Orbán háza előtt „temette” a gyülekezési szabadságot a Momentum

Publikálás dátuma
2018.10.01. 11:31

Fotó: Facebook/Momentum
„Kíváncsiak voltunk, hogy a kormány mennyire tartja be saját szabályait.”
Október 1-jével életbe lépett az új gyülekezési törvény. A jogszabály szerint akkor is megtilthatják a gyűlést, ha a gyűlés – az alkalmazott technikai eszközök, időtartama miatt – „alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére, vagy szabad mozgáshoz, tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogának korlátozására”. Utóbbi hivatkozás alapján könnyedén meg lehet tiltani, hogy tüntetők politikusok, közjogi méltóságok háza előtt tüntessenek. A Momentum Mozgalom a Facebook-oldalán hétfőn azt írta: 
„Kíváncsiak voltunk, hogy a kormány mennyire tartja be saját szabályait, ezért tegnap este nem sokkal éjfél előtt Orbán Viktor háza elé vonultunk.”

A közzétett videóból kiderül, hogy az előre nem bejelentett „spontán összejövetelen” jelképesen, gyertyákkal és koszorúkkal temették el a gyülekezési törvényt. Valamivel éjfél előtt megjelentek a rendőrök is, akik szóltak az aktivistáknak, hogy az új gyülekezési törvény hatályba lépett, különösebb intézkedés nem történt.
„Ez a szabályozás újabb példája annak, hogy a törvényalkotók nem azon dolgoznak, hogy milyen törvénnyel tudnák jobbá tenni az emberek életét, hanem azon, hogy milyen törvényekkel tudják kényelmesebbé tenni a sajátjukat!”

– írta a Facebook-oldalán a Momentum.

Szerző

Bérunió – Nem jött össze az egymillió aláírás a Jobbiknak

Publikálás dátuma
2018.10.01. 11:30
illusztráció
Fotó: Népszava
A párt 550 ezret gyűjtött, de sikerként értékelik a kezdeményezést.
A Jobbik 550 ezer aláírást gyűjtött össze a megadott egy éves időszakban az egymillió helyett, de a kezdeményezésüket több okból is sikerként értékelik – derül ki a párt közleményéből. Mint írják, a Bérunió Európai Polgári Kezdeményezés 2017. március 14-én kezdte meg munkáját azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az Európai Unió tagállamai közötti súlyos gazdasági és életszínvonalbeli különbségekre. A kezdeményezés formai követelménye egymillió európai polgár aláírásának összegyűjtése volt annak érdekében, hogy az Európai Parlamenthez és az Európai Bizottsághoz fordulhassanak.  
„Noha a megadott egy éves időszakban mindössze 550 ezer aláírást sikerült összegyűjtenünk, kezdeményezésünket több okból is sikerként értékeljük”

– tette hozzá a párt.

Kiemelték, hogy elképzeléseiknek Európa-szerte támogatókat nyertek meg, valamint úgy vélik, az „egyenlő munkáért egyenlő bért!” elvét az európai közbeszéd részévé tették. Kezdeményezésük legfőbb sikerének azt tartják, hogy az Európai Bizottság által elindított uniós polgári konzultáció maga is az Európai Unió egyik lehetséges új alapelveként tekint az általunk meghatározott célra – fűzték hozzá. A Jobbik azt írja, a Béruniós Kezdeményezés Polgári Bizottsága szeptember 28-án hivatalosan is befejezte munkáját, a birtokukba jutott személyes adatokat és aláírásgyűjtő íveket pedig a hatályos jogszabályok szerint eljárva megsemmisítik.
Szerző
Témák
Jobbik bérunió
Frissítve: 2018.10.01. 13:48

Kinevezték az új budapesti rendőrfőkapitányt

Publikálás dátuma
2018.10.01. 11:13
Illusztráció
Fotó: Népszava
A Fővárosi Közgyűlés szeptember 26-án egyhangúlag támogatta a döntést.
Pintér Sándor belügyminiszter október 1-jei hatállyal kinevezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetőjének Terdik Tamás ezredest – közölte a tárca hétfőn az MTI-vel. Mint írták, az országos rendőrfőkapitány javaslatára és a Fővárosi Közgyűlés támogató véleményére figyelemmel került sor a főkapitányi kinevezésre. A tárca szeptember elején tudatta, hogy a hónap végén távozik posztjáról a budapesti rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor, akinek vezetői kinevezését saját kérésére vonta vissza a belügyminiszter. Közölték azt is, hogy a miniszter – az országos rendőrfőkapitány javaslatára – a BRFK vezetőjének Terdik Tamást tervezi kinevezni.      A Fővárosi Közgyűlés szeptember 26-án egyhangúlag támogatta Terdik Tamás kinevezését budapesti rendőrfőkapitánnyá. Terdik Tamás a testület előtt elmondta, hogy 19 éve rendőr, 2008 óta Budapesten szolgál, 2015-ben lett a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.
Szerző
Témák
rendőrség BRFK