokról nem sok jót mond, hogy a hitelhez jutás problémáját a vizsgált 28 ország közül a magyarok tartják a legfontosabbnak – nálunk 8 százalék említette, míg a világátlag csupán 2 százalék. Érdekesség még, hogy a lényegében 2015 óta folyamatosan tartó menekültellenes kormányzati kampány ellenére,
a magyarok továbbra sem tartanak sem a migrációtól, sem a kormánysajtóban a migrációval rendszeresen összekapcsolt terrorizmustól.

A legsúlyosabb probléma világszerte a munkanélküliség, a szegénység, a bűnözés és a politikai korrupció volt. Ezeket az összes megkérdezett 32-33 százaléka sorolta hazájának három legaggasztóbb gondja közé. A klímaváltozás miatt csak 10 százalék, a szélsőségek előretörése miatt pedig csak 9 százalék aggódik.
Szerző
Frissítve: 2018.09.02. 11:04

Riasztás - Ma is nyakunkba szakad az ég

Publikálás dátuma
2018.09.02. 09:47
Fotó: Shutterstock
Heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnapra.
Heves zivatar veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. A fővárosban, Pest és Bács-Kiskun megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki a másodfokú, míg Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére az elsőfokú figyelmeztetést. Szombathoz hasonlóan délelőtt, kora délután még jellemzően heves események nélküli zivatarok alakulhatnak ki a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, majd késő délutántól, estétől nyugat, délnyugat felől intenzívebb zivatarok képződhetnek, amelyek éjfélig nagyjából a Duna vonaláig juthatnak el. Heves zivatarok kialakulására leginkább a Dunántúl nyugati felén lehet számítani, ahol viharos széllökések, felhőszakadás és jégeső is lehet. Délkeleten a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 21-26, másutt 27-34 fok között alakul. Késő estére 17-25 fok közé hűl a levegő.
Szerző

Ez az öt szám sok pénzt érhet

Publikálás dátuma
2018.09.01. 20:00
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 54. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 4, 12, 31, 59, 61. A Joker: 366086. Öztalálatos szelvény nem volt; négyalálatos szelvény 38 darab, nyereményük egyenként 1.327.780 forint; háromtalálatos  2933 darab, nyereményük egyenként 18.350 forint; kéttalálatos szelvény 76.163 darab, nyereményük egyenként 1545 forint.  
Szerző
Témák
ötös lottó