Előfizetés

Egy börtönben találták meg a soroksári futónő feltételezett gyilkosát (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.08. 10:46

Fotó: police.hu
A 40 éves férfi az érintett időszakban a térségben lehetett, és 30 nappal később más bűncselekmény miatt elfogták Siófokon.
A rendőrség pénteken bejelentette, hogy szeptember 6-án gyanúsítottként hallgattak ki egy férfit a 2013-as soroksári gyilkosság ügyében. Szombat délelőtt sajtótájékoztatót tartottak az ügyben, melyen Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője arról beszélt: az áldozatot feltehetően szexuális célzattal bántalmazták, a halál oka pedig fulladás volt. A nyomozás verziók mentén ment, és többféle lehetőséget vizsgáltak azzal kapcsolatban, hogy mi vezethetett a bűncselekményhez. Elmondása szerint a rendőrség először a nő környezetét derítette fel, 240 embert vizsgáltak át, de ez nem hozott eredményt. Ezután olyan férfiakat kerestek, akik a helyszínhez köthetők, és ad-hoc módon követhették el a gyilkosságot. A gyanúsítottak számát 330 ezerről 1800-ra csökkentették, közülük DNS-mintát is vettek, de nem találtak egyezést – tette hozzá. A Nemzeti Szakértői és Kutató Intézet szerdán jelezte a rendőröknek, hogy talált egy olyan – jelenleg büntetését töltő – férfit, akit a helyszínhez lehet kötni, és részese volt már hasonló bűncselekménynek.
A genetikai vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy gyanúsított DNS-e egyezik a gyilkosság helyszínén talált genetikai nyomokkal, és – a rendőrség szerint – 8,6-szor 10 a huszonegyediken a valószínűsége annak, hogy aznap valaki más is hasonló profillal a helyszínen lehetett. A 40 éves – a cselekmény idején 35 éves – férfi a telefonjából kinyert adatok alapján a bűncselekményt megelőző 2 napban a térségben tartózkodott. A gyilkosság helyszínének közelében töltötte gyerekkorát, majd asztalosnak tanult, de nem dolgozott a szakmájában, később hajléktalan lett, lopásokból tartotta fenn magát. Egy időben garázsokat tört fel, garázsokban lakott illegálisan. Az elkövetés után 30 nappal elfogták Siófokon, vagyon elleni bűncselekmény miatt, ráadásul volt nála akkor egy kötél, ami hasonlított a fojtáshoz használthoz.
A gyanúsított kihallgatása során megtagadta a vallomástételt. Azonban amíg a kirendelt védőre vártak – egy spontán beszélgetés során – elmondta, hogy a területen tartózkodott, kerékpározott, és látta, hogy egy férfi bántalmazott egy nőt. Azt állította, hogy megütötte a férfit, viszont a keze megsérült és így maradhatott ott a DNS-e. Utána elment, és nem tudja, mi történt a nővel – tette hozzá. Petőfi Attila szerint az állítás a bizonyítékok alapján cáfolható. Lontai Márton, a Nemzeti Szakértői és Kutatói Központ főigazgató-helyettese azt mondta, a férfitől vett DNS, illetve a helyszínen talált biológiai nyomok megegyeznek, a nő testén, illetve a környezetében talált DNS-maradványok minden bizonnyal a gyanúsítotthoz tartoznak. A rendőrség különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölésként kezeli az ügyet, a nyomravezetői díjat visszavonták.
A gyilkosság 2013. szeptember 25-én történt. Az áldozat egy 36 éves helybeli nő volt, akit kocogás közben támadtak meg. Holttestére másnap hajnalban a szokásos futóútvonalához közeli bozótosban találtak rá. Támadója lemeztelenítette, speciális matrózcsomókat használva megkötözte, brutálisan megverte, megbecstelenítette, majd megfojtotta. Tavaly decemberben több kamerafelvételt is nyilvánosságra hoztak a tragédia napjáról.

"Azt akarom, hogy ugyanazt a fájdalmat élje át, amit ő!”

Abban biztos vagyok, hogy valóban a tettest kapták el – mondta a Blikknek az áldozat férje. „Feszült és ideges vagyok, hiszen ennyi várakozás után végre elfogták Kriszti gyilkosát! Remeg mindenem: a hangom, a kezem, a lábam” – fogalmazott, és hozzátette: többet a rendőrség kérésére nem mondhat. A nő édesanyja azt mondta: „Én annyit szeretnék majd kérni a bíróságtól, hogy ennek az embernek a cellájába tegyék ki a lányom fényképét: minden reggelen Kriszti arcával ébredjen, este pedig az legyen az utolsó, amit elalvás előtt lát! Élete végéig nézze a zárkában a lányom képét! Azt akarom, hogy ugyanazt a fájdalmat élje át, amit ő!

Halállal végződött a vita Badacsonyban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.08. 10:04

Fotó: police.hu
A rendőrség két embert előállított.
A nyomozás jelenlegi adatai alapján péntek éjszaka Badacsonyban két társaság tagjai között szóváltás alakult ki, majd dulakodni kezdtek, melynek során egy személy életét vesztette - olvasható a rendőrség rövid közlésében.    Az ügyben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Az eset kapcsán a rendőrök két főt állítottak elő.    

Késsel ment pénzért a trafikba, nem várt fogadtatásban volt része

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.08. 09:00

Fotó: police.hu
Az 50 éves férfi fején fekete maszkkal, kezében késsel ment be egy győrteleki Nemzeti Dohányboltba péntek este.
A Mátészalkai Rendőrkapitányság rablás kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást H. András 50 éves győrteleki lakos ellen - írja honlapján a rendőrség. Az eddigi információk szerint a férfi fején fekete maszkkal, kezében késsel ment be egy győrteleki Nemzeti Dohányboltba péntek este. Rászegezte a kést az üzletben tartózkodó eladóra és közölte, hogy ez egy dohányboltrablás. Igyekezett a pult mögé bejutni, de az eladónak egy felmosónyéllel sikerült távol tartania magától, amíg a szomszéd helyiségben működő presszó pultosa beosont és hátulról lefogta. A támadó próbált a fogásból szabadulni és dulakodás közben a kezében tartott késsel megsebezte az eladó segítségére kelt férfit, aki könnyű sérülést szenvedett. A támadót végül ártalmatlanították és a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen visszatartották. A rendőrök H. Andrást a rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítotti kihallgatását követően őrizetbe vették.