ENSZ: A könnyen elérhető ételek állnak az egészséges táplálkozás útjában

Publikálás dátuma
2018.09.18 18:18
Illusztráció: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az olcsó és egészségtelen ételek dömpingje áll az egészséges táplálkozás útjában – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, José Graziano da Silva.
A világot behálózó élelmiszerellátó rendszerek nem tudják az egészséges élethez szükséges étrendet biztosítani, viszont hozzájárulnak a túlsúly és elhízás terjedéséhez – mondta Graziano da Silva a vatikáni Pápai Tudományos Akadémia által szervezett élelmiszerbiztonságról és az egészséges étrendről szóló szemináriumon. 
Becslések szerint ma 2,6 milliárd ember túlsúlyos, és az elhízás globális járványként terjed: 2012-ben a népesség 11,7 százalékát, 2016-ban már 13,2 százalékát érintette. Az éhezők száma pedig világszerte emelkedik, 2017-ben már elérte a 821 milliót, ami azt jelenti, hogy kilencből egy embernek nem jut elég táplálék - írta az Egészségemre a FAO jelentése alapján.
„Ha nem cselekszünk sürgősen az elhízás megfékezése érdekében, hamarosan több elhízott ember lesz a világon, mint alultáplált” Az elhízás globális, járványszerű terjedésének számos oka van, és ezek közül az egészségtelen táplálkozás a legjelentősebb.”
– mondta Graziano da Silva.
A magas energia-, zsír-, só- és cukortalmú ételek olcsók és könnyen hozzáférhetők, ráadásul intenzív reklámkampányokkal növelik is a fogyasztásukat. A gyorséttermi ételek például könnyebben elérhetőek, mint az egészségesek és frissek, ami a nagyvárosban élők számára különösen fontos szempont. Az élelmiszerekre szánt keret véges, így az emberek az olyan, olcsóbb élelmiszerek után nyúlnak, amelyeknél a magas kalóriatartalom alacsony a tápanyagértékekkel párosul.
„Nagy árat fizetünk az ilyen olcsó ételekért; fogyasztásuk komoly költséget ró a társadalomra, miután az elhízás növeli egyes nem fertőző betegségek kockázatát mint a szívbetegség, agyvérzés, cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések.”
- hangsúlyozta a FAO főigazgatója.
Graziano da Silva szerint olyan nemzeti törvényekre van szükség, amelyek az egészségeset és a helyit támogatják. Ilyen lehet az egészségtelen élelmiszerekre kirótt adó, az egyértelmű és informatív csomagolás, a gyermekeket célzó gyorséttermi reklámok korlátozása, az élelmiszer előállításához felhasznált só és cukor mennyiségének csökkentése, vagy akár bizonyos összetevők, például transzzsírok használatának tiltása. A kormányoknak ösztönözni kell a változatosabb étrendet, és segíteni a családi termelőktől származó helyi termékek piacra jutását, például olyan iskolaétkeztetési programokat támogatva, amelyek összekapcsolják a helyi gazdákat a menzával, jótékonyan hatást gyakorolva a helyi gazdaságra és a gyermekek egészségtudatosságára. 
A FAO főigazgatója szerint a kereskedelmi megállapodásoknak a helyi, tápanyagban gazdag ételek termelését olcsóbbá kell tenniük, közben korlátozzák a magas zsír-, cukor- és sótartalmú olcsó élelmiszerek beáramlását. A tudatos táplálkozásra való nevelés fontosságát is hangsúlyozta, például olyan iskolai tantervek révén, amelyek a magukba foglalják az egészséges főzést és táplálkozást is, továbbá a fogyasztók informálását, tudatosságának javítását az egészségesebb döntések előmozdítása érdekében.
Frissítve: 2018.09.18 18:18

Évszaknyit változik délutánra az időjárás

Publikálás dátuma
2019.03.22 11:30
Illusztráció
Fotó: Pexels
Nagy, akár 18-20 foknyi is lehet pénteken és hétvégén a napi hőingás. Bár front nem várható, a hajnali hideg és a fokozatos melegedés panaszokat okozhat az időjárásra érzékenyeknél.
Nagy lehet a napi hőingás pénteken - írta az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása alapján. A hideg hajnalt enyhe nappal követi, így péntek délutánra "évszaknyit" változhat a hőérzet, akár 18-20 fok is lehet a különbség a két szélső érték között. Erre a kell számítani hétvégén is, mert bár az előrejelzés szerint napsütéses, meleg, száraz idő várható, a leghidegebb hajnali órákban fagyhat is, a hőmérsékleti maximum pedig néhol 20 Celsius fok fölött is alakulhat. 
A frontmentes, de fokozatosan melegedő idő sokaknál okozhat humánmeteorológiai panaszokat. A meleg levegő beáramlása melegfronti jellegű tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél: migrén, a fáradékonyság, emellett vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. Sokan tapasztalhatnak alvászavarokat, ennek következtében napközben kialvatlanságot, de koncentrálási zavar és figyelmetlenség is felléphet. A reggeli időszakban előforduló gyenge fagy hatására kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek - olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Frissítve: 2019.03.22 11:33

Gyorsan javítja a sportteljesítményt az egyik legegészségesebbnek tartott étrend

Publikálás dátuma
2019.03.21 21:18
Illusztráció
Fotó: AFP/ Photocuisine / Hussenot, Pierre
Egy friss kutatás szerint a mediterrán diéta nemcsak egészséges, de sportteljesítményt is javítja, ráadásul rövid időn belül.
A görög és olasz ételekre épülő mediterrán diétát tartják a szakemberek az egyik legegészségesebb étrendnek, mert többek közt segíthet a szív egészségének megőrzésében és vércukorszint alacsonyan tartásában. A több évezredes múltra visszatekintő étrend főbb összetevői a különböző gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, illetve az olívaolaj mellett a halak, a vörösbor és a tejtermékek. Amerikai kutatók megvizsgálták, hogyan hat mindez a sportteljesítményre - írta a Dívány
A tudósok hét, aktív életmódot folytató nőt és négy férfit vontak be kutatásba. A résztvevők négy napon keresztül egy, többségében növényi alapanyagokra épülő mediterrán menüt fogyasztottak, majd öt kilométert futottak. Néhány héttel később ugyanezeket a személyeket arra kérték a kutatók, hogy négy napig egy magas cukor-, só- és zsírtartalmú ételeket előnyben részesítő, „klasszikus nyugati étrendet” kövessenek, és ismételten le kellett futniuk az öt kilométert. Dr. Edward Weiss, a Missouri állambeli Saint Louis-i Egyetem dietetikaprofesszora és kollégái más gyakorlatok, például biciklizés vagy vertikális ugrálás során is megvizsgálták a résztvevők atletikusságát. 
Az eredmények szerint mediterrán étrend fogyasztása esetén az alanyok átlagosan hat százalékkal gyorsabban futottak, mint amikor a hagyományosabb, hizlalóbb étrendet követték. A különbség még abban az esetben is észlelhető volt, amikor azonos pulzusszám mellett ugyanannyira fáradt el az alany a két futás alatt. Dr. Weiss szerint közismert, hogy a mediterrán étrend főbb alapanyagait alkotó ételek többsége növeli sportteljesítményt, most pedig az is bebizonyosodott, hogy a diéta összességében is hasonló hatással lehet. Az pedig még érdekesebb, hogy a vizsgált alanyoknál 
a jótékony hatásokat már négy nap után kiváltotta.
A szakértő szerint hiába sportol valaki, gyakran éppen olyan egészségtelenül táplálkozik, mint a lakosság többsége, pedig nem árt tudni, hogy a megfelelő étrend nemcsak testi és szellemi jóllétünket segíti, de fizikai teljesítményünket is javíthatja.