7-es cikkely - Ellenzék: igen, nem, talán

Publikálás dátuma
2018.09.06. 19:20
Fotó: Shutterstock
A Párbeszéd, a DK és az MSZP a Sargentini-jelentés mellett foglalt állást, azonban a többi ellenzéki pártnál nem ennyire egyértelmű a helyzet.
– Megszavazom a Sargentini-jelentést, hiszen azokról a jogsértésekről szól, amelyekkel a magyar kormány, a magyar állampolgárok jogait sérti. Egy olyan döntési helyzetben, amikor a hazai kabinet, vagy a magyar nép érdekeinek a szolgálata között kell választanom, nem nehéz a döntés – válaszolta lapunknak Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője. A DK képviselői, Niedermüller Péter és Molnár Csaba hasonló állásponton van Jávorral, ők is igennel szavaznak jövő héten, hiszen az "eljárás a magyar kormány ellen indult, nem az ország ellen." Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője is azt mondta, több érv szól a jelentés megszavazása mellett, mint ellene. – Az MSZP elnöksége hétfőn dönt a választási magatartásról. Az bizonyos, hogy az európai közösség eljárása éppen a magyar embereket védi az Európa-ellenes maffiakormánytól – tette hozzá Ujhelyi. Az ellenzék többi pártjánál azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet. Az LMP társelnöke, frakcióvezetője Keresztes László Lóránt például a minap úgy fogalmazott: ő nemmel szavazna a jelentésre. – Szerencsénk, hogy Keresztes úr, nincs abban a helyzetben, hogy voksolhasson. Nemmel szavazni és a kormány pártjára állni a magyar emberek alapvető jogaival szemben gyáva és megalkuvó álláspont, amely számomra elfogadhatatlan. Bízom az LMP-s Meszerics Tamás bölcsességében, miután a pártjából ez hiányzik – fogalmazott Jávor Benedek. Meszerics kérdésünkre csak annyit közölt, hogy még nem döntött a szavazási magatartásáról, viszont nem talált érdemi kifogásolnivalót a jelentésben. Meszerics - közlése szerint - egyelőre nem kapott ukázt a pártjától. Az LMP-nél tehát még nem döntöttek, viszont a Jobbik EP-képviselője, Balczó Zoltán tartózkodni fog a szavazáson – tudtuk meg Mirkóczki Ádámtól, a párt szóvivőjétől. – Vannak igazságok a jelentésben, például a demokratikus jogok folyamatos csorbítása, de tartalmaz teljes blődségeket is – indokolt a szóvivő. Mirkóczki szerint ugyanis társadalmi szinten nincs antiszemitizmus Magyarországon, érthetetlen számára, hogy ezt miért keveri bele Sargentini. – Lehet, hogy a hölgy jót akar a magyar társadalomnak, de a lehető legrosszabb dolgot tette. Ha nem megy át kétharmaddal a jelentés, akkor itthon győzelmi mámor lesz, miszerint Orbán Viktor megvédte az országot, ha átmegy, akkor igazolja Orbánék unió-ellenes politikáját – vélekedett Mirkóczki Ádám. Érdemes megemlíteni, hogy Mirkóczki csak egy EP-képviselőjüket említette, miközben a ciklus elején még három jobbikos dolgozott Brüsszelben. Kovács Béla azóta kilépett, Morvai Krisztina pedig – Mirkóczki szerint - „átlépett a Fideszbe”. Kovács kérdésünkre nem reagált, viszont Morvai leszögezte: „A jelentést és a hazám elleni kapcsolódó szankciók alkalmazását természetesen nem szavazom meg.”
Szerző
Frissítve: 2018.09.06. 19:23

Sok napsütés várható, csak elszórtan lehet zivatar

Publikálás dátuma
2018.09.06. 17:18

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul pénteken.
Napsütéses, meleg időnk lesz a következő napokban, csak elszórtan lehet zápor, zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.   Pénteken a gomoly- és a fátyolfelhők mellett keleten több, nyugaton kevesebb napsütésre számíthatunk, a Dunántúlon elszórtan, másutt néhol fordulhat elő zápor, nyugaton zivatar is valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul. Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett az ország keleti felén sok, a Dunántúlon többórás napsütésre számíthatunk. Elszórtan, legnagyobb eséllyel a Dunántúlon és a Duna vonalában fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon időnként megerősödik, zivatar környékén is lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Vasárnap a gomolyfelhő-képződés mellett döntően napos időre számíthatunk. Legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő, a legnagyobb valószínűséggel a középső országrészben. Az északi szél megélénkül, az északkeleti megyékben meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.
Szerző

7-es cikkely - "Magyarország polgárai többé nem számíthatnak arra, hogy kormányuk tisztességesen bánik velük"

Publikálás dátuma
2018.09.06. 17:05

Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament
- Ez nem Judith Sargentini véleménye, hanem egy elfogadás előtt álló jelentés, ami független nemzetközi szervezetek véleményére és európai bírósági ítéletekre támaszkodik - mondta a Magyarország helyzetéről szóló állásfoglalás holland zöldpárti szerzője egy csütörtöki brüsszeli sajtóbeszélgetésen.
Az EP-képviselő leszögezte: azért javasolja az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás megkezdését Magyarországgal szemben, mert a 2010 óta hatalmon lévő Fidesz-kormány anti-demokratikus döntéseinek és lépéseinek összessége súlyos fenyegetést jelenthetnek az Európai Unió értékeire. A jelentésről előreláthatóan jövő szerdán szavaz az Európai Parlament plenáris ülése. Ez az első eset az EU történetében, hogy a képviselőtestület egy súlyos szankciókkal — a szavazati jog elvesztésével — is végződhető eljárást indítványoz az egyik tagállammal szemben. Elfogadásához legalább 376 képviselő igen szavazata szükséges. 
“Az Európai Unió kötelessége, hogy megvédje polgárainak jogait. Az EU és Magyarország polgárai többé nem számíthatnak arra, hogy a magyar kormány tisztességesen és őszintén bánik velük”

- fejtette ki Judith Sargentini.

Az EP-képviselő visszautasította a bírálatokat, amelyek szerint jelentésével túllépte az EP hatáskörét. Európai bizottsági dokumentumokra hivatkozva fejtegette, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásának uniós vizsgálata nem csupán az EU jogszabályainak a végrehajtására terjedhet ki, hanem nemzeti törvényekre és a hatalomgyakorlás módszerének és következményeinek a feltárására egyaránt. Vagyis minden olyan kormányzati intézkedés elemzésére, amelyek hatással lehetnek a jogállam működésére. Példaként említette a bírák idő előtti nyugdíjazására vonatkozó korábbi törvényt. Az Országgyűlés az Európai Bíróság elmarasztaló ítéletét követően megváltoztatta ugyan a jogszabályt, de addigra az elbocsátott bírák posztját mások már elfoglalták — vagyis a károkozás végérvényesen megtörtént. Amikor az áprilisi választások előtt a kormány súlyos pénzbüntetéssel fenyegette meg a politikai pártokat, az óhatatlanul befolyásolta a választásokat, bár törvényt nem sértettek — ismertetett egy másik, a demokratikus közéletre “dermesztő hatást” gyakorló lépést. Az oktatási szabadság megsértésének nevezte, hogy a kormány több mint egy éve teljes bizonytalanságban tartja a Közép-Európai Egyetem tanárait és diákjait. A jelentéstevő szerint az elmúlt hónapok történései arról tanúskodnak, hogy az Orbán-kormány nem kíván változtatni eddigi politikáján. Az EP állampolgári jogi szakbizottsága által már elfogadott állásfoglalást ezért újabb módosító indítványokkal egészítette ki. Ezek között említette az Európai Bizottság által elindított kötelezettségszegési eljárást a "Stop Soros" törvény miatt, illetve a menedékjogi törvénnyel kapcsolatos európai bírósági eljárást. A Magyarországról szóló jelentés elfogadásának esélyeit latolgatva Sargentini hangsúlyozta: a képviselőtestület tagjainak a többsége támogatja a szöveget, de nem biztos, hogy ez elég lesz a szükséges abszolút többséghez. Szerinte a Fidesz pártcsaládjának tagjai meglehetősen megosztottak: a Benelux, a skandináv, az ír és az osztrák képviselők egyetértenek az állásfoglalás lényegével, de bizonytalan a nagyobb delegációk szavazási hajlandósága. “Manfred Weber frakcióvezetőnek vékony kötélen kell egyensúlyoznia, ha össze akarja tartani a (Fideszt is magában foglaló) pártcsaládot anélkül, hogy veszélybe sodorná kapcsolatait a hagyományos nyugat-európai kereszténydemokrata formációkkal” — válaszolta a bizottsági elnöki posztra pályázó Weber helyzetét firtató kérdésre.