Kárpátalja;Ukrajna;Szijjártó Péter;

Titkos felvétel egy nyílt titokról

Ukrán honlapok szerdán a beregszászi magyar konzulátuson rejtett kamerával készült felvételt tettek közzé.

Ezen csoportos magyar állampolgársági eskü látható, illetve az is hallható, amint a ceremónián résztvevő magyar hivatalos személyek tanácsokat adnak arra, hogy melyik határon melyik, az ukrán vagy a magyar útlevelet tanácsos elővenni - az ukrán határon, hangzik el, csak az ukrán útlevelet használják. Az eskü szövege szerint az azt letevők Magyarországot tekintik hazájuknak, amelynek hű állampolgárai lesznek. A Himnusz közös eléneklése után a hivatalnokok pezsgővel koccintottak az új magyar állampolgárokkal.

Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárságot, de eddig hallgatólagosan tudomásul vette, hogy Kárpátalján magyar útleveleket osztogatnak. A jelek szerint a türelemnek vége, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azonnal videót posztolt, amelyen kilátásba helyezte a beregszászi magyar konzul - a hivatalos honlap szerint Szilágyi Mátyás - kiutasítását. Klimkin szerint eddig is tudták, hogy mi folyik a magyar külképviseleten, de most már bizonyítékuk is van rá. Azt is kijelentette, mindent megtesznek azért, hogy, Kárpátalja egyre inkább ukrán legyen. A miniszter a helyzet tisztázása érdekében az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszaka alatt New Yorkban találkozni akar Szijjártó Péterrel.

Utóbbi csütörtökön "kifejezetten barátságtalannak" nevezte a titokban készített videót és utalt rá, hogy a beregszászi konzul kiutasítása nem maradna  válasz nélkül. Azt mondta, hogy a felvételen látható állampolgársági ceremónia megfelel a törvényeknek, és az egész ügyet az ukrajnai választási kampánnyal magyarázta, amelyen szerinte magyarellenességgel akarnak szavazatokat szerezni. Ukrajnában március 31-én, tehát több mint fél év múlva választanak államfőt.

Magyarországon eddig sem volt titok, hogy mi folyik a kárpátaljai (továbbá az erdélyi, szlovákiai és vajdasági) magyar külképviseleteken. Utoljára az áprilisi választások kapcsán volt téma, hogy a magyar útlevelet kapók közül sokan továbbra is Ukrajnában élnek, de bejelentkeznek egy magyarországi címre is - egyrészt az esetleges juttatások, például a nyugdíj reményében, másrészt azért, hogy szavazhassanak az egyéni képviselőjelöltekre. A magyar internetes sajtó videófelvételeket közölt arról, hogy a Fidesz a választás napján Ukrajnából "importált" szavazókat. Az ügyben a Kúria kimondta, hogy "az országgyűlési választások napján az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása a választási eljárásról szóló törvénybe ütközött, törvénysértő volt".