oktatás;beázás;

2018-09-10 19:06:31

Az állami iskola ázik, az egyházi pompázik

Van olyan család, amelyik hétfőn Eger három iskolája között ingázott a gyerekeivel, miután bezárták az átázott és életveszélyessé vált Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, s a tanulók többségének ideiglenes új helyet kellett keresni.

Az elsősöket és a másodikosokat egy belvárosi épületben helyezték el, a harmadikosok és negyedikesek egy kertvárosi szakközépiskola kollégiumban találtak menedéket. A felsősök – a nyolcadikosok kivételével – maradtak az anyaiskola egy olyan szárnyában, amelyet nem áztatott el a víz, míg a végzősök egy másik kollégiumban kaptak helyet.

Népszava írta meg elsőként, hogy a tetőfelújítás elodázása miatt folyamatosan beázott az egri iskola épülete, a múlt heti iskolakezdéskor pedig új tető helyett vizes, penészes falak, vödrök, és áldatlan körülmények fogadták a gyerekeket és a tanárokat. Először csak két napos rendkívüli szünetet rendelt el az iskolaigazgató, majd bejelentették: elkezdik a tetőfelújítást, s erre az időre kiköltöztetik a tanulók jó részét az épületből. A rendkívüli szünetet – mint az iskola honlapjáról kiderül - nem kell külön bepótolni, mert ezt tanítás nélküli munkanapoknak könyvelik el.

Az egyik apuka elmondta: kicsit bonyolult volt megtalálni az új helyeket gyermekei számára a város két külön pontján, de a tanárok nyugodtak és segítőkészek voltak: úgy tűnt, mintha nagy kő esett volna le a szívükről, hogy ha botrányok árán is, de végre valóban elkezdik megcsinálni a tetőt, és nem kell a körülmények miatt aggódniuk és szégyenkezniük nap, mint nap. Kérdés, hogy az ígért október 31-i határidőt tartani tudják-e a tetőfelújításnál, noha pár nap haladékot jelenthet, hogy 26-án elkezdődik az őszi szünet, s eltart november 5-ig.

A közösségi oldalakon közben több szülő is felvetette: nagyon visszásnak érzik ezt a helyzetet, főleg annak tükrében, hogy egy, korábban az egyháznak átadott, s a Hunyadiéhoz hasonló létszámmal működő másik egri iskolának közel egymilliárd forint jutott nemrég teljes felújításra. Mindeközben az állami intézményben bottal kapcsolták fel a villanyt a tanárok, hogy ne rázza meg őket az áram, és már több mint egy éve minden esőzéskor vödrökben kellett összegyűjteniük a plafonról becsorgó vizet.