holokauszt;Sorsok Háza;Randolph L. Braham;

2018-09-25 20:31:38

Randolph L. Braham: Tisztára akarják mosni a Horthy-korszakot

A magyarországi holokauszt legismertebb kutatója is beszállt a Sorsok Háza körüli vitába. Köves Slomóra utalva azt írja: még rabbi is akad, aki ráüti a tervre a „kóserség” pecsétjét.

A Horthy-rezsim rehabilitálására irányuló hosszútávú terv részének tartja a Sorsok Háza múzeumot Randolph L. Braham, a New York-i City College és a City University of New York professzor emeritusa. A magyarországi holokauszt legismertebb kutatója által Heisler András Mazsihisz-elnöknek írt levelet a történész engedélyével S. Balogh Éva, a Yale Egyetem nyugalmazott történelem professzora hozta nyilvánosságra a Hungarian Spectrum blogon.

Levelében Braham köszönetét fejezi ki a Mazsihisz vezetőinek, amiért védelmezik a magyarországi holokauszt történelmi integritását. Ezzel összefüggésben megalapozottnak nevezte a Sorsok Háza megnyitásának ellenzését. A projektben közreműködő Schmidt Máriát Braham – a neve említése nélkül – úgy jellemzi, hogy az „egykori barát holokauszt-kutatóból harcosan nacionalista holokauszt-torzítóvá vált”.

A kormány lépéseiről Braham azt írja, hogy azokkal tisztára kívánják mosni a Horthy-korszakot. Ennek érdekében az Orbán-kormány ki akarja radírozni a tankönyvekből és a nemzet kollektív történelmi tudatából azt a vitathatatlan tényt, hogy Sztójay Döme kormányának tagjai, akiket államfőként Horthy Miklós nevezett ki, meghatározó szerepet játszottak a magyarországi zsidóság elpusztításában. A levél így fogalmaz: „Még az SS-ek is csodálkoztak ezen vezetők készségessége és lelkesedése láttán, azon a sietségen, amellyel meg akarták valósítani a Végső Megoldást – még mielőtt megérkeztek volna a gyorsan előretörő szovjet csapatok.”

Braham biztos benne, hogy Heisler András és a magyar zsidóság többi vezetője mindaddig ellenezni fogja a múzeum megnyitását, amíg annak anyaga nem tükrözi a történelmi valóságot – még akkor is, ha akad rabbi, aki ráüti a tervre a „kóserség” pecsétjét. A professzor szerint ez nem csak a holokauszt története integritásának védelmében, de az áldozatok emlékének örök megőrzése miatt is közös kötelesség.