Nem adja kutatóintézeteit az MTA

Publikálás dátuma
2018.09.13 10:00

Fotó: Népszava/
Elfogadhatatlannak tartják a tudósok, hogy a kormány decemberig szétszedné az Akadémia kutatóintézet-hálózatát.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) célja, hogy még idén szeptemberben megindulhasson a megszokott egyeztetés a kutatóhálózat intézményeivel, és garantált legyen a szerződéses kötelezettségvállalással terhelt MTA pályázati források fedezete is – közölte megkeresésünkre az Akadémia nem sokkal azután, hogy bejelentették: elakadtnak tekintik a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) való tárgyalásokat. Erre azért került sor, mert Palkovics és az MTA elnöke, Lovász László közötti hétfői egyeztetésen kiderült: az ITM tervei szerint teljesen szétszednék az Akadémia kutatóintézet-hálózatát.

Egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének, más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA-nál maradó intézetek pedig „konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics elképzelései szerint. Az Akadémia elnöksége a kutatóhálózat ilyetén szétbontását elfogadhatatlannak találta. Az ITM szerdán egy olyan közleményt adott ki, amelyben úgy tettek, mintha nem értenék, miért akadékoskodnak az akadémikusok. Sőt azt állították, az MTA valótlanságokat állít a tárgyalások elakadásáról, mert már szerdán újabb egyeztetés kezdődött. Mint kiderült, a minisztérium állított valótlant: a szerdai egyeztetésen nem az elnök vagy az elnökség, hanem az MTA egy korábban kijelölt, köztisztviselőkből álló szakértői munkacsoportja egy korábban (a keddi elnökségi ülést megelőzően) megbeszélt időpontban találkozott az ITM képviselőivel. „Az MTA szakértői munkacsoportjának nincs felhatalmazása arra, hogy stratégiai szintű kérdésekben tárgyalást kezdeményezzen, folytasson le vagy döntést hozzon. A szakértői munkacsoport olyan operatív feladatok megoldásában kíván tárgyalni az ITM képviselőivel, amelyek a kutatóhálózat 2019. évi működését, és a pályázati keretösszegeknek a megkötött szerződések szerinti folyósítását teszik lehetővé” – írták. Merthogy – mint arról lapunk is beszámolt – a kutatóintézetek finanszírozását is bizonytalanná tette a kormány, amikor nyár elején bejelentették: az intézetekre szánt pénz nagy része – mintegy 20 milliárd forint – az ITM-hez kerül. Vagyis a szerdai egyeztetés fő témáját nem az e heti események szolgáltatták. De várható, hogy azokkal kapcsolatban is újabb találkozóra kerül sor, az Akadémia ugyanis közölte: az ITM-mel való tárgyalásokat ugyan elakadtnak tekintik, de folytatni kívánják azokat a kormánnyal. A kutatóhálózat szétdarabolásával kapcsolatban már előre jelezték: ha megalapozott átalakítási igény merül fel, az intézetek alapfeladatában és finanszírozásában bekövetkező lényeges változásokat csak nemzetközi mérce szerinti, nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás alapján tartják elfogadhatónak.

Amerikai nagykövet: hosszú évekig megmarad a CEU

A Közép-európai Egyetem, vagyis a CEU még hosszú évekig meg fog maradni – így érzi David Cornstein amerikai nagykövet azután, hogy hétfőn két órán át beszélgetett a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Az ATV beszámolója szerint a nagykövet azt mondta, „nagyszerűen sikerült” a találkozó. "A CEU jelenleg nyitva van, holnap is nyitva lesz, és azt remélem és szeretném, hogy ez így maradjon hosszú évekig. És úgy érzem, hogy ez így is lesz” – fogalmazott. Úgy tudjuk, a CEU-hoz továbbra sem érkezett megkeresés a magyar kormány felől, az egyetem továbbra is várakozó pozícióban van, miután a kabinet hónapok óta halogatja a CEU magyarországi működését garantáló államközi megállapodás aláírását.

2018.09.13 10:00
Frissítve: 2018.09.13 10:00

Független jelölt nyert a bihartordai és a kelevízi időközin

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:51
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Bihartordán Serdült János Csabát választották, Kelevíz polgármestere pedig ismét Balatincz Krisztina lett.
Három független jelölt közül Serdült János Csabát választották Bihartorda polgármesterévé a vasárnapi időközi voksoláson – közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel. Tóth Jánosné tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyei település 758 választásra jogosult polgára közül 409 adta le szavazatát, minden voks érvényes volt. A három jelölt közül Serdült János Csaba 325, Németi Ferenc 56, Guth Zoltán 28 szavazatot kapott. A Hajdú-Bihar megyei Bihartordán azért kellett polgármester-választást tartani, mert a települést vezető Módos Imre (Fidesz-KDNP) elhunyt. Ugyancsak vasárnap ismét Vargáné Balatincz Krisztinát (független) választották polgármesterré a somogyi Kelevíz községben, ahol a képviselő-testület tagjait is megválasztották a vasárnapi időközi voksoláson. Hajdu Szabina, a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője elmondta: a polgármester-választás győztese 118, míg szintén független vetélytársa, Vida János 64 érvényes szavazatot kapott. A tizenegy független képviselőjelöltből négyen szereztek mandátumot. A jegyző beszámolt arról is, hogy a Marcalihoz közeli, 339 lakosú Kelevíz 271 választópolgárából 182 járult az urna elé. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület idén június végén feloszlatta magát. A döntéshez a polgármester és a képviselők között kialakult feszültség, illetve az vezetett, hogy nem sikerült elfogadni Kelevíz zárszámadását.
2018.09.23 20:51
Frissítve: 2018.09.23 21:01

Eltemették a harmadik köztársaságot Nagy Imre szobránál

Publikálás dátuma
2018.09.23 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Beszélgetést és politikai performanszot szervezett az Eleven Emlékmű csoport Nagy Imre szobrának tervezett áthelyezése miatt vasárnap délután. A demonstráción folyadékot öntöttek a szobor előtti medencébe, amelynek ettől elfeketedett a vize. Ezután elhelyezték a "harmadik köztársaság koporsóját". A perfomanszt azzal zárták, hogy felhúztak egy molinót Nagy Imre szobra mögé, amely a Műcsarnokot ábrázolta fekete oszlopokkal. Az épület 1989-ben az egykori miniszterelnök újratemetésén is így volt látható és ezzel a háttérrel mondta el Orbán Viktor kormányfő is 29 évvel ezelőtti beszédét. A performansz alatt a szervezők egy olyan hangmontázst játszottak be, amelyben Orbán 1989. június 16-i beszédét illetve Beethoven Egmont-nyitányát keverték össze, visszafelé. A „hatodik koporsóban a mi következő húsz évünk fekszik…” mondat többször is hallatszott. A politikai performansz előtt beszélgetésen Donáth Anna, Hegedűs István, Eörsi László, Rainer M. János, ifj. Rajk László és Ungváry Rudolf azt elemezték: mi az üzenete Nagy Imre szobrának áthelyezésének, 29 évvel a volt miniszterelnök újratemetése után. Az eseményen részt vevő körülbelül 50 ember között Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és Vágó István a DK, valamint Kunhalmi Ágnes az MSZP politikusa is feltűnt.
Szerző
Témák
Nagy Imre
2018.09.23 20:01