Európai Unió;EPP;EP-választás;Sargentini-jelentés;

2018-09-10 13:50:27

Weber telefonon kérte Orbánt, állítsa meg a brüsszelező plakátkampányát

A Sargentini-jelentés után az EPP-tagság elvesztésének lehetőségével is szembenézhet az uniós körökben egyre népszerűtlenebb Fidesz.

"Orbán Viktor uniós szövetségesei türelmetlenek" - írja a Financial Times. A brit üzleti-politikai napilap arra emlékeztetett, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése kedden részvételével vitát tart, majd szerdán szavaz a Magyarországról szóló legújabb jelentésről - szemlézi a cikket az MTI.

A cikk szerint a kérdés az, vajon elfogynak-e a miniszterelnök barátai politikai pártcsaládjában, az Európai Néppártban (EPP). "Nem minden jobbközép politikus örül annak", hogy egy platformon állhat az önkényuralmi rendszert építgető magyar miniszterelnökkel - olvasható a szövegben. Szintén visszatetszést keltőek Orbántól az EU liberálisait és föderalistáit támadó kirohanások. Mindennek pedig a közelgő az európai parlamenti választások adnak még nagyobb súlyt. Az cikk szerint

A brit lap azt írta, egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint Weber egy múlt heti telefonbeszélgetésben az "Állítsuk meg Brüsszelt" kampány lecsendesítésére szólította fel a magyar miniszterelnököt. A keddi vita jól mutatja majd, Orbán mennyire tolta ki az EPP határait - vélekedett a szerző.

A Magyarországról szóló különjelentés megszavazásától függetlenül Orbán Néppártból való "kirúgása" továbbra is összehangolt erőfeszítést igényelne a csoporton belül - tette hozzá.