Egyeztetést sürgetnek a Volán dolgozói

Publikálás dátuma
2018.09.14 18:43
illusztráció
Fotó: Népszava/
Ágazati egyeztetést kér a kormánytól a közösségi közlekedés tervezett átalakításával kapcsolatban a Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete. Horváth László elnök Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek küldött levelében azt írja: sajtóhírekből értesültek arról, hogy jelentős változások várhatók a közösségi közlekedésben. A szakszervezeti vezető emlékeztet: 2019-ben megkezdődik a közösségi közlekedés liberalizációjának folyamata. A Volánok a pályázatok kiírásakor jelenlegi járműparkjukkal még startvonalhoz sem állhatnak, miután azok átlagéletkora meghaladja a 15 évet, nem ritka a 25-30 éves „szépkorú” autóbusz. A szakszervezeti vezető kitért a MÁV-Volán holding létrehozásának szándékára is, úgy látja, a két közlekedési alrendszer közös üzemeltetése nem valósítható meg, átjárás az összehangolás és a szinergia terén oldható meg. Felhívta a figyelmet arra is: a közösségi közlekedésben hároméves, 30 százalékról szóló bérmegállapodás van érvényben, de 2019-re mindössze 5 százalék. Szerinte az aggasztó munkaerő-helyzetre és a munkavállalói hangulatra való tekintettel kétszámjegyű bérfejlesztésre volna szükség. Bártfai-Mager Andrea augusztus elején Dávid Ilonát nevezte ki a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatójának, Fekete Antal, a cég korábbi vezetője közös megegyezéssel távozott. Dávid Ilona korábban a GYSEV Zrt., majd a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója volt. 
Szerző
2018.09.14 18:43

Ötször nagyobb a jólét Budapesten, mint Nógrád megyében

Publikálás dátuma
2018.09.23 13:27
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Még a főváros és Pest megye között is jelentős a különbség.
A leggyakrabban figyelt jóléti mutató, az egy főre jutó GDP, 4,7-szer olyan magas Budapesten, mint Nógrád megyében és 3,6-szer olyan magas, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – írja a Portfolio Virág Balázs Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadása alapján. A portál szerint a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hozzátette: ezen a jelentős területi fejlettségi különbségen az uniós források, illetve a jegybank által indított Növekedési Hitelprogram sem igazán tudott enyhíteni. A portál szerint az előadáson elhangzott, hogy – az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest Budapesten 136 százalék volt a legutóbbi, 2016-os adat szerint, míg ugyanez Nógrád megyében mindössze 29 százalékos volt, azaz a megye átlagában 4,7-szeres a jóléti különbség. – Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában ugyanez a két szám 136 százalék és 38 százalék, tehát 3,6-szeres a különbség. – de jelentős a különbség a közép-magyarországi régiót alkotó Budapest (136 százalék) és Pest megye (70 százalék) között is. – Győr-Moson-Sopron megye az uniós átlag 92 százalékánál állt, míg a dél-dunántúli és dél-alföldi megyék csak 40-50 százalék körül.
2018.09.23 13:27
Frissítve: 2018.09.23 13:27

Sokan hagyták az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését, a roham miatt áremelkedés lehet

Publikálás dátuma
2018.09.23 11:29
FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Iparági információk szerint csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.
Minden évben szeptember 15-én indul a hivatalos fűtési szezon Magyarországon, és idén is rengeteg család hagyta az utolsó pillanatra a fűtési rendszer ellenőrzését – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum. A portál iparági információk alapján azt írja: már most jellemző, hogy
csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel. A roham miatt áremelkedésre számíthatnak a családok: kiszállási díjtól függően, 15-30 ezer forint között mozog egy általános ellenőrzés.
A cikkben kiemelik, hogy az ellenőrzés nagyon is ajánlott, hiszen a fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, az alkatrészek elmozdulhatnak. A gázkészülék lángőrét tilos kiiktatni, működését nem szabad műszakilag módosítani. Noha a radiátorok légtelenítését magunk is elvégezhetjük, a hőtermelő-berendezések ellenőrzését csak gázszerelői igazolvánnyal rendelkező, szakképesített személy intézheti.
2018.09.23 11:29
Frissítve: 2018.09.23 11:29