Leomlott a börtön fala, több száz rab megszökött az indonéz földrengés után

Publikálás dátuma
2018.09.29. 17:21
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hatóságok előbb a saját életüket mentették, jelenleg pedig másokét, így nem érnek rá a leomlott falak miatt kiszabadult fogvatartottakat keresni.
Több száz fogvatartottnak sikerült megszöknie az indonéz Palu városának börtönéből, miután a pénteki földrengés lerombolta annak falait - írja az IOL News.
A börtönben 560 rab volt, és feltehetően a felüknek sikerült kijutnia, nyilatkozta a börtönőrséget vezető Adhi Yan Ricoh. Az őrök dolgát nem csak a falak, de az elektromosság hiánya is nehezítette. "Emellett, azzal is el voltak foglalva, hogy a saját életüket mentsék" - tette hozzá Ricoh.
A hatóságok a rabok keresése helyett jelenleg életmentéssel vannak elfoglalva. Palu városát pénteken 7,7-es erősségű földrengés, majd 6 méteres cunami sújtotta. Legalább 384-en életüket vesztették, de félezer sérültről és rengeteg eltűntről is tudni, illetve 16 ezer embert kellett evakuálni. Hasonló a helyzet a szomszédos Donggalában is.
Szerző
Frissítve: 2018.09.29. 17:59

A legmagasabb fokú harckészültségben a szerb hadsereg

Publikálás dátuma
2018.09.29. 16:12

Fotó: HERBERT NEUBAUER / APA/AFP
A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget Aleksandar Vucic, mert a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat mintegy 60 tagját a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba vezényelték - közölte értesülését a szerbiai közszolgálati televízió (RTS).
Emellett Nebojsa Stefanovic belügyminiszter a rendőrség legmagasabb fokú készültségét rendelte el. Az egykor Szerbia déli tartományát képező Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását Koszovó északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él. A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a különleges egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba. A szerbek készültségét az váltotta ki, hogy szombaton az észak-koszovói Gazivoda-tóhoz látogatott Hashim Thaci koszovói elnök, és látogatását a Rosu különleges egység tagjai biztosították. A legfrissebb hírek szerint a koszovói elnök látogatását követően a különleges egység tagjai is visszavonultak. A szerb sajtóban megjelent az is, hogy a Rosu tagjai helyi szerbeket tartóztattak le, ám ezek az információk hamisnak bizonyultak - írta honlapján az RTS. Néhány hete Aleksandar Vucic is a Gazivoda-tóhoz utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a Koszovóban kisebbségben élő szerbeket. A gazivodai mesterséges tó és vízerőmű rendkívül fontos Koszovó víz- és áramellátása számára. A tó 11,9 négyzetkilométernyi felületéből 9,2 négyzetkilométer Koszovóhoz, 2,7 négyzetkilométer pedig Szerbiához tartozik. A tavat az Ibar folyón épített gát segítségével hozták létre 1977-ben. A gát és a tó feletti irányítás évek óta vitát okoz Szerbia és Koszovó között. A gát jelenleg a Szerbiához hű koszovói szerb kisebbség felügyelete alatt áll.
Szerző

Használóit megfigyelő fitnessz-appot indított az FBI

Publikálás dátuma
2018.09.29. 12:26
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az adatvédelmi irányelvekből kiderül: a felhasználótól megkövetelik, hogy beleegyezzen, tevékenységét megfigyelik és rögzítik a nyomozók.
Saját fitnessz-applikációt indított nemrég az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI). A "Physical Fitness Test" nevű telefonos program felkészíti a felhasználóit a hatóság által a saját ügynökeitől megkövetelt erőnléti vizsgára, majd le is vizsgáztatja őket.
Ám az applikáció használóinak bele kell egyezniük abba, hogy a nyomozók tevékenységüket megfigyelik és rögzítik

- írja a CNBC. Mindez az FBI adatvédelmi irányelveiből következik - azaz abból a végtelenül hosszúnak tetsző jogi szövegből derülne ki, amire egy új app telepítésekor olvasás nélkül nyom "igent"-t mindenki.
A dokumentumból nem derül ki semmi specifikus azt illetően, pontosan milyen adatokra is kíváncsi a hatóság. Sőt; ez a megkérdezett szakértők szerint kifejezetten zavaros.
Az FBI csak annyit nyilatkozott az ügyben: a rögzített adatok nem alkalmasak egyes felhasználók beazonosítására.
Szerző