A szocialista EP-képviselők megszavazzák a Sargentini-jelentést

Publikálás dátuma
2018.09.10. 18:14

Fotó: Vajda József / Népszava
Az MSZP európai parlamenti képviselői igennel szavaznak majd a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentésre - tudta meg a Népszava.
Az MSZP mindkét EP-képviselője, Szanyi Tibor és Ujhelyi István is igennel fog szavazni szerdán a Sargentini-jelentésre, tudta meg lapunk.  (korábban tévesen keddet írtuk a szavazás időpontjaként -a szerk.)  A döntést hosszas egyeztetés előzte meg, Ujhelyi hétfői Facebook-bejegyzése – amiben arról tudósít, hogy az EP a tartózkodásokat sem fogja „nem” voksnak tekinteni – azonban már valószínűsítette ezt a verziót.
Utóbbi döntés nem kedvez a Fidesz-kormánynak, hiszen így a tartózkodások sem fogják a jelentést elutasítók táborát erősíteni. A jelentés megszavazásához a képviselők kétharmados többsége kell, ha pedig alacsony  lesz a részvétel, az is az igenek mellett szól majd.
Az LMP-nek továbbra sincs hivatalos álláspontja, hétfőn a párt testületei szavaztak a kérdésről. Az viszont biztos, hogy keddre megszületik a döntés, hiszen Keresztes László Lóránt társelnök és Demeter Márta frakcióvezető-helyettes közös sajtótájékoztatót tartanak a témában. Keresztes egyébként korábban úgy fogalmazott, hogy nem szavazná meg a jelentést. Az LMP döntése ugyanakkor jogilag nem lesz kötelező Meszerics Tamás EP-képviselőjükre nézve, de a társelnök úgy vélte, elvárható, hogy aki listán szerzett mandátum alapján képviseli a pártját az EU-ban, az kövesse az irányvonalukat. Meszerics érdeklődésünkre azt mondta: "Szavazási magatartásomat tartalmi és elvi megfontolások alapján döntöm el. Sokak véleményét meghallgatom és meghallgattam, de ez a döntés lelkiismereti természetű lesz." Az ellenzék többi pártjánál már korábban tisztázódott a helyzet: Jávor Benedek a Párbeszéd, valamint Molnár Csaba és Niedermüller Péter a DK EP-képviselői megszavazzák a jelentést, míg a Jobbik álláspontja a tartózkodás lesz.
Szintén hétfői fejlemény, hogy a 12 pontos jelentést benyújtó Judith Sargentini bejelentette: jövőre már nem fog európai parlamenti képviselőként dolgozni, belefáradt ugyanis a parttalan vitákba.
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 20:55

Sargentini-jelentés: bajban a Fidesz, a tartózkodás sem nekik kedvez

Publikálás dátuma
2018.09.10. 16:01
Munkában az Európai Parlament képviselői. Képünk illusztráció
Fotó: Frederick Florin / AFP
Az Európai Parlament jogi szerve úgy döntött, hogy a Sargentini-jelentésről szóló szavazásban a tartózkodás nem tekinthető nemleges szavazatnak. Ez igencsak rosszul jön az Orbán-kormánynak.
Döntött az Európai Parlament arról a vitatott kérdésről, hogy szavazás során a tartózkodás tekinthető-e nemleges voksnak: a döntés pedig az, hogy a tartózkodás nem számít nemnek, vagyis nem befolyásolja a szavazás végeredményét sem – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője.
„Bennfentes információim szerint az Európai Parlement Jogi Szakszolgálata néhány perccel ezelőtt arra az álláspontra jutott, hogy a “magyar ügyben” a szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja a végeredményt, ezzel a jogi vita le is zárult. A Fidesz hiába próbált egy 1979 óta érvényben lévő szabályt kijátszani!” - fogalmazott Ujhelyi.  
Mivel a szavazás kétharmados lesz, az alacsony részvétel a Sargentini jelentés támogatóinak, vagyis az igennel szavazóknak kedvezhet – ahogy az is, ha tartózkodást nem tekintik „nem-voksnak”. A fejlemény érzékenyen érintheti a Fidesz-kormányt, de nem jelenti azt, Magyarországot rögtön kizárnák az unióból; a 7-es cikkely szerinti eljárás több lépcsős folyamat, három további szavazás kellene ahhoz is, hogy az ország uniós szavazati jogát megvonják.
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 16:18

Elvágtak egy gázvezetéket, 160 diákot kellett kimenekíteni egy iskolából

Publikálás dátuma
2018.09.10. 15:10
Dorogháza, Malom út, a gázszivárgás helyszíne - illusztráció.
Fotó: Google StreetView
Nem tudta elállítani a tűzoltóság a dorogházai gázszivárgást, a szolgáltató szakembereire várnak.
Munkálatok közben vágtak el kéziszerszámmal egy gázvezetéket Dorogházán, a Malom úton, hétfő kora délután - tájékoztat a katasztrófavédelem. A szivárgás miatt a tűzoltók helyszínre érkezése előtt már kiürítették a közeli iskolát.
Összesen százhatvan diák és tizenhat felnőtt hagyta el az épületet.

Az tűzoltók a gázszolgáltató szakembereinek értesítését kérték, kiérkezésükig csökkentették a szivárgás mértékét.
Szerző
Témák
gázszivárgás