Mindig fázik? Pajzsmirigy probléma is okozhatja

Publikálás dátuma
2018.09.04. 15:15
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A pajzsmirigynek a testhőmérséklet szabályozásában is fontos szerepe van, alulműködése esetén jellemző tünet a fázósság.
A pajzsmirigy egy viszonylag kis szerv, ám működése az egész szervezetre nagy hatással van: az általa termelt hormonok részt vesznek az emésztés szabályozásában, a kiválasztásban, a növekedésben, a szexuális és az agyi működésben is. 

Többféle tünet, eltérő intenzitással

A nem megfelelő jódellátottság miatt a pajzsmirigy gyakran nem képes megfelelően ellátni a munkáját, alulműködik. Ennek erősségben is sokféle tünete lehet: fáradtság, székrekedés, depresszió, menstruációs zavarok, valamint akár a nyár végén, a hűvösebb esték idején gyakori hideg intolerancia is jellemezheti - mondta dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa. 

„Egy-egy tünet önmagában még nem elegendő a pajzsmirigy aluműködés diagnózisának felállításához, de gyanú esetén szakorvoshoz kell fordulni”

A Budai Endokrinközpont szakorvosa elmondta, a pajzsmirigy alulműködés vizsgálata a vérből történő hormonszintek maghatározásával történik, amennyiben magas a TSH szint, gyanakodhatunk alulműködésre, de a TSH érték egyénenként, életkoronként, sőt évszakonként is eltérhet, ezért fontos, hogy a teljes pajzsmirigy hormon ellenőrzése, valamint az, hogy laborvizsgálat mellett ultrahangvizsgálat is történjen.

Életmódváltás és...

A betegség megállapítása esetén a szakorvos életmódváltozást javasol, amelyet gyógyszeres hormonpótlással és a szükséges nyomelemekkel (jód, szelén) és vitaminokkal (D, E, A) egészít ki. 

„A pajzsmirigy alulműködés megfelelő szakorvosi kontroll és kezelés mellett jó eredményekkel kezelhető”

– hangsúlyozta dr. Bérczy Judit.

Szerző
Témák
pajzsmirigy

Ezért magasabb a vérnyomás az orvosnál, mint otthon

Publikálás dátuma
2018.09.03. 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
Gyakori, hogy az orvosi rendelőben soha nem látott magasságokba emelkedik a vérnyomásunk. Ennek okáról, és az úgynevezett fehérköpeny-szindrómáról dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája beszélt.
Az orvosi rendelőben mért magasabb vérnyomásértékek oka lehet az úgynevezett fehérköpeny-szindróma, ami azt jelenti, hogy a beteg vérnyomása az orvosok, a rendelő miatt érzett stressz miatt megemelkedik. Ez ráadásul ördögi körként is működhet, hiszen akinél egyszer előfordult már ez a jelenség, legközelebb már szorongva lép be a rendelőbe, tehát már magasabb az érték. Ezzel a diagnózissal azonban óvatosan kell bánni: csak akkor szabad kimondani, ha az otthoni vérnyomásértékek igazoltan a normál tartományban vannak – mondta a szakember.

„Aki otthon – akár rendszeresen – méri a vérnyomását, számos tényezővel nem számolhat. Elsősorban azzal, hogy a vérnyomás gyakran csak időszakosan emelkedik meg, tehát lehet, hogy éppen a mérés pillanatában normális, máskor viszont kiugrások tapasztalhatók. Az is előfordulhat, hogy éjszaka magasabbak a vérnyomásértékek, amiről természetesen a nappali egy-két mérés nem tájékoztat.”

Ha valaki már gyógyszert szed a magas vérnyomására, annak hatását sem lehet kizárólag egyetlen, nyugalmi méréssel kontrollálni. A fehérköpeny-szindróma hatásait természetesen szintén bele kell számítani, ezért a minél pontosabb eredmények érdekében az esetek többségében fontos lehet a 24 órás vérnyomásmérés, az úgynevezett ABPM. Ezzel a vizsgálattal kideríthető, milyenek a vérnyomásértékek a munkahelyen, az egyes napszakokban, fizikai aktivitás és alvás közben – mondta dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája. Ez egy fájdalommentes vizsgálat: a páciens karjára 24 órára elhelyeznek egy vérnyomásmérőt, amelyet összekötnek egy kis övtáska méretű eszközzel. A műszer 15-30 percenként rögzíti a mért adatokat, amelyeket aztán számítógép segítségével elemezni lehet és kiderülhet akár az álcázott hipertónia is. 
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz zavaró tünetet, nem is igényel kezelést. Sokan csak a következményes problémák, megbetegedések miatt fordulnak orvoshoz, holott a kezeletlen magas vérnyomás alattomosan károsíthatja a szívet, az agyat, a vesét, a szemet, a végtagok keringését, a férfiaknál erektilis diszfunkciót, a nőknél terhességi szövődményeket okozhat.
Szerző
Témák
vérnyomás

Árthatnak is az idénygyümölcsök

Publikálás dátuma
2018.09.01. 14:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels
A szokatlan meleg miatt korábban érnek a gyümölcsök, így a napokban már friss szőlőt és körtét ehetünk. Nem árt azonban az óvatosság, mert a fogyasztásuk akár kellemetlen panaszokat is okozhat.

Nem csak hasfájást okoznak

A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, más néven fruktóz adja. Egy fruktóz és egy glukóz molekula alkotja a szacharóz nevű kettős cukrot, amelynek lebontását a szacharáz nevű enzim végzi – magyarázta dr. Hidvégi Edit,Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, ezért fruktóz fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés is jelentkezhet. A fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, a fokozott bélmozgás, a bélgázosság, de fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is kialakulhat.

Kisgyermekeknél is

Mivel a szacharáz enzim hiánya öröklődik, a tünetek gyakran féléves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők. A gyermekek idővel összekötik az adott ételt a kellemetlen mellékhatásokkal és előfordulhat, hogy emiatt nem szívesen esznek gyümölcsöket, gyümölcslevet. Nem árt tudni, hogy fruktóz felszívódási zavar esetén a kristálycukor, de a répacukrot tartalmazó porcukor, de akár a méz is okozhat hasfájást. Magas fruktóztartalmú gyümölcs az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő. 
A fruktóz felszívódási zavar nem ugyanaz, mint az egyébként nagyon ritkán előforduló fruktóz intolerancia. Utóbbi a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működésekor jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően fellépő alacsony vércukorszint, hasmenés, görcsök. Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet a növekedés elmaradása is. Kezeletlen esetben később májmegnagyobbodás és annak kóros szöveti átépülése, a cirózis is létrejöhet. Fruktóz intolerancia esetén egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes étrend követésére van szükség - mondta a gasztroenterológus.
Szerző