Szabadon hegedülni - Őszi turnén a BFZ

Publikálás dátuma
2018.09.12. 18:20

Fotó: BFZ
Szeptember 16-án kezdődik a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) őszi koncertsorozata, ebből az alkalomból tartott különleges sajtótájékoztatót az idén 35. születésnapját ünneplő együttes. A zenekar művészei élménybeszámolóiból olyan titkokra derült fény, amelyekről eddig nem sokat tudhatunk, hiszen ők ritkán jutnak szóhoz. Talán a legérdekesebb dolgot az egyik hegedűstől, Gulyás Emesétől hallottuk, aki elmondta, hogy még ők, a hegedűszólam tagjai is szabadon, saját elképzelésük szerint zenélhetnek, ami szöges ellentétben áll más zenekarok gyakorlatával, ahol a zenészeknek kis, engedelmes katonaként kell működniük. Az első őszi hangverseny fellépője azonban nem ők, hanem a Sinfonia Varsovia lesz, Piotr Anderszewski zongoraművész közreműködésével, és Andrej Borejko vezényletével. A Müpával közösen rendezett Európai Hidak fesztiváljukat nyitják, amelynek központjában a Baltikum és Lengyelország áll, így annak is örülhetünk, hogy a jelentős észt zeneszerző, Arvo Pärt, akinek több műve is elhangzik majd, ellátogat hozzánk. Októberben új kamarazenekari sorozat indul Concertino címmel, novemberben folytatódik a Haydn-Mozart sorozat Takács-Nagy Gáborral. Az ősztől Fischer Ivánnal, Dvořakkal, Beethovennel és a montreali zongoraverseny tavalyi első helyezettjével Fejérvári Zoltánnal búcsúznak.
Szerző

Véget ért Rachid nagy kalandja

Publikálás dátuma
2018.09.12. 15:42

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Néhány nappal hatvanadik születésnapja előtt Párizsban meghalt napjaink egyik legnépszerűbb francia előadóművésze, az algériai születésű Rachid Taha. Fiatal korában volt gyári munkás, szobafestő és lexikonárus is, de igazából már akkor is éjszaka élt: dj-ként Led Zeppelin, Bo Diddley vagy éppen Kraftwerk számok fölé kevert arab zenét, habzsolta a stílusokat és a hangszereket. Igazából akkor vált híressé, amikor a saját szája íze szerint dolgozta át az Édes Franciaország című francia hazafias dalt – a kritikusok szerint szentséget tört, a rádiók letiltották, cserébe mindenki kíváncsi lett rá. A 80-as évek közepétől Taha egyre nagyobb sikereket ért el. A Clash-sel és annak frontemberével, Mick Jonesszal folytatott együttműködése megnyitotta számára a világ nagy koncerttermeit. Mindvégig megőrizte arab gyökereit, de magához ölelte a rockot, a hip-hopot, a skát vagy éppen a technót is. Lemezei és koncertjei kalandvágyról, elsöprő lendületről és nagy szívről tanúskodtak. Az utóbbi vitte el, karrierje csúcsán, a dicsőség pillanataiban mondta fel a szolgálatot. 
Szerző
Témák
Rachid Taha

Döntöttek: a szerzők érdekeit támogatja az EU

Publikálás dátuma
2018.09.12. 15:07
illusztráció
Fotó: ROBYN BECK / AFP
Megszavazta az Európai Parlament azt a szerzői jogi irányelvet, amely az internetes tartalmak felhasználásában alapvető változást hozhat. A képviselők 438 igen, 226 nem és 39 tartózkodás mellett hoztak döntést az alkotókat régóta lázban tartó kérdésről.
A reform értelmében az olyan internetes óriásoknak, mint a Google, a Facebook vagy a YouTube fizetniük kell a felhasználóik által feltöltött, művészek és újságírók által előállított tartalmakért. A kis platformok kivételt képeznek majd e kötelezettség alól. Az új irányelv jogszabályként való életbe lépéséhez azonban az Európai Tanács jóváhagyása is szükséges.
A javaslatot beterjesztő Axel Voss a szavazás után
Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Szerző