Előfizetés

Macron pártja egyetért Orbánnal: a „csúcsjelöltség” egy hiba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.05. 13:28
Christophe Castaner
Fotó: Thomas SAMSON / AFP
A Spitzenkandidat intézménye olyan, mintha egy elnök már a választás előtt kinevezné a következő kormányt - fogalmazott Christophe Castaner. Pártja nem fog támogatni egyetlen jelentkezőt sem. Ezzel furcsa módon Orbán Viktor is egyetért.
Hibának, demokratikus anomáliának nevezte Emmanuel Macron pártjának elnöke, Christophe Castaner a csúcsjelöltség intézményét - írja a politico.eu. A La République En Marche párt nem fog támogatni egyetlen politikust sem, aki a Spitzenkandidat, azaz csúcsjelölt pozícióért indul.
Az először 2014-ben alkalmazott Spitzenkandidat rendszerben annak a pártnak a jelöltje szerzi meg az Európai Bizottság elnöki pozícióját, amelyik a legtöbb szavazatot – és így a legtöbb képviselői széket – szerzi az Európai Parlamenti választáson. Ez ellen emelt szót nemrég az Európai Tanács több tagja, köztük Macron francia elnök is. Azt kifogásolták, hogy a csúcsjelöltség miatt – annak ellenére, hogy a Tanács az EU legfőbb döntéshozó szerve – a tagállamok vezetőinek valójában nincs beleszólásuk az EB-elnök megválasztásába. A Tanács ugyanis önállóan nem tehet javaslatot; csak arról dönthet, amit elé terjesztenek.
Castaner ennél a kritikánál is továbbment, mikor komoly demokratikus problémának nevezte a rendszert. Főleg azt kritizálta, hogy a Spitzenkandidat személyét – azaz az EU végrehajtó hatalmának fejét – azok választják meg a következő ciklusra, akiket addigra újraválasztanak, esetleg leszavaznak az unió polgárai. Ahogy Castaner fogalmazott:
„ez olyan, mintha egy elnök már a választások előtt kinevezné a következő kormányt”.

A Spitzenkandidat rendszer kritikusai közé tartozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki 2014-ben nem támogatta a Néppárt akkori jelöltjét, Jean-Claude Juncker jelenlegi bizottsági elnököt, de magát a rendszert is többször kritizálta. A helyzet pikantériája, hogy ebben az ügyben azzal a Macronnal került egy platformra, akit újabban egyfajta főellenségként, a „migránspárti erők vezetőjeként” igyekszik beállítani.

Manfred Weber indul az Európai Néppárt csúcsjelöltségéért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.05. 12:28
Manfred Weber - korábbi felvétel.
Fotó: NICOLAS LIPONNE / NURPHOTO
Ha sikerrel jár a német kormányzópártok egyikének, a CSU-nak politikusa, ő lehet a következő elnöke az Európai Bizottságnak.
Manfred Weber szerdán bejelentette, hogy elindul az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért, hogy a párt európai parlamenti (EP-) választási győzelme esetén ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke - írja az MTI.
Mivel az előrejelzések szerint ismét az Európai Néppárt (EPP) frakciója lesz a legnagyobb az Európai Parlamentben, minden bizonnyal néppárti politikus lesz a következő elnöke az Európai Bizottságnak. Ha Weber sikerrel jár az EPP-n belül, akkor ez a személy ő lesz.
Az EPP jelenlegi európai parlamenti frakcióvezetője a Der Spiegel értesülése szerint szerdán délelőtt először a képviselőcsoportot tájékoztatja döntéséről, majd 12.45-kor sajtónyilatkozatot tesz.
Weber - aki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese is -, az első politikus, aki ringbe száll a csúcsjelöltségért. Jelentkezni október közepéig lehet, és végül a pártcsalád november elején Helsinkiben tartandó kongresszusán döntenek arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt a jövő májusi EP-választáson. A Der Spiegel szerint a CSU vezetősége és a testvérpárt német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Angela Merkel német kancellár is támogatja, hogy Manfred Weber legyen az EPP csúcsjelöltje.
A legsúlyosabb károk Oszaka prefektúra területén keletkeztek – közölte Abe Sindzo miniszterelnök
Fotó: AFP/JIJI PRESS

Már 11 áldozata van a Jebi tájfunnak Japánban

Az elmúlt 25 év legpusztítóbb tájfunja hatalmas károkat okozott az ország infrastruktúrájában, közel 400 ember megsebesült, 1,2 millió ember maradt áram nélkül. Nézze meg, mi maradt a pusztítás után!

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.09.06. 15:22
Heves esőzések és óránkénti 172 kilométeres szél kíséretében csapott le a vihar Japán nyugati partjaira
Fotó: Yoshiko Moriya / AFP
Autók egy parkolóban Kobéban
Fotó: AFP/JIJI PRESS
Villanyoszlopok Sennában
Fotó: Takashi Ozaki / AFP
Összeborult konténerrakások egy osakai kikötőben
Fotó: AFP/JIJI PRESS
Hiába helyezték biztonságba a partvidék hajóit, néhány mégis elszabadult
Fotó: AFP/JIJI PRESS
Hirano Jinja Shrine nézi tönkrement házát Kiotóban
Fotó: Yoshiko Moriya / AFP
Felborított konténerdaru Oszakában
Fotó: Naoya Masuda / AFP
Épületek ezreit rongálta meg a szélvihar
Fotó: AFP/JIJI PRESS
A legsúlyosabb károk Oszaka prefektúra területén keletkeztek – közölte Abe Sindzo miniszterelnök
Fotó: AFP/JIJI PRESS
A betörő víz is problémát jelentett a partmenti területeken
Fotó: Hiroyuki Ueba / AFP
Mobilgátak Nagojában
Fotó: AFP/JIJI PRESS
Hullámok ostromolják Sirahamát
Fotó: Takashi Ozaki / AFP
Egy elszabadult teherhajó megrongálta a Kanszai reptérre vezető hidat
Fotó: AFP/JIJI PRESS
Mintegy ötezer ember rekedt a Kanszai repülőtéren
Fotó: Naoki Maeda / AFP
A víz elöntötte a repülőtér kifutópályáját és egyik terminálépületének alagsorát
Fotó: AFP/JIJI PRESS