Hatalmas uszállyal próbálják begyűjteni az óceáni szemetet

Publikálás dátuma
2018.09.04 12:12
Fotó: The Ocean Cleanup
Fotó: The Ocean Cleanup
Néhány napon belül indul a hatalmas uszály, amellyel tesztelik, begyűjthető-e az óceán felszínét borító szemét.
A napokban indul a holland, a The Ocean Cleanup elnevezésű projekt, amely megkísérli az óceán felszínén lebegő műanyag termékek begyűjtését - írta az SG.hu A szemetet még a termékek lebomlása előtt be akarják gyűjteni, ugyanis a mikroműanyagok a halakon keresztül a táplálékláncba is bekerülnek, tovább szennyezve a környezetet,
A 600 méter hosszú, az óceán felszínén végighúzódó láncot 3 méter mély „szoknyával” egészítettek ki, hogy megakadályozzák a különböző darabkák átszivárgását. A szemét tereléséhez a természetes áramlások és mozgás mellett 4-6 hetente szükség lesz a rendszer átvizsgálására és kiürítésére is. Az első eredményektől függ majd a további példányok vízre bocsátása, illetve beüzemelése.
Jelenleg öt nagyobb szeméthegy ismert, az összesen 21 millió euróba kerülő System 001 ezek egyikét veszi célba, tesztjelleggel, ezután jöhetnek majd a további, még nagyobb példányok.
A tervek szerint öt éven belül a jelenlegi szemét nagyjából felét gyűjtenék be, 2040-re pedig elérnék a 90 százalék feletti arányt is. A kezdeményezés kitalálói szerint szerint sietnünk kell, mert az előrejelzések szerint 2050-re halak mennyiségét is meghaladná a tengereken hánykolódó műanyag szemét, amelynek eltakarítására eddig nem sok erőfeszítést tettek, annak ellenére, hogy az ötvenes évek óta folyamatosan szennyezzük a nagy vizeket. Ezért ennek mérséklésére, leállítására is megoldást kellene találni. A készítők a begyűjtés utáni újrafelhasználásban is igyekeznek segíteni.
Frissítve: 2018.09.04 12:12

Recészsiráf-bébi született Debrecenben (fotók)

Publikálás dátuma
2019.03.20 16:28

Fotó: MTI/MTVA/ Czeglédi Zsolt
Ismét zsiráf született a debreceni állatkertben: az 50 kilogramm súlyú, 175 centiméter magas, jó étvágyú, életerős kisbika február utolsó napján jött a világra - közölte az állatkert igazgatója szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.
2017 nyarán született Debrecenben az ország első recészsiráf-bébije, Jabari, akit most testvérrel örvendeztetett meg Európa egyik legjobb génállományú zsiráfpárja, Emma és Szilveszter. A kis zsiráfcsikó megszületésével 163-ra nőtt Európában a recés zsiráfok száma, az állatokat 55 állatkertben gondozzák a kontinensen - mondta Nagy Gergely Sándor.
A kisbika a sajtótájékoztatón cumisüvegből másodpercek hörpintett föl hat deciliter 4,2 zsírtartalmú szürkemarha-tejet.
A recés zsiráf az egyik legritkább zsiráf alfaj, amely Szomália, Etiópia és Kenya területén fordul elő, és szerepel a kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Magyarországon csak Debrecenben láthatóak recés zsiráfok, amelyek az európai fajmentő program keretében 2006 óta élnek a Nagyerdő fái alatt.
Szerző

Éjjel hivatalosan is elkezdődik a tavasz

Publikálás dátuma
2019.03.20 16:16
Illusztráció
Fotó: AFP/ Adam Klingeteg
Márciusi napéjegyenlőség idején a Föld mindkét féltekéjén ugyanolyan hosszú a nappal és az éjszaka.
Idén március 20-án, közép-európai idő szerint 22 óra 58 perckor kezdődik a csillagászati tavasz. 
Napéjegyenlőség idején, évente kétszer: márciusban és szeptemberben a világon mindenhol ugyanannyi ideig tart a nappal és az éjszaka, mert a Nap 90 fokos magasságban delel az Egyenlítő felett – írta a Sokszínű Vidék. Csillagászati szempontból tehát pontosan tudható, mikor kezdődik a tavasz, de ez nem feltétlenül esik egybe a hőmérséklet emelkedésével, ezért azt csak remélhetjük, csütörtöktől, a tavasz első napjától Benedek meghozza a zsákjában a meleget.
A tavaszi napéjegyenlőséget régen a rituális tisztálkodás, a böjt, a megfiatalodás és a megújulása hagyománya kísérte. Ajánlatos volt a múlt „ügyeit” lezárni, és lelkesen, bizalommal tekinteni a nyíló virágok és a szerelem évszakára.
A napéjegyenlőség legközelebb csak 2102-ben esik ismét március 21-re. A négyévenként bekövetkező szökőévek miatt pedig 2048-ban pedig március 19-én lesz - írta az MTI. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján arról is tájékoztat, hogy március 31-én vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. A kutatók és a szakemberek megosztottak abban a kérdésben, hogy van-e értelme az óraátállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle, már csak azért is, mert innentől kezdve tudatosul az emberekben, hogy közeleg a nyár.
Frissítve: 2019.03.20 16:16