Vádalkut köt Trump volt kampányfőnöke: összeesküdött országa ellen

Publikálás dátuma
2018.09.14 17:29
Paul Manafort érkezése egy bírósági meghallgatásra június 15-én.
Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Bűnösnek mondja magát az Egyesült Államok elleni összeesküvésben és tanúk manipulálásában Paul Manafort.
Két vádpontban fogja bűnösnek vallani magát Paul Manafort a pénteki előzetes meghallgatásán - írja az eljáró különleges ügyészségre hivatkozva a CNN. Amit magára vállal Donald Trump volt kampánymenedzsere, az
  • összeesküvés az Egyesült Államok ellen, és
  • összeesküvés az igazságszolgáltatás akadályozására, tanúk manipulálásával.
Még nem tudni, hogy Manafort a 2016-os választás orosz befolyásolását vizsgáló ügyészséggel is együtt fog-e működni; a pénteki beadványban nem szerepel semmi Trumpról, és a segítségről, amit Manafort az oroszokkal együtt nyújthatott neki.
A vádalku részeként az ügyészek ejtik a pénzmosásról, adócsalásról, külföldi bankszámlák eltitkolásáról, a lobbi-törvény megsértéséről és az Igazságügyi Minisztérium megtévesztéséről szóló vádakat. Ennek ellenére, azt javasolják Manafortnak, ismerje el ezeket is.
Paul Manafortot augusztusban már bűnösnek mondta ki az esküdtszék öt rendbeli adócsalásban, két rendbeli banki csalásban, továbbá külföldön tartott bankszámlák eltitkolásában. Ezért akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.
2018.09.14 17:29

Gruevszki óriási pénzzel érkezett?

Publikálás dátuma
2018.11.16 18:25

Fotó: AFP/ Robert ATANASOVSKI
A Magyarországra menekült, korábban börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiürítette otthoni bankszámláit. Ez feltehetően még szeptemberben történhetett, amikor a szkopjei fellebbviteli bírósághoz fordult – közölte a Nezavisen című lap. Az internetes újság megjegyzi, ugyan az információ továbbra sem tekinthető hivatalosnak, a rendkívüli főügyész megerősítette, nem tudják zárolni a vagyonát, mert bankszámláin nincs pénz és hivatalosan vagyonnal sem rendelkezik. A kérdés az, hogy ezt a pénzt Magyarországra is magával hozta-e. Ugyancsak a Nezavisen című lapban jelent meg véleménycikk az elmúlt napok történéseiről. Az újság főszerkesztője, Szlobodanka Jovanovszka által jegyzett cikk szerint le kell mondania Orbán Viktor miniszterelnöknek. Mint írta, mindaz, ami történt, sosem látott zavart keltett Szkopjéban, s ilyen még Pakisztánban sem fordulhatna elő, nemhogy más európai országban. 

Mickovszki Budapesten tárgyalt Gruevszki meneküléséről?

A szkopjei kormánypárt, a Macedón Szociáldemokrata Unió (SDSM) azt gyanítja, hogy Hrisztijan Mickovszki, a VMRO-DPMNE jobboldali párt vezetője (2017 végéig a Magyarországon bujkáló Nikola Gruevszki volt az elnöke) azért járt nemrégiben Belgrádban és Budapesten, hogy Gruevszki meneküléséről tárgyaljon. A párt szerint Mickovszkinak meg kell válaszolnia a kérdést, mi célból járt a szerb és a magyar fővárosban Gruevszki elmenekülése előtt.

2018.11.16 18:25

A macedón miniszterelnök szerint Gruevszkit elrabolhatták

Publikálás dátuma
2018.11.16 17:31
Zoran Zaev
Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Zoran Zaev Magyarországtól is választ vár a kérdésre, hogy hivatali visszaélés miatt elítélt elődje önként vagy kényszer hatására hagyta el Macedóniát.
Zoran Zaev macedón miniszterelnök szerint lehetséges, hogy hivatali elődje, Nikola Gruevszki nem önként távozott az országból, hanem elrabolták. A Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint Zoran Zaev pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: Nikola Gruevszkitől és Magyarországtól is választ vár arra a kérdésre, hogy Gruevszki önként hagyta-e el Macedóniát, vagy pedig elrabolták - írja az MTI.
 Mint mondta, a volt kormányfő meneküléséről megjelent hírek és információk megerősítették, hogy Nikola Gruevszki Albánián, Montenegrón és Szerbián keresztül jutott Magyarországra, majd itt menedékkérelmet nyújtott be.
Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.
Mint később kiderült, ide érkezésében is magyar diplomaták segítettek neki, felrúgva a szigorú magyar bevándorlási és menekültügyi szabályozást, ami alapján Gruevszki egy „harmadik biztonságos országon” – Szerbián – keresztül érkező menedékkérőnek számít, és ez alapján tranzitzónában lenne a helye.
 Zoran Zaev kijelentette, Macedónia már kezdeményezte a politikus kiadatását, és Szkopje mindent megtesz annak érdekében, hogy Gruevszkit hazavigye, hogy letölthesse börtönbüntetését.
2018.11.16 17:31