Sargentini-jelentés;Európai Néppárt;Manfred Weber;

2018-09-15 08:00:00

Fidesz kontra néppárt: a Sargentini-jelentés lehet a „vég kezdete”

Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot - jelentette ki Manfred Weber. Az Európai Néppárt frakcióvezetője üzent Orbánék „kétharmados veresége” után.

Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló jelentés megszavazására az Európai Parlamentben – jelentette ki Manfred Weber, a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában.

Weber elmondta, azért szavazott igennel a Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most "más szintre" kell emelni a párbeszédet.

Noha Weber az interjúban nem szólt a Fidesz néppárti tagságáról, nyilatkozata üzenetértékű lehet két nappal Orbánék „kétharmados veresége” után. Az sem véletlen, hogy – mint arról írtunk – a kormányfő az atv-hu információ szerint maga is kétesélyesnek tartja, maradhatnak-e a néppártban.

Az Európai Néppártban (EPP) egyelőre ugyanakkor nincs szó a Fidesz tagságának felfüggesztésről vagy kizárásáról. Hivatalos vélemény szerint az EPP európai parlamenti döntése nem befolyásolja a kereszténydemokrata pártcsalád és a magyar párt kapcsolatait. A tagállamok állam- és kormányfői jövő csütörtökön Salzburgban tartanak nem hivatalos csúcstalálkozót, amely előtt hagyományosan összeülnek az EPP-hez tartozó vezetők. Információink szerint Orbán Viktor már jelezte részvételét a néppárti találkozón, amelynek a napirendjén még nem szerepel a Fidesz és az EPP kapcsolatainak a megvitatása, de ez megváltozhat. Ha Salzburgban el is indul a párbeszéd a következő lépésekről, a kereszténydemokrata pártcsaládban nem számítanak gyors döntésekre.

– Nem volt lefutott ügy a Sargentini-jelentés szavazása, úgy lehetett érzékelni, hogy a néppárti képviselők egy része egy gesztusért cserébe nemmel voksolt volna – fogalmazott lapunknak Kocsis Györgyi, az Európa Társaság alelnöke, újságíró. – Orbán nem volt hajlandó semmilyen gesztusra, valószínűleg ez billentette át a mérleget és meggyőzött jó néhány néppárti képviselőt, puha eszközökkel a magyar miniszterelnöknél nem lehet semmire menni.

Arra a kérdésünkre, hogy Orbán miért nem próbált akár csak egy kommunikációs fogással nem-et kicsikarni a pártcsaládjához tartozó képviselőkből, Kocsis azt mondta: a kormányfőnek kényelmesebb lenne kirúgatnia magát a Néppártból, hogy mártír szerepben tetszeleghessen, a kilépés helyett. – A Néppárt nagyobb részének tehertétel a Fidesz tagsága, hiszen akár Európában, akár otthon támadja őket az ellenzék azzal, hogy nekik „ilyen haverjaik vannak”. Mindenesetre hamarosan eldől a kérdés, mert a szakértő szerint a néppárt abba az irányba, amilyenbe Orbán akar menni, egységesen biztos, hogy nem halad tovább.

Ennél is sarkosabban fogalmazott elemzésében a Political Capital. A szavazati arányok szerintük ugyanis azt mutatják, hogy a jelentés elfogadása a vég kezdetét jelenti Orbán Viktor számára az Európai Néppártban. A magyar kormányfő ráadásul fontos szövetségeseket veszített el, például Sebastian Kurz osztrák kancellár pártja is támogatta a jelentést, holott az Osztrák Néppárt képviselői korábban a Fidesz mellett álltak. A Political Capital szerint a szavazás eredményétől függetlenül az Orbán-kormány politikája jelentősen nem fog változni. A kormányoldal az európai parlamenti kampányban a korábbiaknál is élesebb EU-ellenes hangot fog megütni. Magyarországon és az európai színtéren is a migráció témájára fogják felfűzni az üzeneteiket, azt állítva, hogy mindenki „bevándorláspárti”, aki nem ért egyet Orbán Viktorral, és kritizálja az általa kiépített autokratikus és korrupt rendszert.