Az állami iskola ázik, az egyházi pompázik

Publikálás dátuma
2018.09.10. 19:06

Van olyan család, amelyik hétfőn Eger három iskolája között ingázott a gyerekeivel, miután bezárták az átázott és életveszélyessé vált Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, s a tanulók többségének ideiglenes új helyet kellett keresni. Az elsősöket és a másodikosokat egy belvárosi épületben helyezték el, a harmadikosok és negyedikesek egy kertvárosi szakközépiskola kollégiumban találtak menedéket. A felsősök – a nyolcadikosok kivételével – maradtak az anyaiskola egy olyan szárnyában, amelyet nem áztatott el a víz, míg a végzősök egy másik kollégiumban kaptak helyet.
Népszava írta meg elsőként, hogy a tetőfelújítás elodázása miatt folyamatosan beázott az egri iskola épülete, a múlt heti iskolakezdéskor pedig új tető helyett vizes, penészes falak, vödrök, és áldatlan körülmények fogadták a gyerekeket és a tanárokat. Először csak két napos rendkívüli szünetet rendelt el az iskolaigazgató, majd bejelentették: elkezdik a tetőfelújítást, s erre az időre kiköltöztetik a tanulók jó részét az épületből. A rendkívüli szünetet – mint az iskola honlapjáról kiderül - nem kell külön bepótolni, mert ezt tanítás nélküli munkanapoknak könyvelik el. Az egyik apuka elmondta: kicsit bonyolult volt megtalálni az új helyeket gyermekei számára a város két külön pontján, de a tanárok nyugodtak és segítőkészek voltak: úgy tűnt, mintha nagy kő esett volna le a szívükről, hogy ha botrányok árán is, de végre valóban elkezdik megcsinálni a tetőt, és nem kell a körülmények miatt aggódniuk és szégyenkezniük nap, mint nap. Kérdés, hogy az ígért október 31-i határidőt tartani tudják-e a tetőfelújításnál, noha pár nap haladékot jelenthet, hogy 26-án elkezdődik az őszi szünet, s eltart november 5-ig. A közösségi oldalakon közben több szülő is felvetette: nagyon visszásnak érzik ezt a helyzetet, főleg annak tükrében, hogy egy, korábban az egyháznak átadott, s a Hunyadiéhoz hasonló létszámmal működő másik egri iskolának közel egymilliárd forint jutott nemrég teljes felújításra. Mindeközben az állami intézményben bottal kapcsolták fel a villanyt a tanárok, hogy ne rázza meg őket az áram, és már több mint egy éve minden esőzéskor vödrökben kellett összegyűjteniük a plafonról becsorgó vizet.
Szerző
Témák
Oktatás beázás

433 milliós támogatást költött el amatőrnek tűnő kisfilmekre a CÖF

Publikálás dátuma
2018.09.10. 18:23

Fotó: Népszava
Csak pereskedés révén derült ki, hogy a Civil Összefogás Fórum mire költötte az MVM-től kapott százmilliókat. Készüljenek fel: parádés filmbemutató következik.
Egy év és több per után derült ki, hogyan használta fel a Magyar Villamos Művektől kapott 508 millió forintot a kormányközeli Civil Összefogás Fórum - írja az Átlátszó.  
Az oknyomozó portál felidézi az információkért folytatott jogi harcot, ami azzal zárult, hogy az MVM iratbetekintést ajánlott fel nekik; így így végül bírósági tárgyalás és ítélet nélkül sikerült megtudniuk, hogy mire költötték a CÖF-ösök a több mint félmilliárd forintot.
A dokumentumokból kiderült, hogy összesen négy darab, a szervezet tevékenységét bemutató kisfilmre ment el a támogatás zöme: a civil szervezet 433 millió forintot költött a nem egészen 9 percnyi filmanyag legyártására és a TV2-csoportnál történő bemutatására, a filmeket pedig a Magnus Studio Kft. készítette el. A filmek 500 millióba kerültek, a különbözetet pedig a CÖF „saját erőből” fedezte.
A Magnus Studio Kft. a fideszes médiabirodalom egy viszonylag új, de rendkívül sikeres tagja: egyre több közpénzes megbízást kap, ennek eredményeképpen pedig tavaly már 7,2 milliárd forint árbevételt ért el. Idén 3,8 milliárd forint landolt a cégnél a választás előtti kormánykampányokból. Most kiderült, hogy a Fidesz kedvenc civiljeitől is beszedtek félmilliárdot, és ebből 433 millió forint volt az MVM-pénz – írja az Átlátszó.
A CÖF-beszámolóhoz csatolt teljesítési igazolások szerint a kisfilmeket 2017. április 12. és június 16. között sugározta a TV2-csoport több csatornája, összesen 350 alkalommal. És most következzenek maguk az alkotások:
Illetve, készítettek egy összefoglaló videót is, amiben köszönetet mondanak az MVM-nek a támogatásért.
A cikk megjelenése után a CÖF-CÖKA-Alapítvány közleményt küldött az MTI-nek, csakhogy ebben nem a felhasznált támogatásokkal foglalkoznak, hanem a baloldali EP-képviselőket támadják a Sargentini-jelentés kapcsán:
„A kufárok ismét piacolnak! Baloldalinak beöltözött megélhetési magyar képviselők saját haszonszerzésüket fontosabbnak tartják Kölcsey örökbecsű mondásánál: "A haza minden előtt!". Az erkölcs által evidensnek tartott válasz a Sargentini- jelentésre a határozott nem. A magyar adófizető választópolgárok túlnyomó többsége ezt a reakciót várja el minden EP képviselőnktől. Aki ezt megtagadja, szembemegy a nemzeti összetartás és összetartozás követelményével, és számíthat saját lelkiismeretének összeroppanásával is.  A magyarok 2019-ben az EP választások során nem fogják tolerálni a kettős mércét és hazánk megalázását. Az áruló képviselők szindikátusi szerződése Soros Györggyel nem mást, mint Júdást juttatja eszünkbe” - áll a közleményben. 
Szerző

A szocialista EP-képviselők megszavazzák a Sargentini-jelentést

Publikálás dátuma
2018.09.10. 18:14

Fotó: Vajda József / Népszava
Az MSZP európai parlamenti képviselői igennel szavaznak majd a magyar jogállamiság helyzetéről szóló jelentésre - tudta meg a Népszava.
Az MSZP mindkét EP-képviselője, Szanyi Tibor és Ujhelyi István is igennel fog szavazni szerdán a Sargentini-jelentésre, tudta meg lapunk.  (korábban tévesen keddet írtuk a szavazás időpontjaként -a szerk.)  A döntést hosszas egyeztetés előzte meg, Ujhelyi hétfői Facebook-bejegyzése – amiben arról tudósít, hogy az EP a tartózkodásokat sem fogja „nem” voksnak tekinteni – azonban már valószínűsítette ezt a verziót.
Utóbbi döntés nem kedvez a Fidesz-kormánynak, hiszen így a tartózkodások sem fogják a jelentést elutasítók táborát erősíteni. A jelentés megszavazásához a képviselők kétharmados többsége kell, ha pedig alacsony  lesz a részvétel, az is az igenek mellett szól majd.
Az LMP-nek továbbra sincs hivatalos álláspontja, hétfőn a párt testületei szavaztak a kérdésről. Az viszont biztos, hogy keddre megszületik a döntés, hiszen Keresztes László Lóránt társelnök és Demeter Márta frakcióvezető-helyettes közös sajtótájékoztatót tartanak a témában. Keresztes egyébként korábban úgy fogalmazott, hogy nem szavazná meg a jelentést. Az LMP döntése ugyanakkor jogilag nem lesz kötelező Meszerics Tamás EP-képviselőjükre nézve, de a társelnök úgy vélte, elvárható, hogy aki listán szerzett mandátum alapján képviseli a pártját az EU-ban, az kövesse az irányvonalukat. Meszerics érdeklődésünkre azt mondta: "Szavazási magatartásomat tartalmi és elvi megfontolások alapján döntöm el. Sokak véleményét meghallgatom és meghallgattam, de ez a döntés lelkiismereti természetű lesz." Az ellenzék többi pártjánál már korábban tisztázódott a helyzet: Jávor Benedek a Párbeszéd, valamint Molnár Csaba és Niedermüller Péter a DK EP-képviselői megszavazzák a jelentést, míg a Jobbik álláspontja a tartózkodás lesz.
Szintén hétfői fejlemény, hogy a 12 pontos jelentést benyújtó Judith Sargentini bejelentette: jövőre már nem fog európai parlamenti képviselőként dolgozni, belefáradt ugyanis a parttalan vitákba.
Szerző
Frissítve: 2018.09.10. 20:55