egészségügy;orvosi kamara;Éger István;Honvédkórház;

2018-09-04 08:00:00

Szabályszegés nélkül egyszerűen nem megy a sürgősségin

Már két évvel ezelőtt is csak a szükséges orvosok negyede dolgozott a sürgősségi osztályokon - mondta Éger István, az orvosi kamara elnöke.

- Bármikor, bármelyik kórházban előállhat az a helyzet, ami most a Honvédkórházban van – mondta lapunknak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Szerinte ez csak azon múlik, hogy mikor fognak össze a kollégák kritikus tömegben egy-egy kórházi osztályon, hogy jelezzék, nem csinálják tovább. Hozzátette: már két éve is csak a szükséges orvosok negyede dolgozott a sürgősségi osztályokon. Éger István emlékeztetett arra, hogy már akkor széles skálán mozgott a szabályok kényszerű megszegése. Enyhébb esetekben „csak” a megfelelő szakképesítésű műszakvezető folyamatos biztosítása nem teljesült, ám ennél sokkal gyakrabban előfordult, hogy nemhogy sürgősségi, de semmilyen szakorvos nem volt az osztályokon. A műszakokat így rendre rezidensekkel láttatták el. A kamara már akkor szorgalmazta az érdemi megoldást – tette hozzá.

Lapunk kérdésére, hogy most vállalnak-e szerepet a túlmunkaszerződéseiket fölmondó orvosok és a kórházmenedzsment közötti tárgyalásban, az elnök azt felelte: csak akkor tudnak bekapcsolódni, ha erre kollegiális felkérést kapnak, de ilyen eddig még nem érkezett.

A feszültség oldására – információink szerint – érdemi lépések még nem történtek. Úgy tudjuk, az egészségügyért felelős államtitkár, Nagy Anikó egy hónapja fölkért egy szakemberekből álló sürgősségi csoportot, hogy adjanak javaslatokat az ellátás krízisének megoldásra. Megtudtuk: az államtitkár kedden is egyeztetett a sürgősségi szakmai testülettel.

Egy hete számoltunk be arról, hogy a Honvédkórház traumatológus és aneszteziológus 112 orvosából 45-en fölmondták az önként vállalt túlmunkaszerződést, mert a menedzsment júniusban megvonta az önkéntes túlmunkáért járó juttatást. Az érintett orvosok csak a júliusi fizetési jegyzékükön szembesültek azzal, hogy több tízezer forinttal kevesebbet kaptak a szokásos összegnél. Az, hogy hirtelen ennyi orvos vált ki a kórházi ügyeleti rendszerből, szinte ellehetetlenítette a főváros legnagyobb sürgősségi osztályának működését. Ezt követte Zacher Gábornak, az osztályvezetőjének a lemondása.