Az Indexre fájhat a NER foga: eltűnnek Simicska emberei a háttérből

Publikálás dátuma
2018.09.13 09:15

Fotó: Népszava/
Már nem Simicska Lajos régi embere, Tóth Marianna annak a cégnek a vezérigazgatója, ami a portált tulajdonló alapítvány mögött áll.
Tavaly április 20-án jelentették be, hogy a pár héttel korábban alapított Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) lett az Index tulajdonosa - írja a hvg.hu. A hírportál addig a CEMP-csoporton keresztül Spéder Zoltán tulajdonában volt. Az alapítványt az NP Nanga Parbat Zrt. hozta létre, vagyis ez a vállalat áll az Index-tulajdonos szervezet mögött. A cég vezérigazgatója ekkor az a Tóth Marianna volt, aki majdnem két tucat Simicskához köthető cégben bukkant fel közel két évtizede. Július 10-én azonban felmentették tisztségéből Tóthot, és az új vezérigazgató a CEMP Sales House vezetője, Ziegler Gábor lett.
Ezzel egy időben az NP Nanga Parbat alapszabályát is módosították - a változásról a zrt. egyedüli részvényese, Bodolai László döntött. A médiajogász Bodolai egyben az alapítvány kurátora és az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke.
A részvénytársaság jelentőségét az adja, hogy része annak a jogi konstrukciónak, mellyel az Index Spédertől átkerült egy elméletileg független szervezethez. Ezért Simicska emberének lecserélése a vezetői székben mindenképpen változást jelent.
Július elején Simicska Lajos kapitulált: valamennyi üzleti érdekeltségét – így médiaérdekeltségeit – Nyerges Zsolt vette át. Ezzel meg is indultak a találgatások, hogy mi lesz az Index sorsa. Hiszen a portál alapítványi tulajdonba adásának egyik eredményeként kiderült: Simicska cégének, a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. -nek tényleg volt opciós joga az Indexre. Ezt a már 2014 februárja óta létező jogot érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát adta át az MFA-nak.
Bár az alapítványi formára hivatkozva többször is a hírportál teljes függetlenséget hangoztatták, több jele is volt Simicska jelenlétének - írja a portál. Így Tóth Marianna vezérigazgatói posztján kívül az is, hogy Bodolai mellett az igazgatóságnak tagja lett a számos Simicska-érdekeltségben vezető szerepet vállaló Nagy Ajtony Csaba ügyvéd.
Egy, a hvg.hu-nak névtelenül nyilatkozó forrás szerint ami most történik az Index mögött, az a "simicskátlanítás" lehet. Ez pedig azt jelentené, hogy a NER legmagasabb szintjén folyhatnak alkudozások a kormánykritikus, nagy eléréssel bíró portál további sorsát illetően.
2018.09.13 09:15

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56