Vádalkut köt Trump volt kampányfőnöke: összeesküdött országa ellen

Publikálás dátuma
2018.09.14 17:29
Paul Manafort érkezése egy bírósági meghallgatásra június 15-én.
Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Bűnösnek mondja magát az Egyesült Államok elleni összeesküvésben és tanúk manipulálásában Paul Manafort.
Két vádpontban fogja bűnösnek vallani magát Paul Manafort a pénteki előzetes meghallgatásán - írja az eljáró különleges ügyészségre hivatkozva a CNN. Amit magára vállal Donald Trump volt kampánymenedzsere, az
  • összeesküvés az Egyesült Államok ellen, és
  • összeesküvés az igazságszolgáltatás akadályozására, tanúk manipulálásával.
Még nem tudni, hogy Manafort a 2016-os választás orosz befolyásolását vizsgáló ügyészséggel is együtt fog-e működni; a pénteki beadványban nem szerepel semmi Trumpról, és a segítségről, amit Manafort az oroszokkal együtt nyújthatott neki.
A vádalku részeként az ügyészek ejtik a pénzmosásról, adócsalásról, külföldi bankszámlák eltitkolásáról, a lobbi-törvény megsértéséről és az Igazságügyi Minisztérium megtévesztéséről szóló vádakat. Ennek ellenére, azt javasolják Manafortnak, ismerje el ezeket is.
Paul Manafortot augusztusban már bűnösnek mondta ki az esküdtszék öt rendbeli adócsalásban, két rendbeli banki csalásban, továbbá külföldön tartott bankszámlák eltitkolásában. Ezért akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

Joe Biden bejelentette, hogy indul az amerikai elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.04.25 13:56

Fotó: AFP
A 76 éves politikus 19 másik demokrata mellett pályázik az elnökjelöltségre.
Hónapokkal azt követően, hogy először beszélt ennek lehetőségéről, Joe Biden csütörtökön egy videóüzenetben bejelentette: indul a 2020-as amerikai elnökválasztáson – derül ki a CNN cikkéből. Obama egykori alelnöke „a nemzet lelkéért való küzdelemként” jellemezte az elnökválasztást. Úgy fogalmazott: „alapvető értékeink, a világban betöltött szerepünk, a demokráciánk, minden, ami Amerikát Amerikává tette, kockán forog”.

Francia hadihajóval kötekedett Kína Tajvannál

Publikálás dátuma
2019.04.25 13:39
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Feltartóztatott egy francia hajót a kínai haditengerészet a Tajvani-szorosban, mivel az nem kért engedélyt Kínától a hajózásra. Csakhogy Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van.
A kínai haditengerészet hajói feltartóztattak egy francia hadihajót a Tajvani-szorosban április 7-én - közölte Zsen Kuo-csiang, a kínai honvédelmi minisztérium szóvivője csütörtökön. A francia hajó engedély nélkül lépett be Kína területi vizeire - hangsúlyozta a szóvivő arra utalva, hogy
Peking a saját területeként tekint az egyébként gyakorlatilag független Tajvanra, illetve hivatalos nevén a tajvani Kínai Köztársaságra.
A Tajvani-szoroson amerikai hadihajók szoktak demonstratív jelleggel áthaladni, miközben Peking is fokozott rendszerességgel küldi egységeit Tajvan közelébe. Legutóbb április közepén gyakorlatoztak kínai harci repülők és hadihajók a sziget közelében, mellyel kapcsolatban
Caj Jing-ven tajvani elnök úgy nyilatkozott: a tajvani hadsereg képes és elszánt arra, hogy megvédje magát.
Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az "egy Kína elve" alapján saját területének tekinti. Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után, 2016-ban ismét fagyossá vált, miután Caj Jing-ven, a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki viszont később elkötelezte magát a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett.