Előfizetés

A szocialista EP-képviselők megszavazzák a Sargentini-jelentést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.10. 18:14

Fotó: Vajda József / Népszava
Az MSZP európai parlamenti képviselői igennel szavaznak majd a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentésre - tudta meg a Népszava.
Az MSZP mindkét EP-képviselője, Szanyi Tibor és Ujhelyi István is igennel fog szavazni szerdán a Sargentini-jelentésre, tudta meg lapunk.  (korábban tévesen keddet írtuk a szavazás időpontjaként -a szerk.)  A döntést hosszas egyeztetés előzte meg, Ujhelyi hétfői Facebook-bejegyzése – amiben arról tudósít, hogy az EP a tartózkodásokat sem fogja „nem” voksnak tekinteni – azonban már valószínűsítette ezt a verziót.
Utóbbi döntés nem kedvez a Fidesz-kormánynak, hiszen így a tartózkodások sem fogják a jelentést elutasítók táborát erősíteni. A jelentés megszavazásához a képviselők kétharmados többsége kell, ha pedig alacsony  lesz a részvétel, az is az igenek mellett szól majd.
Az LMP-nek továbbra sincs hivatalos álláspontja, hétfőn a párt testületei szavaztak a kérdésről. Az viszont biztos, hogy keddre megszületik a döntés, hiszen Keresztes László Lóránt társelnök és Demeter Márta frakcióvezető-helyettes közös sajtótájékoztatót tartanak a témában. Keresztes egyébként korábban úgy fogalmazott, hogy nem szavazná meg a jelentést. Az LMP döntése ugyanakkor jogilag nem lesz kötelező Meszerics Tamás EP-képviselőjükre nézve, de a társelnök úgy vélte, elvárható, hogy aki listán szerzett mandátum alapján képviseli a pártját az EU-ban, az kövesse az irányvonalukat. Meszerics érdeklődésünkre azt mondta: "Szavazási magatartásomat tartalmi és elvi megfontolások alapján döntöm el. Sokak véleményét meghallgatom és meghallgattam, de ez a döntés lelkiismereti természetű lesz." Az ellenzék többi pártjánál már korábban tisztázódott a helyzet: Jávor Benedek a Párbeszéd, valamint Molnár Csaba és Niedermüller Péter a DK EP-képviselői megszavazzák a jelentést, míg a Jobbik álláspontja a tartózkodás lesz.
Szintén hétfői fejlemény, hogy a 12 pontos jelentést benyújtó Judith Sargentini bejelentette: jövőre már nem fog európai parlamenti képviselőként dolgozni, belefáradt ugyanis a parttalan vitákba.

Sargentini-jelentés: bajban a Fidesz, a tartózkodás sem nekik kedvez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.10. 16:01
Munkában az Európai Parlament képviselői. Képünk illusztráció
Fotó: Frederick Florin / AFP
Az Európai Parlament jogi szerve úgy döntött, hogy a Sargentini-jelentésről szóló szavazásban a tartózkodás nem tekinthető nemleges szavazatnak. Ez igencsak rosszul jön az Orbán-kormánynak.
Döntött az Európai Parlament arról a vitatott kérdésről, hogy szavazás során a tartózkodás tekinthető-e nemleges voksnak: a döntés pedig az, hogy a tartózkodás nem számít nemnek, vagyis nem befolyásolja a szavazás végeredményét sem – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője.
„Bennfentes információim szerint az Európai Parlement Jogi Szakszolgálata néhány perccel ezelőtt arra az álláspontra jutott, hogy a “magyar ügyben” a szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja a végeredményt, ezzel a jogi vita le is zárult. A Fidesz hiába próbált egy 1979 óta érvényben lévő szabályt kijátszani!” - fogalmazott Ujhelyi.  
Mivel a szavazás kétharmados lesz, az alacsony részvétel a Sargentini jelentés támogatóinak, vagyis az igennel szavazóknak kedvezhet – ahogy az is, ha tartózkodást nem tekintik „nem-voksnak”. A fejlemény érzékenyen érintheti a Fidesz-kormányt, de nem jelenti azt, Magyarországot rögtön kizárnák az unióból; a 7-es cikkely szerinti eljárás több lépcsős folyamat, három további szavazás kellene ahhoz is, hogy az ország uniós szavazati jogát megvonják.

Elvágtak egy gázvezetéket, 160 diákot kellett kimenekíteni egy iskolából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.10. 15:10
Dorogháza, Malom út, a gázszivárgás helyszíne - illusztráció.
Fotó: Google StreetView
Nem tudta elállítani a tűzoltóság a dorogházai gázszivárgást, a szolgáltató szakembereire várnak.
Munkálatok közben vágtak el kéziszerszámmal egy gázvezetéket Dorogházán, a Malom úton, hétfő kora délután - tájékoztat a katasztrófavédelem. A szivárgás miatt a tűzoltók helyszínre érkezése előtt már kiürítették a közeli iskolát.
Összesen százhatvan diák és tizenhat felnőtt hagyta el az épületet.

Az tűzoltók a gázszolgáltató szakembereinek értesítését kérték, kiérkezésükig csökkentették a szivárgás mértékét.