Az Indexre fájhat a NER foga: eltűnnek Simicska emberei a háttérből

Publikálás dátuma
2018.09.13. 09:15

Fotó: Népszava
Már nem Simicska Lajos régi embere, Tóth Marianna annak a cégnek a vezérigazgatója, ami a portált tulajdonló alapítvány mögött áll.
Tavaly április 20-án jelentették be, hogy a pár héttel korábban alapított Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) lett az Index tulajdonosa - írja a hvg.hu. A hírportál addig a CEMP-csoporton keresztül Spéder Zoltán tulajdonában volt. Az alapítványt az NP Nanga Parbat Zrt. hozta létre, vagyis ez a vállalat áll az Index-tulajdonos szervezet mögött. A cég vezérigazgatója ekkor az a Tóth Marianna volt, aki majdnem két tucat Simicskához köthető cégben bukkant fel közel két évtizede. Július 10-én azonban felmentették tisztségéből Tóthot, és az új vezérigazgató a CEMP Sales House vezetője, Ziegler Gábor lett.
Ezzel egy időben az NP Nanga Parbat alapszabályát is módosították - a változásról a zrt. egyedüli részvényese, Bodolai László döntött. A médiajogász Bodolai egyben az alapítvány kurátora és az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke.
A részvénytársaság jelentőségét az adja, hogy része annak a jogi konstrukciónak, mellyel az Index Spédertől átkerült egy elméletileg független szervezethez. Ezért Simicska emberének lecserélése a vezetői székben mindenképpen változást jelent.
Július elején Simicska Lajos kapitulált: valamennyi üzleti érdekeltségét – így médiaérdekeltségeit – Nyerges Zsolt vette át. Ezzel meg is indultak a találgatások, hogy mi lesz az Index sorsa. Hiszen a portál alapítványi tulajdonba adásának egyik eredményeként kiderült: Simicska cégének, a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. -nek tényleg volt opciós joga az Indexre. Ezt a már 2014 februárja óta létező jogot érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát adta át az MFA-nak.
Bár az alapítványi formára hivatkozva többször is a hírportál teljes függetlenséget hangoztatták, több jele is volt Simicska jelenlétének - írja a portál. Így Tóth Marianna vezérigazgatói posztján kívül az is, hogy Bodolai mellett az igazgatóságnak tagja lett a számos Simicska-érdekeltségben vezető szerepet vállaló Nagy Ajtony Csaba ügyvéd.
Egy, a hvg.hu-nak névtelenül nyilatkozó forrás szerint ami most történik az Index mögött, az a "simicskátlanítás" lehet. Ez pedig azt jelentené, hogy a NER legmagasabb szintjén folyhatnak alkudozások a kormánykritikus, nagy eléréssel bíró portál további sorsát illetően.
Szerző

Lázár piramisjátéknak nevezte a fociba eredménytelenül öntött pénzeket

Publikálás dátuma
2018.09.13. 09:05

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Először egy 700 milliós sportcsarnok építését jelentette be, aztán őrületként jellemezte, hogy "van aki még pénzt is fizet azért, mert rosszul játszik egy csapat".
Lázár János átadott egy iskolai focipályát a Csongrád megyei Földeákon, majd bejelentett egy nemsokára épülő 700 millió forintos sportcsarnokot. Egyből hozzátette, "az azért nem kevés".
Ekkor hangzott el a következő:
"Tudod, az a legborzalmasabb, hogy van aki még pénzt is fizet azért, mert rosszul játszik egy csapat. Ez a teljes őrület. Ez a világ egyik legnagyobb piramisjátéka: kétballábas focistáknak óriási pénzeket fizetni azért, hogy ott ugrabugráljanak, és semmi eredmény nincs. Elég súlyos helyzet"

A fentieket a saját hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette ki Lázár János, fideszes politikus, korábban a miniszterelnökséget vezető miniszter.
Szerző

Balog Zoltán lemond parlamenti mandátumáról

Publikálás dátuma
2018.09.13. 08:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A politikus úgy nyilatkozott: visszahívja őt szolgálatba egyháza, elsősorban ezért kell távoznia a parlamentből. A közéletet nem hagyná el.
Lemond parlamenti mandátumáról Balog Zoltán - jelentette be a fideszes képviselő szerdán a kormánypárti frakciók velencei tanácskozásán. Balog Zoltán az MTI-nek elmondta, mandátumáról elsősorban azért mond le, mert
egyháza, a Magyarországi Református Egyház és a gyülekezete visszahívja szolgálatba, és ez az egyház törvényei szerint összeegyeztethetetlen képviselői munkájával.

Hozzátette ugyanakkor, a mandátumról lemondás nem jelenti azt, hogy elhagyná a közéletet, hiszen mind a Polgári Magyarországért Alapítvány élén, mind a miniszterelnök romaügyi biztosaként szeretne tovább dolgozni, szolgálni.
Szerző
Frissítve: 2018.09.13. 09:41