Operett: Kerényi visszalépett, a társulata Lőrinczyt támogatja

Publikálás dátuma
2018.09.11. 20:09
Népszava fotó
A Budapesti Operettszínházban a keddi társulati ülésen szavaztak az igazgatói pályázat jelöltjeiről.
A többség a jelenlegi főigazgatót, Lőrinczy Györgyöt látná szívesen továbbra is a direktori székben. A korábban a zaklatási botrány miatt kényszerűen nyugdíjba vonult korábbi főrendező Kerényi Miklós Gábor, aki szintén aspirált a posztra, a társulati ülésen jelentette be, hogy visszalép.

Peller Károly, a Budapesti Operettszínház Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, aki kezdeményezte a voksolást, elmondta, hogy mivel Rónai Pál karmesterrel, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének operettszínházi vezetőjével együtt képviselik a szakmai bizottságban a teátrumot, szerették volna tudni a társulat többségének a véleményét. Peller elmondása szerint, miután a jelöltek személyesen vázolták elképzeléseiket, a társulat nagy része, 423 tag szavazott tegnap, közülük 226-an, (53,4) százalék Lőrinczy Györgyre voksolt.

Szente Vajk színész, rendező, a legutóbbi operettszínházi premier, az Apáca show színre vivője 148 szavazatot kapott. Kiss B. Attila operaénekesre 39-en szavaztak. Lőrinczy György lapunknak úgy fogalmazott: a társulat többségének támogatása megerősítette abban, hogy folytatnia kell a megkezdett munkát, de sajnálja, hogy Kerényi Miklós Gábor nem vállalta a megmérettetést. A HVG szerint a minisztérium vizsgálja a pályázat körülményeit, mivel az ügyben állítólag több bejelentés is érkezett.

Úgy tudjuk, a pályázatot elbíráló és a miniszternek javaslatot tevő szakmai bizottság egy héten belül ül össze. A bírálók között lesz az említett Peller Károlyon és Rónai Pálon kívül Rost Andrea operaénekes, Vincze Balázs koreográfus, Balázs Péter a szolnoki és Kirják Róbert a nyíregyházi színház igazgatója.
Szerző

150 milliós tendert húzott be a kormány kedvenc könyvkiadója

Publikálás dátuma
2018.09.11. 17:29

Fotó: Czimbal Gyula / MTI
Borsos áron vállalta a Kárpát-Haza sorozat új köteteinek kiadását a Méry Ratio kiadó, ami rendre tarol az állami tendereken. A tétel nagyságán a könyvkiadói egyesület elnöke is megdöbbent.
Legalább tíz új kötettel jelentkezik a Nemzet Stratégiai Kutatóintézet (NSKI) két sorozata, a Kárpát-Haza Könyvek és a Kárpát-Haza Galéria: az állami fenntartású intézet pályázatot írt ki, amit a szlovákiai hátterű, de fővárosi irodát is fenntartó Méry Ratio Hungary Kft. nyerte el, 150 millió forintért– derül ki az Európai Közbeszerzési Értesítőből, vagyis a TED-ből. A kétéves futamidejű pályázat becsült értéke éppen 150 millió volt, a megmérettetésen egyedül induló győztes pedig úgy látta, pont ennyiért lehet elvégezni ezt a munkát.
Mindezért azt vállalták, hogy tíz különböző kötetet – könyvet, egyéb kiadványokat – jelentetnek meg a Kárpát-sorozatok részeként, és teljeskörűen, a szerkesztéstől a kézbesítésig vállalják a munkát –  csak a nyomdai tevékenységnél bízhatnak meg alvállalkozót. A szerződésből az is kiderül, hogy az NSKI az elkészültekből 5000 példányra biztosan megrendelést ad, és a 150 milliós keretösszeg 70 százalékára vállal lehívási kötelezettséget – az EKR-oldalon elérhető költségtábla alapján viszont a Méry Ratio Hungary Kft  összesen 9000 példányt készíthet  a különféle típusú és minőségű kötetekből.
Ha átlagban nézzük, ez azt jelenti, hogy a kiadó egyetlen példány legyártását 16666 forintért vállalta el.

Hogy konkrétan milyen könyvekre is megy el ennyi pénz, arra a közbeszerzési dokumentumok nem térnek ki: csak sejthető, hogy valamelyik mű témái a keresztény ünnepek lehetnek, az ugyanis a szerződés része, hogy a vállalkozó húsvéti és karácsonyi témájú fotókat kell felhasználjon, és hogy a „keresztény ünnepkörhöz kapcsolódóan Kárpát-medencei (így, nagybetűvel) szakrális műveket” kell fényképeznie.
Az árról megkérdeztük Kocsis András Sándort, a Kossuth Kiadói Csoport elnökét, és a könyvkiadókat összefogó MKKE vezetőjét. Kocsis a tenderből megismerhető adatok alapján csak hozzávetőleges becslést tudott mondani – abban viszont így is biztos, hogy jócskán túlárazott projektről van szó
„Teljesen le vagyok döbbenve, ez horrorisztikus összegnek tűnik. Összehasonlításként: egy 200 oldalas, A4-es méretű, 150 grammos lapsúlyú igényes kivitelezésű album darabonként maximum 1300-1500 forintba kerül, és ez már igen csak drágának számít; ehhez jönnek adott esetben a képjogok, a tipográfia, de nagyon nagyvonalúan számítva 18 millióból akkor is kijönne a 9000 példány”

Ráadásul, az albumnál jóval olcsóbb a könyvkiadás, és a tenderben könyvet is emlegetnek – mondta Kocsis.
A MKKE elnöke szerint óriási felelőtlenség egy ilyen közbeszerzést lebonyolítani anélkül, hogy tudhatnánk, az említett, legalább 10 mű közül hány a művészeti album, hány a képeslapkiadvány vagy a kötet, ezek hány oldalasak, az egyes típusok külön-külön mennyibe kerülnének. Azt, hogy bizonyos albumokat a dokumentumok alapján 170 grammos lapra nyomnának,  Kocsis „hiperluxusnak” tartja, szerinte jó minőségű albumoknál is általában csak 115, legfeljebb 130 grammos papírt használnak .
Emlékeztetett, a Márai-programban 800 könyvtár ellátására 100 millió forint áll rendelkezésre, – kevesebb mint amennyit itt 10 különféle kiadványra szánnak.

A Méry Ratio már tavaly is elnyert egy a Kárpát-Haza-könyvre kiírt 24,4 milliós NSKI tendert, igaz, akkor versenytársai is akadtak. Nem ez az egyetlen terület, ahol az NSKI számít munkájukra: mint a Napi.hu írta, a kiadó jól járt az Arany-emlékévvel is, hiszen 140 ezer példányban, 140 millió forintért adhatták ki a Jankovics Marcell-illusztrációkkal díszített Toldi-kötetet, amit a Kárpát-medencei érettségiző fiatalok kaptak ajándékképpen, az emlékév tiszteletére. A Méry Ratio ezen kívül vállalt egy Szalonta Aranya - Arany Szalontája című díszkiadást is, amit kétezer példányban, de 40 millió forintért gondoztak. 
A kiadót levélben kerestük meg, hogy összesen hány kiadványt és milyen típusú kötetet terveznek kiadni a szerződéseben említett Kárpát-haza-sorozatban, ezek hány oldalasak lesznek, és kiadványonként mennyibe kerülnek. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi magyarázza a tenderben szereplő és a Kocsis András által említett árak közötti hatalmas árkülönbséget.
Levelünkre Méry Gábor kiadóvezető válaszolt, aki pontosításképpen jelezte, hogy a közbeszerzési értesítőben a kilencezres példányszám nem, csak hozzá csatoltan nyilvánosan elérhető közbeszerzési dokumentumokban -  az általunk is említett költségtáblában  - szerepel. "Eseti megrendelés során 1000, illetve A5/150 g/m matt, műnyomó esetén 5000 példányszámos megrendelések lehetségesek" - írta Méry. Arra nem adott választ, hogy az említett tíz különféle könyvből kiadványonként hány példányt készítenének, ezek hány oldalasak és milyen típusúak lennének - és egy-egy tervezett kiadvány mennyibe kerülne.
Szerző
Frissítve: 2018.09.12. 14:05

Meghalt P. Szabó Ernő

Publikálás dátuma
2018.09.11. 17:01

Fotó: Shutterstock
Hatvanhat éves korában elhunyt P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője - tudatta a lap szerkesztősége kedden az MTI-vel.
P. Szabó Ernőt hosszan tartó betegség után szeptember 9-én érte a halál. Mint írják, betegségét mindvégig derűvel és méltósággal viselte, utolsó napjaiban is aktív munkatársa volt a folyóiratnak. "Nemcsak lapunk megújulásának egyik legfontosabb kezdeményezőjét, fáradhatatlan szervezőjét, remek írások szerzőjét vesztettük most el, hanem egy minden humánus és művészeti érték, jelenség felé nyitott, értelmes párbeszédekre mindig kész művészettörténészt és újságírót, kiváló embert" - olvasható a szerkesztőség közleményében.
Mint írják, P. Szabó Ernő Szarvason született 1952. augusztus 3-án. Újságírói pályája során írt a Hajdú-bihari Naplóba, a Pest megyei Hírlapba, a Magyar Ifjúságba, dolgozott a Budapest folyóiratnál, a Nők Lapjánál.
Négy évig vezette az 1991-ben alapított Új Magyarország kulturális rovatát, 1995-től publikált a Magyar Nemzetben. Ugyancsak 1991, a lap indulása óta az Új Művészet főmunkatársa, szerkesztője, majd vezető szerkesztője volt.
Kismonográfiát írt Móder Rezső szobrászművészről, Haris László és Tóth György fotóművészekről, Polgár Rózsa textilművészről, életútinterjú-kötetet publikált Mengyán András képzőművész és Ingo Glass szobrászművész pályájáról.
Egy kicsi együtt repülés címmel jelent meg 2014-ben a kortárs magyar művészettel foglalkozó interjúkötete, 2015-ben Férfi, esőben, 2017-ben A megsemmisített labirintus címmel látott napvilágot cikkeiből, tanulmányaiból készült válogatás - áll a közleményében.
Szerző
Témák
elhunyt