Kásler hazafias oktatásról beszél, de még az unokái is külföldi iskolába járnak

Publikálás dátuma
2018.09.06. 14:47
Kásler Miklós
Fotó: Molnár Ádám
Az emberierőforrás-miniszter gyereke és unokái egy percet sem töltöttek a magyar közoktatásban.
Hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter ma már felnőtt gyereke elsőtől az érettségiig a budapesti Deutsche Schuléba járt, arról ő maga is nyilatkozott. Ám, mint az Index.hu megtudta, még unokái is idegen nyelven oktató, magyar vagy külföldi fenntartású, budapesti magániskolákba és -óvodába járnak.
Mindez nem harmonizál különösebben azzal, amit az emberierőforrás-miniszter változatos kormányközeli felületeken a hazafias oktatás fontosságáról mond. Azzal például, hogy
Ehhez képest Kásler gyereke kifejezetten pozitívan nyilatkozott a német iskolában eltöltött éveiről egy az Index által fellelt cikk tanúsága szerint, ami egy osztálytalálkozót örökít meg.
Pár napja Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta közösségi oldalán mindenki tudtára: a kormány által egekig magasztalt közoktatás helyett olyan magániskolába járatja gyerekeit, ahol 2 millió forint egy tanév. A KLIK által kezelt iskolákban eközben nem hogy tanár, de néha még villany sincs.
Szerző

Meghalt Bethlen István

Publikálás dátuma
2018.09.06. 12:23
Bethlen István
Fotó: Népszava
Hetvenkét éves korában kedden elhunyt Bethlen István egykori MDF-es országgyűlési képviselő, a Magyar Páneurópa Unió Egyesület (MPUE) volt elnöke.
A Magyar Páneurópa Unió Egyesület az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta: néhai elnökük pályafutása - a történelmi Bethlen család tagjaként - Magyarországtól Ausztriáig, Németországig és az Egyesült Államokig ívelt.
Hazatérése után az MDF-frakció tagjaként parlamenti képviselő, majd különböző cégek vezetőségi tagja, pénzügyi szakértő, politikai kommentátor és publicista volt.
Az MPUE elnökeként a Nemzetközi Páneurópa Unió elnökségi tagjává is választották. Korábban a bajor CSU választási szakértője volt. Írásait a magyar és a nemzetközi sajtó gyakran közölte. Országjáró körútjain és külföldön számos színvonalas előadást tartott, melyekkel a NATO-és az EU-csatlakozást jóval megelőzően integrációnkat sikeresen szolgálta - áll az egyesület közleményében.
Bethlen István 1946. június 19-én született Kolozsváron Bethlen László jogász, országgyűlési képviselő és Teleki Katalin gyermekeként; gróf Bethlen István egykori magyar miniszterelnök egyik leszármazottja volt. 1963-ban Nyugat-Európába ment, egyetemi tanulmányait Innsbruckban, Münchenben és Bécsben végezte, ahol közgazdasági, filozófiai és államtudományból szerzett diplomát. A német gazdasági- és bankéletben töltött be vezető állásokat, és egyetemen tanított. Több éven át az Egyesült Államokban élt. 1990 elején tért vissza Magyarországra. 1990-től 1994-ig az MDF országgyűlési képviselője volt. Antall József miniszterelnök pénzügyi tanácsadójaként is tevékenykedett. 1991-ben a Magyar Vállalkozói Kamara társelnöki teendőit is ellátta. 1994 és 2012 között volt a Magyar Páneurópa Unió Egyesület elnöke.
Szerző

Sargentini: ha megvan a kétharmad, az egy "nagyon erős politikai üzenet

Publikálás dátuma
2018.09.06. 08:33
Judith Sargentini
Fotó: Alexis Haulot / Európai Parlament
Senki sem tudja, mi történik, ha elfogadja az Európai Parlament a Judith Sargentini nevéhez fűződő jelentést, de az biztos, hogy a magyar jogállamiság helyzetével már régen foglalkoznia kellett volna az uniónak - derül ki a politikussal készült interjúból.
Ismerem a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítenek meg a jelentés igazában – mondta a hvg.hu kérdésére Judith Sargentini, aki nagyon bízik benne, hogy az uniós tagállamok nem nézik tovább tétlenül a magyar jogsértéseket. A holland zöldpárti képviselő nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt.

"Ez a jelentés a magyar polgárok jogait védi, hogy sokszínű demokráciában éljenek, amelyben tisztességes igazságszolgáltatás ítélkezik felettük, a tájékoztatás teljes körű, szabadon gyakorolhatják vallásukat, és nem korlátozzák a gyülekezési jogukat"

- fogalmazott Sargentini. Ugyan a kormánypártnak többsége van a parlamentben, de a választáson a „győztes mindent visz” nem különösebben demokratikus elve érvényesült.

"A demokrácia szempontjából a választás olyan, mint a hab a tortán. A demokráciának lényeges eleme, de önmagában nem egyenlő a demokráciával"

- tette hozzá. Sargentini szándékosan az áprilisi választás után nyújtotta be jelentését az Európai Parlamentnek, pedig az már korábban kész volt - a Fidesz állításaival szemben, nem a bosszúállás vezette. És nem is a menekültek miatt bünteti az országot Brüsszel:

"A jelentés 12 pontjából mindössze az utolsó előtti foglalkozik a migrációval. A magyar kormány által erőltetett, menekültválságról szóló vita szándékosan hivatott kitakarni mindazt, amiről ez a jelentés szól"

- mondta el a politikus. Hangsúlyozta azt is: a jelentés nem az ő személyes véleménye, hanem csapatmunka eredménye, amelynek megállapításait néppárti képviselők szavazatával, kétharmados arányban fogadta el az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága. További négy másik európai parlamenti bizottság is dolgozott a jelentés pontosságáért, és mind kétharmados többséggel elfogadta az eredményeket.
Ami a Fideszt is soraiban tudó EPP-t illeti,

"tételesen tudom, milyen sokan támogatják az előterjesztést a Néppárton belül. A konzervatív pártcsalád számos nemzeti delegációja aggódik a magyar jogállamiság helyzete miatt"

- fogalmazott Sargentini. Ha a jelentést elfogadták, akkor az az Európai Tanács asztalára kerül. "Nincs kialakult menetrend onnantól kezdve", de az EP kétharmados támogatása egy "nagyon erős politikai üzenet a tagállamok felé, hogy cselekedjenek".

"Ez egy döntő pillanat Európában, mindenkinek döntenie kell, hogy megvédi-e az európai polgárok jogait, vagy tagállamok belső ügyének tekinti azok korlátozását"

- tette hozzá. "Nem vagyok boldog, ha azt látom, hogy Romániában rendőri erőt alkalmaznak tüntetők ellen, Máltán és Szlovákiában újságírók ellen követnek el merényletet, míg Lengyelország copy-paste jelleggel másolja a magyar jogállamiságot felszámoló törvényeket" - sorolta Sargentini, aki szerint mindezzel kapcsolatban az EU politikusainak éppen az a dolguk, hogy megszólaljanak és néven nevezzék a dolgokat.
Szerző
Frissítve: 2018.09.06. 09:08