Nem adja kutatóintézeteit az MTA

Publikálás dátuma
2018.09.13 10:00

Népszava
Elfogadhatatlannak tartják a tudósok, hogy a kormány decemberig szétszedné az Akadémia kutatóintézet-hálózatát.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) célja, hogy még idén szeptemberben megindulhasson a megszokott egyeztetés a kutatóhálózat intézményeivel, és garantált legyen a szerződéses kötelezettségvállalással terhelt MTA pályázati források fedezete is – közölte megkeresésünkre az Akadémia nem sokkal azután, hogy bejelentették: elakadtnak tekintik a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) való tárgyalásokat. Erre azért került sor, mert Palkovics és az MTA elnöke, Lovász László közötti hétfői egyeztetésen kiderült: az ITM tervei szerint teljesen szétszednék az Akadémia kutatóintézet-hálózatát.

Egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének, más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA-nál maradó intézetek pedig „konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics elképzelései szerint. Az Akadémia elnöksége a kutatóhálózat ilyetén szétbontását elfogadhatatlannak találta. Az ITM szerdán egy olyan közleményt adott ki, amelyben úgy tettek, mintha nem értenék, miért akadékoskodnak az akadémikusok. Sőt azt állították, az MTA valótlanságokat állít a tárgyalások elakadásáról, mert már szerdán újabb egyeztetés kezdődött. Mint kiderült, a minisztérium állított valótlant: a szerdai egyeztetésen nem az elnök vagy az elnökség, hanem az MTA egy korábban kijelölt, köztisztviselőkből álló szakértői munkacsoportja egy korábban (a keddi elnökségi ülést megelőzően) megbeszélt időpontban találkozott az ITM képviselőivel. „Az MTA szakértői munkacsoportjának nincs felhatalmazása arra, hogy stratégiai szintű kérdésekben tárgyalást kezdeményezzen, folytasson le vagy döntést hozzon. A szakértői munkacsoport olyan operatív feladatok megoldásában kíván tárgyalni az ITM képviselőivel, amelyek a kutatóhálózat 2019. évi működését, és a pályázati keretösszegeknek a megkötött szerződések szerinti folyósítását teszik lehetővé” – írták. Merthogy – mint arról lapunk is beszámolt – a kutatóintézetek finanszírozását is bizonytalanná tette a kormány, amikor nyár elején bejelentették: az intézetekre szánt pénz nagy része – mintegy 20 milliárd forint – az ITM-hez kerül. Vagyis a szerdai egyeztetés fő témáját nem az e heti események szolgáltatták. De várható, hogy azokkal kapcsolatban is újabb találkozóra kerül sor, az Akadémia ugyanis közölte: az ITM-mel való tárgyalásokat ugyan elakadtnak tekintik, de folytatni kívánják azokat a kormánnyal. A kutatóhálózat szétdarabolásával kapcsolatban már előre jelezték: ha megalapozott átalakítási igény merül fel, az intézetek alapfeladatában és finanszírozásában bekövetkező lényeges változásokat csak nemzetközi mérce szerinti, nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás alapján tartják elfogadhatónak.

Amerikai nagykövet: hosszú évekig megmarad a CEU

A Közép-európai Egyetem, vagyis a CEU még hosszú évekig meg fog maradni – így érzi David Cornstein amerikai nagykövet azután, hogy hétfőn két órán át beszélgetett a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Az ATV beszámolója szerint a nagykövet azt mondta, „nagyszerűen sikerült” a találkozó. "A CEU jelenleg nyitva van, holnap is nyitva lesz, és azt remélem és szeretném, hogy ez így maradjon hosszú évekig. És úgy érzem, hogy ez így is lesz” – fogalmazott. Úgy tudjuk, a CEU-hoz továbbra sem érkezett megkeresés a magyar kormány felől, az egyetem továbbra is várakozó pozícióban van, miután a kabinet hónapok óta halogatja a CEU magyarországi működését garantáló államközi megállapodás aláírását.

Frissítve: 2018.09.13 10:00

Csütörtök délutántól esősre vált az időjárás

Publikálás dátuma
2019.02.20 18:16

Shutterstock
Az enyheség egyelőre megmarad, északkeleten lesz hűvösebb.
Az időjárási előrejelzés szerint éjszaka fátyolfelhők érkeznek, amihez csütörtökön már gomolyfelhők is társulnak, majd kora délutántól észak, északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és estére már jobbára mindenütt beborul az ég. Szerdán néhol futó zápor előfordulhat, csütörtök késő délutántól először az északi megyékben, majd egyre többfelé elered az eső, záporeső. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, szerdán az északi vidékeken olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között várható. Nyugaton lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 7 és 14 fok között alakul. Északkeleten lesz hűvösebb.
Szerző

"Nem kell olvasni" a propagandát - véli a kormány kedvenc tudóskörének elnöke

Publikálás dátuma
2019.02.20 17:10

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének első embere szerint az értelmiségnek a sorosozáson sem kell magát idegesítenie, mert "nem neki szól". Az más kérdés, hogy a "népet" szabad-e butítani?
"Én el tudom viselni a sorosozást, de sok embert ismerek, akik szerint sok." Ezt Náray-Szabó Gábor, a kormánnyal híresen jó viszonyt ápoló Professzorok Batthyány Körének elnöke mondta egy interjúban, amely az e heti Magyar Narancsban jelenik meg, és amelyből a hetilap internetes oldalán már most közöltek néhány részletet. A kémikus hozzátette, még az ő köreikben is szoktak viták lenni a kormány mindent elsöprő Soros-kampányáról, ő maga pedig ilyenkor azzal érvel: kár ezen bosszankodni, hisz az egész úgysem az értelmiségnek szól.
"Az értelmiség ne érezze magát idegesítve. Azt már lehet mondani, hogy a népet nem szabad butítani, de ez nem biztos, hogy teljesen igaz lenne."
-mondta Náray-Szabó, aki előtte azzal próbálta elvenni a sorosozás élét, hogy "ugyanúgy idegesít engem, ha huszonötször elmondják a tévében, hogy vegyek meg egy gyógyszer-helyettesítő készítményt."
A média egyre több és több szegletéből áradó propagandáról az elnöknek az a véleménye, hogy aki akarja, kerülje el:
"A Batt­hyány Körben is vannak, akiket idegesít, őket arra buzdítom, hogy váltsanak csatornát, és ne olvassák a propagandát."
Az interjúban szóba került az a közlemény is, amelyet a Professzorok Batthyány Köre a Magyar Tudományos Akadémia körüli ügy kapcsán írt, és amelyet Náray-Szabó szerint mind az MTA, mind Palkovics László "továbbgondolhatónak" és egyfajta tárgyalási alapnak tekint a jövőben - ebben szerepelt többek közt az is, hogy az MTA és a Minisztérium közösen hozzon létre egy alapítványt, amely átveszi az akadémiai intézethálózat fenntartását és működtetését. Ettől függetlenül, hacsak nem hívják őket, nem vesznek részt a későbbi tárgyalásokon.