Egyedül marad az utcán a DK, pont a tévéostrom évfordulóján

Publikálás dátuma
2018.09.17. 16:37

Hiába hirdetett parlamenten kívüli, utcai politizálást az MSZP, a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) közös vasárnapi tüntetésén Gyurcsány Ferenc, egyelőre úgy tűnik: a volt miniszterelnök tervéhez nem csatlakozik az ellenzék többi része.
– Ki az utcára kedden öt órakor és maradunk! – jelentette be Gyurcsány Ferenc DK-elnök vasárnap. Felhívását azzal magyarázta: „A népnek nem csak joga, hanem kötelessége, hogy a sorsát a kezébe vegye, és megfutamítsa ezt a rendszert (...) Nem lehet addig megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszeríti az utca tömege Orbánt.” Molnár Csaba, a DK alelnöke, európai parlamenti képviselője hétfői sajtótájékoztatóján viszont finomította a pártelnök kijelentéseit, ugyanis közölte: keddtől kezdve valóban mindenkit várnak délután öt órától a Kossuth térre, de úgy képzelik el a tüntetés-sorozatot, hogy minden éjszaka hazamennek aludni, majd másnap folytatják szintén öt órától. Arra kérdésünkre nem válaszolt a DK alelnöke, hogy meddig tervezik az utcai jelenlétet. Felvetésünkre, miszerint a DK 2012-ben már tartott hasonló akciót, amikor éhség-sztrájkoltak egy hétig, Molnár azt mondta: nem lehet összehasonlítani a két eseményt. – Az éhségsztrájknál nem vártunk senkit, most viszont mindenkinek örültünk. – hangsúlyozta az EP-képviselő. Molnár a sajtótájékoztatón szót ejtett Orbán Viktor strasbourgi beszédéről is, amelyben a kormányfő azt mondta, Magyarországot támadják a Sargentini-jelentésben. Molnár azt mondta: 
„Utoljára Adolf Hitlerre emlékszem, aki saját magát a saját népével azonosította volna.”

A DK nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is tüntetéseket szervez, és arra kéri azokat az ellenzéki pártokat, amelyek megszavazták a Sargentini-jelentést, valamint a civileket, hogy segítsenek ebben. A meghívott ellenzéki pártok azonban nem osztják a DK ötletét. Az MSZP lapunkkal azt közölte, hogy a vasárnapi közös tüntetésen Gyurcsány Ferenc által bejelentett megmozdulást – mivel erről a többi párttal szerintük nem egyeztetett – a DK saját rendezvényének tekintik. Az MSZP ezek után tagjaira, szimpatizánsaira bízza, részt vesznek-e a rendezvényen. A Párbeszéd szintén nem vesz részt szervezetten a keddi eseményen. Mint megtudtuk, nincs konfliktus a DK és köztük, sőt örülnek is a tüntetésnek, de nem vesznek részt azon, mert „máshová kívánják helyezni a politizálásuk fókuszát”. A DK nemcsak parlamenti pártokat keresett meg, hanem a Momentumot is, de ott sem leltek partnerre. A DK azért keddre időzítette a tüntetést, mert a Fidesz aznap tervez benyújtani egy határozati javaslatot, amelyben elutasítja a Sargentini-jelentést. Érdemes megemlíteni ugyanakkor azt is, hogy kedden lesz a 12. évfordulója a 2006-os (Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt történt) MTV-székház elleni ostromnak. Reiner Roland, az Integrity Lab elemzője lapunknak szintén a jubileumot emelte ki, szerinte ugyanis nehéz kihagyni, hogy a volt miniszterelnököt idézzük: „Lehet tüntetni a parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek”. A szakértő szerint a mai hatalom ugyanígy tekint az ilyen tüntetésekre, és szerinte joggal is teszi ezt. – Kevesen hajlandóak minden nap kimenni, reálisan elérhető cél nélkül – tette hozzá. Reinernek egyébként a DK akciójáról a 2012-es, egyhetes éhségsztrájk jutott eszébe, Gyurcsány akkor is az őszi parlamenti ülésszak kezdésére időzítette ezt, amelynek a DK támogatottságában akkor kimutatható hatása volt. Most is ez lehet a cél az elemző szerint, a nyáron "eltűnt" Gyurcsány Ferencnek ez most a visszatérés.

Oszlattak a Kossuth téren

Hétfő hajnalban, 3 és 5 óra között a rendőrség kiürítette a Kossuth teret védett vezető érkezése miatt. Egyúttal felszólította az oda bejelentett rendezvény résztvevőit, hogy gyülekezési jogukat "a személy és létesítménybiztosítási intézkedéssel érintett területen kívül" gyakorolják. A felszólításnak 27 ember nem tett eleget, őket a rendőrök testi kényszer alkalmazásával kikísérték a területről – közölte a rendőrség. Személyi sérülés nem történt, egy zavartan viselkedő nőt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállítottak. A rendőrök a 27 fővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. A tiltakozók a Tuareg becenéven ismert Szabó Gábor mozgalmához, a "Kossuth tériekhez" tartoztak.

Szerző

Meleg, nyárias időt hoz a kedd

Publikálás dátuma
2018.09.17. 15:52

Fotó: Shutterstock
Szombaton viszont markáns hidegfront érkezik, mely meghozhatja az őszi időjárást.
Kedden is magasnyomás alakítja időjárásunkat. Száraz, napos időre számíthatunk, a hőmérséklet csúcsértéke nyárias magasságokban alakul  – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A délkeleti szél elsősorban a Dunántúlon élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 14 fok között alakul, a Balaton parton enyhébb, az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben viszont hűvösebb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között várható.
Szerdán általában derült vagy gyengén fátyolfelhős, száraz idő lesz, a Nyugat-Dunántúl fölé sodródhat be délután esetleg több felhő, és csak néhol élénkül meg a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul.
Csütörtökön ugyancsak derült vagy gyengén felhős, száraz időre számíthatunk, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható.
Pénteken túlnyomóan derült, száraz idő lesz, csak késő délután, este nyugaton kezdődhet meg a felhőzet megnövekedése. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között várható. Szombaton előre láthatólag egy markáns hidegfront érkezik majd, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben, ugyanis ez után a front után sem fordul csapadékosra az idő.  Az előrejelzés szerint a nap folyamán az északnyugat, észak felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délkeleten, délen viszont még több órára kisüt a nap. Több helyen – az ország déli, délkeleti felén inkább csak késő délutántól – valószínű eső, zápor. Az északira, északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között várható. A hőmérséklet északnyugaton napközben alig változik, 15 és 19 fok között valószínű, míg délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföld déli részén délután 27, 29 fok ígérkezik. 
Vasárnap észak felől csökken a felhőzet, és gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Éjjel még több helyen, délelőtt már csak néhol valószínű zápor. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű. 
Szerző

Túlterheléses támadás érte a kormány honlapját

Publikálás dátuma
2018.09.17. 15:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Három hullámban érkeztek a DdoS-támadások, és nem hazai címekről – írta a Belügyminisztérium.
Összehangolt túlterheléses támadássorozat érte vasárnap este a kormany.hu honlapot: DDoS-os támadások este kilenc és fél tizenegy között, egymást fedő hullámokban történtek, külföldi IP-címekről – írta MTI-nek eljuttatott közleményében a belügyi tárca.
Az UDP- protokollon indított támadásokat állítólag sikeresen hárította minisztérium tavaly vásárolt és beüzemelt DdoS védelmi rendszere, és nem is állt le a kormany.hu sem.
A DDoS-támadások lényege, hogy a támadók a kiszemelt honlapot vagy hálózatot óriási adatforgalom generálásával bénítják le, ehhez pedig a hackerek zombigépek, titokban vírussal megfertőzött gépek százezreit is bevethetik.
Szerző