Egymillió embert telepítenek ki a Florence hurrikán miatt

Évtizedek óta nem érte el az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán négyes kategóriájú trópusi ciklon a szárazföldet, ezért Virginia és Karolina egyes részein szükségállapotot rendeltek el.

Szerző

Megosztás
2018.09.12 16:44
Frissítve: 2018.09.17 11:12
Sajtótájékoztató a Fehér Házban a várható kockázatokrólAFP/ ZACH GIBSON
Kórházhajó Norfolkban. A haditengerészet átvezényli az érintett térségben lévő összes hajóját a csendesebb vizekreAFP/ JENNIFER HUNT
A szükségállapot miatt egymillió ember hagyta el az otthonátAFP/ ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
A virginiai Alexandriában már most gondot okoz a nagy mennyiségű csapadék és a hurrikánnal ez csak fokozódni fogAFP/ ZACH GIBSON
A lakosságnak homokzsákokat osztottak, hogy a betörő víz ellen védekezhessenekAFP/ ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Wrightsville Beachen leszerelik a parkolóórákat isAFP/ ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Szokásos hurrikán előkészületek: bedeszkázzák az összes nyílászárótAFP/ LOGAN CYRUS
Kitelepített helyi lakosok várakoznak Wrightsville Beach egyik iskolája előttAFP/ ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Nem mindenkinek szállt inába a bátorsága a vihar közeledtévelAFP/ ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Időszakos üzemanyaghiány a kitelepítések miattAFP/ ALEX EDELMAN
A szél nyomán keletkező vihardagály akár négy méter magasan is eláraszthatja tengervízzel a szárazföld egyes részeitAFP/ LOGAN CYRUS
Ha a szélvihar nem csendesedik, akkor annak katasztrofális következményei lehetnek a belső területeken isNASA/

Újabb Brexit-népszavazásról dönt a Munkáspárt

Publikálás dátuma
2018.09.24 14:43
Illusztráció
Fotó: AFP/ANADOLU/ Dursun Aydemir
Nem az EU-tagságról, csak a kilépés feltételrendszeréről, annak elfogadásáról vagy elutasításáról kezdeményezhet referendumot a legnagyobb brit ellenzéki párt, ha a tagság így dönt az éves kongresszuson.
A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló újabb népszavazás támogatásának lehetőségéről is szavaz e héten zajló éves kongresszusán a brit Munkáspárt - írja az MTI. A legnagyobb brit ellenzéki erő Liverpoolban kezdődött kongresszusának első, hétfői munkanapján döntöttek a küldöttek egy olyan kompromisszumos határozati javaslat szavazásra bocsátásáról, amely szerint
Brexit-ügyben "minden lehetőséget nyitva kell hagyni", köztük azt is, hogy a Labour támogatja az újabb referendumot.
John McDonnell, a munkáspárti árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje ugyanakkor a BBC közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: a párt - ha erről a keddi szavazáson többségi döntés születik - nem olyan népszavazást támogatna, amelyen a brit EU-tagságról kellene ismét dönteni, hanem olyant, amely a Brexit feltételrendszerének elfogadásáról vagy elvetéséről szólna. McDonnell szerint ugyanis a brit EU-tagság megszűnéséről a 2016-ban tartott népszavazás - amelyen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt - már döntött. De a hétfőn jóváhagyott határozati javaslatnak nem is elsődleges eleme a Brexit-feltételekről szóló népszavazás támogatása:
a Munkáspárt mindenekelőtt előrehozott választások kiírását szeretné elérni, és a javaslat szövege szerint ha ez nem sikerül, a pártnak "minden egyéb" lehetőséget támogatnia kell, köztük a népszavazás kiírásáért folyó kampányt.
Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője előző nap, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: ő is inkább az előrehozott parlamenti választásokat pártolná, semmint az újabb népszavazást, de tartja magát a kongresszus bármilyen demokratikus döntéséhez, amely őt is kötelezi. Corbyn korábbi nyilatkozataiban is egyértelműen jelezte, hogy nem híve az újabb népszavazásnak.

Egyre többen vannak az EU-tagság mellett

A The Observer című baloldali brit hetilap megbízásából készített legfrissebb felmérés szerint a Munkáspárt tagjainak elsöprő többsége, 86 százaléka új népszavazást szeretne legalább a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, és mindössze 8 százalék ellenzi az újabb referendumot. A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson a Munkáspárt tagságának 60 százaléka a bennmaradásra voksolt.
A YouGov országos közvélemény-kutató csoport által a munkáspárti tagság 1054 fős mintájának részvételével elvégzett új, reprezentatív vizsgálata kimutatta, hogy a további brit EU-tagság híveinek tábora azóta meredeken emelkedett: a megkérdezett párttagok 90 százaléka mondta, hogy a bennmaradásra voksolna, ha a brit EU-tagságról újabb népszavazás lenne.
A felmérésből kiderült az is, hogy a Munkáspárt tagjainak 74 százaléka szerint előrehozott választások esetén bele kell foglalni az EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását a párt választási programjába. A konzervatív párti brit kormány bármiféle újabb népszavazástól mereven elzárkózik.
2018.09.24 14:43

Okosabb légvédelmi rendszert ad Szíriának Oroszország

Publikálás dátuma
2018.09.24 13:40

Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium/
A szír haderő korábban is szovjet rakétarendszert használt, de azzal egy orosz repülőt lőttek ki. Moszkvától most továbbfejlesztett típust kapnak, ami zavarás elleni védelemmel láttak el – és állítólag felismeri a baráti gépeket is.
Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállít két héten belül Szíriának Oroszország - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Moszkvában.    A bejelentést Sojgu egy héttel azután tette meg, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy Il-20-as típusú orosz felderítő gépet, fedélzetén 15 katonával. Bár egy kisebb nyilatkozatháború után először Tel-Aviv és Moszkva is visszakozott az ügyben, később incidensért az orosz védelmi tárca Izraelt tette felelőssé, amelynek harci gépei előzőleg légicsapást mértek szíriai célpontokra, majd moszkvai közlés szerint az orosz repülőgép közelében tartózkodtak – írja az MTI.
Sojgu szerint ez a tudatos elterelést szolgálta, hogy a légelhárító rakéták támadáskor az erősebb jelet kibocsátó orosz felderítőt találják el.
A szintén szovjet gyártmányú, de továbbfejlesztett, gyorstüzelésű SZ300-as légvédelmi rakétarendszer több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képe – a miniszter szerint pedig fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik.
„Hangsúlyozom: 2013-ban az izraeli fél kérésére állítottuk le az Sz-300-as rendszer Szíriába szállítását, amely készen állt az elküldésre, a szíriai katonák pedig megkapták a szükséges kiképzést. Mára a helyzet megváltozott. És nem a mi hibánkból” - mondta Sojgu.
A bejelentés szerint a szíriai légvédelem parancsnoki állásait olyan, eddig csak az orosz fegyveres erőknél rendszeresített, automatizált vezérlőrendszerekkel fogják felszerelni, amelyek szavatolják az orosz repülőgépek azonosítását és a szíriai légvédelem összes eszközének központi irányítását.   Oroszország emellett arra is kész, hogy a Földközi-tenger medencéje fölött elfojtsa a területen objektumokat támadó légierő műholdas navigációját, a repülőgépek fedélzeti rádiólokátorait és kommunikációs rendszerét.
2018.09.24 13:40