Operett: Kerényi visszalépett, a társulata Lőrinczyt támogatja

Publikálás dátuma
2018.09.11 20:09
Népszava fotó
Fotó: /
A Budapesti Operettszínházban a keddi társulati ülésen szavaztak az igazgatói pályázat jelöltjeiről.
A többség a jelenlegi főigazgatót, Lőrinczy Györgyöt látná szívesen továbbra is a direktori székben. A korábban a zaklatási botrány miatt kényszerűen nyugdíjba vonult korábbi főrendező Kerényi Miklós Gábor, aki szintén aspirált a posztra, a társulati ülésen jelentette be, hogy visszalép.

Peller Károly, a Budapesti Operettszínház Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, aki kezdeményezte a voksolást, elmondta, hogy mivel Rónai Pál karmesterrel, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének operettszínházi vezetőjével együtt képviselik a szakmai bizottságban a teátrumot, szerették volna tudni a társulat többségének a véleményét. Peller elmondása szerint, miután a jelöltek személyesen vázolták elképzeléseiket, a társulat nagy része, 423 tag szavazott tegnap, közülük 226-an, (53,4) százalék Lőrinczy Györgyre voksolt.

Szente Vajk színész, rendező, a legutóbbi operettszínházi premier, az Apáca show színre vivője 148 szavazatot kapott. Kiss B. Attila operaénekesre 39-en szavaztak. Lőrinczy György lapunknak úgy fogalmazott: a társulat többségének támogatása megerősítette abban, hogy folytatnia kell a megkezdett munkát, de sajnálja, hogy Kerényi Miklós Gábor nem vállalta a megmérettetést. A HVG szerint a minisztérium vizsgálja a pályázat körülményeit, mivel az ügyben állítólag több bejelentés is érkezett.

Úgy tudjuk, a pályázatot elbíráló és a miniszternek javaslatot tevő szakmai bizottság egy héten belül ül össze. A bírálók között lesz az említett Peller Károlyon és Rónai Pálon kívül Rost Andrea operaénekes, Vincze Balázs koreográfus, Balázs Péter a szolnoki és Kirják Róbert a nyíregyházi színház igazgatója.
2018.09.11 20:09

Tanuljunk a művészetek legjobb mestereitől – online

Publikálás dátuma
2018.09.24 14:00

Fotó: /
Már A szolgálólány meséje című regény szerzőjétől, Margaret Atwood írónőtől is tanulhatunk a Masterclass (Mesterkurzus) nevű online oktatási program keretében. Az angol nyelven elérhető leckéket bármikor, bárhol megnézhetjük, s számos terület legjobbjainak előadásait látva fejleszthetjük saját képességeinket. Ahogy Atwooddal a kreatív írás rejtelmeibe kaphatunk bepillantást, úgy Hans Zimmerrel vagy Annie Leibovitzzal a zene és a fotográfia területére léphetünk be. Előad többek között Jane Goodall, Serena Williams, Helen Mirren, Marc Jacobs és Ron Howard is. A több mint harminc előadó egyenként átlagosan huszonnégy leckét tart egy kurzuson belül. Egy kurzus ára kilencven dollár (körülbelül huszonnégyezer forint), de ha több előadó óráin szeretnénk “részt venni”, köthetünk minden kurzusra kiterjedő előfizetést, melynek díja 180 dollár, azaz negyvenkilencezer forint. Egy koncertjegy árához hasonlítva nem is tűnik mindez olyan soknak, ha cserébe a fotelban ülve tanulhatunk Steve Martintól vagy Martin Scorsesetől. 
2018.09.24 14:00
Frissítve: 2018.09.24 14:00

Gyilkolni kételyek nélkül

Publikálás dátuma
2018.09.24 13:00

Fotó: /
Nemcsak a Harmadik Birodalom fő háborús bűnöseit állították nemzetközi bíróság elé Nürnbergben: az amerikai katonai bíróságokon 1946 és 1949 között tizenkét perben 185 orvos, ügyvéd, gyáros, SS- és rendőri vezető, Wehrmacht-tábornok, köztisztviselő, bíró és diplomata ellen emeltek vádat. Az eljárások azt próbálták feltárni, hogy a német vezetés miként járult hozzá a náci zsarnokság hatalmi rendszeréhez. A vádlottak közül 24-et ítéltek halálra (13-at végeztek ki), 25-öt felmentettek. Utóbbiak között volt Konrad Schäfer orvos is, aki – miután emberkísérleteit „hasznosnak” találták – a felmentése után alig hat héttel már a NASA alkalmazásában állt. Henry Köhler 1997-es dokumentumfilmje, A nürnbergi kísérő perek ezt az ellentmondásoktól sem mentes időszakot eleveníti meg archív felvételek, valamint olyan közreműködők segítségével, mint a magyar származású Ben Ferencz ügyész, vagy Telford Taylor főügyész. Hogyan lehet rábírni embereket tömeggyilkosságokra? Talán ezt az Einsatzgruppe-perrel foglalkozó epizód emeli ki igazán. Régi recept: a félelmekre építő, gyűlöletet generáló ideológiát törvényekkel kell megtámogatni. Így lehet, hogy a félkatonai halálosztagok vezetői semmiféle megbánást nem mutattak amiatt, hogy 1941 és 1943 között hatszázezer – más becslés szerint egymillió – civilt gyilkoltattak le a volt Szovjetunió területén.  

Info:

A dokumentumfilmet péntek éjjel vetítette a Duna tévé, a Médiaklikk online felületén szeptember 29-ig látható.

2018.09.24 13:00
Frissítve: 2018.09.24 13:00