László Tamás;Németh Angéla;

Nem tudni, miért mondott beszédet a fideszes politikus a gyerekeknek a XV. kerületben

László Tamás arra hivatkozott, hogy a tankerületi igazgató fordult hozzá, Kovács Katalin viszont azt állítja: csak Hajdu Lászlót kérte fel.

Nemrég 200 ezer forint bírság megfizetésével büntették László Tamást, amiért beszédet mondott az időközi polgármester-választás Fidesz-KDNP-s jelöltjeként a helyi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola tanévnyitóján. A választási bizottság szerint László Tamás a tanévnyitón kampánybeszédet mondott: a saját, illetve a kormánypártok kerületi oktatással kapcsolatos programját ismertette, és a többi jelölt tevékenységét kritizálta. Emellett azt írták, „a jelölt a rendezvényen történő részvételét és felszólalását maga is kampánytevékenységként kezelte.

A hvg.hu később azt is megírta: László Tamás „érdemi védekezésként” arra hivatkozott, hogy ez nem is volt kampánybeszéd, illetve politikai beszéd, és egyébként is, az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója kérte fel őt a beszéd tartására.

A portál megkereste Kovács Katalin tankerületi igazgatót, hogy megtudja mégis milyen minőségben és indokkal hívta meg a fideszes politikust a diákok rendezvényére, amiből ráadásul választási jogsértés sült ki. A tankerületi igazgató azt válaszolta, többeket is meghívott „a kerületi tanévnyitó ünnepségre a kerület hagyományait szem előtt tartva”, méghozzá:

– a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu Lászlót,

– a kerület korábbi országgyűlési képviselőjét, László Tamást

– és a kerület vezetése részéről Németh Angéla polgármesteri tisztséget betöltő alpolgármestert.

A tankerületi igazgató hozzátette, hogy a meghívottak közül a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu Lászlót kérte fel a tanévnyitó beszéd megtartására, amit a képviselő elfogadott.

A portál kiemeli, hogy eszerint csak két verzió lehetséges:

– az állami oktatási szerv illetékese nem mond igazat, utólag letagadja, hogy felkérte beszédet tartani a fideszes jelöltet, amivel hozzásegített egy bírságot érő választási szabálysértéshez,

– vagy László Tamás nem mond igazat, nem is kérték fel, csak meghívták az eseményre.

Németh Angéla, aki egy civil szervezet jelöltjeként, baloldali pártok támogatásával indul a most vasárnapi polgármester-választáson, közölte:

„21 éve dolgozom a kerületben, de nem emlékszem olyanra, hogy szokás lett volna a korábbi ciklus országgyűlési képviselőjét meghívni a kerületi iskolai tanévnyitóra, miért is kellene.”

Németh Angéla elfogadhatatlannak tartja, hogy Hajdu mellett – ezek szerint tisztázatlan módon – László Tamás indította a diákok tanévét.

„László Tamás pillanatnyilag egy állampolgár, nincs más hivatalos pozíciója, ami miatt felszólalhatna egy oktatási intézmény rendezvényén. Más kerületekben a polgármester szokott a kerületi tanévnyitón beszélni, én pedig annak ellenére ezt nem tehettem, hogy Hajdu László lemondása óta én vagyok a polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester”– fogalmazott.