Előfizetés

Belebukhat az orosz hírszerzés vezetője, hogy magyar papírt vettek családtagjai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.12. 07:34
Szergej Nariskin
Fotó: Aleksey Nikolskyi / Sputnik
Az orosz külföldi hírszerzésnek nem lehet munkatársa az, akinek közeli hozzátartozója külföldi letelepedési engedéllyel rendelkezik. Szergej Nariskinról viszont éppen ez derült ki.
Több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő személy is részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak. Az érintett magas rangú állami tisztviselők között ott van a KGB egyik utódszervezeteként működő, a külföldi hírszerzéssel foglalkozó SZVR vezetője, Szergej Nariskin is, akinek több közeli családtagja, köztük a fia is vett a magyar papírokból.
Csakhogy, mint ahogy a szervezet arra nyilvános honlapján felhívja a hozzá jelentkezni vágyók figyelmét,
nem lehet az SZVR munkatársa az, "akinek (...) a közeli hozzátartozója külföldi letelepedési engedéllyel rendelkezik".

Egy orosz újság, a Meduza hívja fel a figyelmet erre a szabályra, írja a 444.hu. A Meduza cikke kiemeli, Nariskin fia, Andrej, Andrej felesége, és gyerekeik nem követtek el semmilyen törvénysértést a kötvényvásárlással, mert ilyesmi csak a köztisztviselőknek és a titkosszolgálatok munkatársainak tilos. A családtagok külföldi letelepedési engedélyére vonatkozó tilalom miatt viszont Szergej Nariskintől elvehetik a jogot, hogy orosz államtitkokhoz férjen hozzá. Erről a felettesének, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kell döntenie. Oroszországban rúgtak már ki kémet azért, mert rokona külföldön volt: a lap egy 2015-ös esetet említ, mikor azért távolítottak el egy tisztet, mert 6 hónapot külföldön tanult a gyereke.

Bátor döntéseket vár Szöul, ha Kim Dzsongun békülni akar

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2018.09.11. 22:29

Fotó: Yao Dawei / AFP
A phenjani atomfegyverprogramról folytatott, de megtorpant tárgyalások előrelendítésére szólította fel a dél-koreai elnök Washingtont és a félsziget északi, kommunista államát. „Észak-Koreának bele kell kezdenie az atomleszerelésbe, az Egyesült Államoknak pedig ezt kísérő intézkedések révén kedvező körülményeket kell teremtenie” – mondta a keddi kabinetülésen Mun Dzse In. Előzőleg Sarah Huckabee Sanders, Donald Trump szóvivője közölte, hogy a Fehér Ház újabb csúcstalálkozót készít elő az amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-korei vezető között. Trump és Kim júniusban Szingapúrban találkozott először egymással, és akkor a phenjani diktátor megerősítette a tavasszal Mun Dzse In előtt már hangoztatott ígéretét, hogy országa letesz nukleáris fegyverkezési programjáról. A tervezett újabb amerikai-észak-koreai csúcsnak egyelőre sem a lehetséges időpontja, sem a helyszíne nem ismeretes.  Dél-Korea kész az amerikai és az észak-koreai vezető kívánságának megfelelően közvetítő szerepet betölteni , de ettől függetlenül magának a két félnek is "aktívabb kommunikációt" kell folytatnia egymással - közölte a szöuli államfői hivatal. Mun és Kim között a jövő héten idén immár a harmadik csúcstalálkozót rendezik meg, ezúttal Phenjanban. Észak-Korea a minap a nemzeti ünnepen tartott katonai díszszemlén nem vonultatta fel a nukleáris fegyverek célba juttatására alkalmas rakétáit, és ezt több elemző békés szándékai jelzéseként értelmezte. Előzőleg Phenjan átadott Washingtonnak olyan földi maradványokat, amelyek állítása szerint a koreai háború idején elesett amerikai katonáké. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azonban leszögezte: a labda továbbra is Phenjan térfelén pattog, hiszen Észak-Koreának kell bizonyítania, hogy komolyak a szándékai a leszerelési ígéretek teljesítésére. Erre nézve még csak annyit nyugtáztak amerikai résztől, hogy az ígéretek elhangzása óta Észak-Korea nem hajtott végre újabb rakéta-, illetve atomkísérletet. 

Egymillióan vonultak utcára a katalán függetlenségért (képek)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.09.11. 19:42

Fotó: Roser Vilallonga / CATALAN NATIONAL ASSEMBLY / AFP
1500 busszal érkeztek egész Katalóniából, hogy részt vegyenek a Diada ünnepén megrendezett barcelonai felvonuláson.
A városi rendőrség első becslése szerint mintegy egymillióan vonultak utcára az önálló katalán köztársaság megalakításáért Barcelonában kedden, a katalán nemzeti ünnepen (Diada) - írja az MTI. A megmozdulást szervező Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil szervezet szerint a fővárosba egész Katalóniából érkeztek résztvevők. Azt mondják, 1500 busszal és több száz traktorral érkeztek a tüntetők.
A rendezvény hivatalosan 17 óra 14 perckor vette kezdetét, mivel a katalán nemzeti ünnepen alapvetően az 1714-es barcelonai csata évfordulójára emlékeznek, amikor is a spanyol örökösödési háborúban V. Fülöp spanyol király csapatai bevették a várost. A szervezők az esemény kezdetén néhány perces csendre próbálták inteni az egybegyűlteket, majd egy jelzőrakéta kilövése után minél erősebb kiabálásra szólítottak fel.
"Függetlenség"

- skandálta a tömeg.

A tüntetésen megjelent a katalán elnök, az autonóm kormány tagjai és a katalán parlament függetlenségi pártjainak képviselői. Távol maradtak a spanyol egységet támogató pártok, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a konzervatív Néppárt (PP).
Tüntetés a katalán függetlenségért Barcelonában.
Fotó: Roser Vilallonga / AFP / CATALAN NATIONAL ASSEMBLY