Állami támogatással ruház be Tatabányán a Bridgestone

Publikálás dátuma
2018.09.10. 15:34
Szijjártó Péter (j), Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő (b) és Topolcsik Melinda
Fotó: Soós Lajos / MTI
A magyar kormány 826 millió forinttal támogatja a japán gumiabroncsgyártó terjeszkedését, így tízmilliárdból építenek új raktárat a városban.
Újabb, 9,2 milliárd forintos beruházást indít a japán Bridgestone Tatabányán, ehhez a magyar kormány 826 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.  Az eseményről tudósító MTI idézi Topolcsik Melindát, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. elnökét is, aki szerint a beruházás keretében új, 10 ezer négyzetméteres raktárt építenek, valamint további kapacitás-bővítést hajtanak végre, amellyel abroncsgyártási kapacitásukat 2020-ra évi 7,2 millióra bővítik; mindez újabb beszállítói kapacitást és 100 új munkahelyet hoz létre, a meglévő 1200 mellé.
 A külgazdasági miniszter kitért arra is, hogy prémium kategóriás autókhoz szállítják a gumiabroncsokat Tatabányáról. Japán a legnagyobb ázsiai befektető Magyarországon, az itt működő mintegy 170 japán cég több mint 25 ezer embernek ad munkát. A magyar kormány hét japán vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, köztük van a Bridgestone is.
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 17:12

Újabb rekord: 256 milliárdért vettünk fel személyi kölcsönt

Publikálás dátuma
2018.09.10. 12:39
Illusztráció
Fotó: Népszava
Másfélszerannyi személyi kölcsönt vesznek fel most, mint tavaly ilyenkor. A körültekintő hitelválasztással többszázezer forintot is meg lehet spórolni.
Újabb rekordot ért el a személyi hitelek piaca: az idei év első 7 hónapjában több mint 256 milliárd forint értékben kötöttek új szerződést személyi kölcsönökre a bankok. Ez az összeg az elmúlt tíz évet nézve rekordot jelent, és több mint 52 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszak szintjét - derül ki a BankRáció.hu jegybanki adatokon alapuló összefoglalójából. Emellett a július is csúcsot hozott: több mint 42,5 milliárd forintért vettek fel személyi kölcsönt az ügyfelek, ami a tavaly júliusi összeg másfélszerese.
Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője szerint
a kiemelkedő számok elsősorban annak köszönhetőek, hogy sok háztartásnál nőtt a rendelkezésre álló jövedelem, és hajlandóak belevágni komolyabb beruházásokba, vásárlásokba.

Köztük olyan kiadásokba is, amelyekre a válság után nem feltétlenül volt forrásuk. Ez látható szerinte abból is, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülését elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet hajtja.
A lakáshitelek piacához hasonlóan a személyi kölcsönöknél is a kiszámíthatóbb konstrukciókat részesítik előnyben a hitelfelvevők. Az idén felvett személyi kölcsönök 70 százaléka több mint 1 évig fix törlesztőrészletet garantál, és mindössze 30 százalékos a kockázatosabb, változó kamatozású konstrukciók aránya.
A személyi kölcsönök iránti kereslet miatt a bankok között is egyre élesebb a verseny, ezért érdemes a kölcsönigénylés előtt minél több bank ajánlatát megvizsgálni. Ezzel többezer forintot is meg lehet spórolni a havi törlesztőrészletekben, a teljes visszafizetendő összeg pedig akár félmillió forinttal is kevesebb lehet. A BankRáció.hu összesítése szerint szeptember elején egy 5 éves futamidejű, a teljes időszakra fix törlesztést garantáló 2 millió forintos személyi kölcsön esetében a legolcsóbbak alig több mint havi 40 ezer forintból fizethetőek, a legdrágábbaknál 47-48 ezer forint is lehet a havi kiadás. Így a teljes visszafizetendő összeg között 4-500 ezer forintos eltérés is lehet.
Mint arról korábban a Népszava is beszámolt: a szakértők várakozásai szerint augusztus-szeptemberben
újabb rekordok születhetnek a személyi kölcsönök piacán, ebben azonban nem csupán a lakossági fogyasztás bővülése játszhat szerepet, hanem az iskolakezdés is. Sokan csupán személyi kölcsönből tudják ugyanis fedezni ennek költségeit.

A több tízezer forintba kerülő tanszerek, a nyáron kinőtt ruhák és cipők megvásárlásán túl a nagyobb, másik városban tanuló gyerekeknek albérletet is kell keresni, amelyért több havi kauciót kell letenni. Márpedig a falvakban élők mintegy kétharmadának a jövedelme nem éri el a társadalmi minimumot: azaz ők belső átcsoportosítással sem tudnak kisebb váratlan kiadásokat fedezni. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Policy Agenda nemrégiben publikált közös felmérése szerint ez egyébként a magyar társadalom felére igaz: csaknem 5,5 millió ember lényegében egyik napról a másikra él, nincs semmilyen tartaléka.
A bankok visszajelzései alapján a legtöbb ügyfél az augusztusi-szeptemberi időszakban – az olyan megszokott hitelcélok mellett, mint a lakásfelújítás vagy autóvásárlás - tanszerek, bútorok, a nagyobb gyerekeknek szánt laptop vagy mobiltelefon vásárlására vesz fel személyi kölcsönt.
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 13:19

324,95 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.09.10. 08:10
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Erősödött kissé a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfőre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a péntek esti 325,44 forint után hétfő reggel fél nyolckor 324,95 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 281,54 forintról 281,45-re, a svájci franké pedig a péntek esti 290,45 forintról 290,15 forintra csökkent hétfő reggelre.
Szerző