Kétmillió autót hív vissza a Ford

Publikálás dátuma
2018.09.06. 20:01

Fotó: AYTAC UNAL / ANADOLU AGENCY / AFP
A döntés az F150 pickupot érinti, a biztonsági övekkel lehet gond.
Kétmillió autót hív vissza a Ford Motor Company Észak-Amerikában a biztonsági övekkel kapcsolatos problémák miatt – írja a Reuters. A döntés az F150 pickupot érinti, a járművekben ugyanis tűzveszélyesek a biztonsági övet működtető rendszerek. Az USA-ban összesen 17, míg Kanadában 6 ezzel kapcsolatos incidensről tudnak, három komolyabb eset is volt, de egyik sem végződött sérüléssel. A döntés előzménye, hogy az amerikai közlekedési hatóság, az NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) a panaszok miatt másfél millió gépjárműre kiterjedő vizsgálatot kezdeményezett. A visszahívás az Egyesült Államokban 1,62 millió, Kanadában 340 ezer és Mexikóban 37 ezer járművet érint.
Szerző

326,31 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.06. 19:21
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A dollárt 280,67 forinton, a svájci frankot 290,60 forinton jegyezték este hétkor.
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtökön: az euróval és a dollárral szemben kissé erősödött, míg a svájci frankkal és a japán jennel szemben gyengült. Este hét órakor az eurót 326,31 forinton, a dollárt 280,67 forinton, a svájci frankot 290,60 forinton, a japán jent pedig 2,5363 forinton jegyezték. Az előző napi záráshoz képest az euró 0,36 százalékkal, a dollár pedig 0,33 százalékkal gyengült, míg a frank 0,27 százalékkal, a jen pedig 0,23 százalékkal erősödött. Az euró 1,1623 dolláron forgott este, napi szinten 0,06 százalékkal gyengült. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,1606, a legmagasabb 1,1659 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,58 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz, 1,1237 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9667 frankot kértek, 0,52 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A jenhez képest 0,70 százalékot veszített értékéből a dollár, 110,75 jenen jegyezték csütörtök este.
Szerző
Témák
Varga Mihály

Vörös csillag a Heinekenen - Megvan a másodfokú döntés

Publikálás dátuma
2018.09.06. 18:18

Fotó: LEX VAN LIESHOUT / ANP / AFP
Helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a Győri Ítélőtábla.
A Győri Ítélőtábla a csütörtökön meghozott ítéletével helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, így maradhat a vörös csillag a Heineken címkéjén – írja a 24.hu. A Heinekent még Menczer Erzsébet perelte be, a Fideszes politikus a keresetében annak megállapítását kérte, hogy a Heineken Hungária Zrt. alperes az ötágú vörös csillag, mint önkényuralmi jelkép nagy nyilvánosság előtti használatával megsértette a felperes személyiségi jogát. Azt szerette volna elérni, hogy az alperest kötelezzék a jogsértés abbahagyására, az ötágú vörös csillag használatától való eltiltásra. Arra hivatkozott, hogy az általa használt ötágú vörös csillag a kommunista diktatúra jelképe volt, amely a magyar nemzet egészének súlyos traumát okozott. A felperes előadta, hogy családja és maga is a kommunizmus üldözöttje, a rendszerváltás óta küzd az áldozatok emlékének megőrzéséért és a diktatúra szimbólumainak közéletből való kiűzéséért. Az alperes a kereset elutasítását kérte. Kifejtette, hogy a Heineken által alkalmazott ötágú vörös csillagnak nincs köze az önkényuralmi jelképekhez, a Heineken 1889 óta használja termékein ezt a jelzést, amelynek öt ága a földet, a vizet, a tüzet, a levegőt és a mágikus erőt szimbolizálja, amely jelkép a Heineken több uniós és magyar védjegyén is szerepel. A Heineken ötágú vörös csillaga mindig csak a „Heineken” megjelöléssel együtt jelenik meg. Álláspontja szerint az ötágú vörös csillag nem sérti sem a magyar közösséget és nem jelent személyiségi jogsértést sem.

Helybenhagyták az elsőfokú ítéletet

Az elsőfokon eljáró Győri Törvényszék elutasította a felperes keresetét: a bíróság szerint a politikus személyiségi jogait csak akkor sérthetné a Heineken, ha Menczer személyében is érintett lenne, erről azonban nincs szó. A törvényszék kitért arra is, hogy azért sem lett volna alapos a kereset, mivel a Heineken az ötágú vörös csillag jelképet már 1889 óta, tehát régebben használja, mint ahogy az önkényuralmi jelképként ismertté vált. Ezentúl az alperes nem politikai jelentéstartalommal, hanem kereskedelmi termék jelzésére használja a szimbólumot. Az ítélet ellen a felperes jelentett be fellebbezést, elsődlegesen az elsőfokú döntés megváltoztatását, a kereseti kérelemnek történő helyt adást; míg másodlagosan az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérve. A Győri Ítélőtábla csütörtökön meghozott ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélőtábla tanácsa egyetértett az első fokon eljárt törvényszékkel abban, hogy a keresetben hivatkozott jogsértésre a régi Ptk. szabályait kell alkalmazni, amelyek a személyhez fűződő jogok megsértése esetén a személyes igényérvényesítést tették csak lehetővé. A felperes keresetében azonban nem arra hivatkozott, hogy személyes jogsérelem érte, hanem közösség tagjaként, a közösséget ért sérelemre hivatkozással perelt. A másodfokú bíróság mellőzte az elsőfokú ítélet indokolásából az arra vonatkozó részeket, hogy az új Ptk. alkalmazhatósága esetén a kereset alaposnak minősülhet-e. Erre ugyanis jelen, a régi Ptk. hatálya alá tartozó ügyben nem volt szükség. A felperes kereshetőségi joga hiányában nem foglalt állást az ítélőtábla abban a kérdésben sem, hogy ötágú vörös csillag kereskedelmi vagy politikai jelentéstartalmú felhasználása sérelmes lehet-e valamely közösségre.
Szerző
Frissítve: 2018.09.06. 18:20