Előfizetés

Reklámfogás volt az Index elérhetetlenné válása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.01. 11:33

Fotó: Népszava
Egy ideig csak hibaüzenet fogadta az olvasókat, amely szerint igyekeznek ismét elérhetővé tenni az oldalt. De már működik megint, és pénzt kér.
Hétfő délelőtt váratlanul elérhetetlenné vált az index.hu hírportál. A látogatókat csak egy hibaüzenet fogadta,a mely szerint 
„igyekszünk minél előbb, változatlan formában újra elérhetővé tenni az Indexet, és továbbra is függetlenül tájékoztatni minden olvasónkat.”

Az oldal időközben ismét elérhetővé vált. Hivatalosan nem tudjuk, hogy technikai probléma támadt, vagy pedig egyéb okból állt a szolgáltatás.
Elindult viszont egy másik oldal, a tamogatas.index.hu, amelyen támogatókat toboroznak. A szlogen szerint nincs másik Index, ezért érdemes támogatni a működését. Feltételezhető, hogy hírportál elérhetetlenné tétele része annak a kampánynak, amellyel a szerkesztőség megpróbálja anyagilag is függetleníteni magát a nemrég tulajdonost váltott CEMP-csoporttól.
Tóth-Szenesi Attila főszerkesztő közleményében azt írja: az Index sorsa szempontjából életbevágó a hirdetéseiket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég. Ezekben nemrég feltűnt Oltyán József vállalkozó, aki nem mellesleg a KDNP-ben politizál is. A főszerkesztő azt írta: azért kapcsolták le egy időre az Indexet, hogy „akinek fontos, átérezhesse, milyen lenne, ha nem lennénk”. A szerkesztőség most azzal próbálkozik, hogy pénzt kérnek az olvasóktól, hogy a lehető legkevésbé függjenek a CEMP-től. Tóth-Szenesi szerint van még rajtuk kívül is független szakmai műhely a magyar médiában, de nincs másik, amit naponta egymillió ember olvasna.

Orbán háza előtt „temette” a gyülekezési szabadságot a Momentum

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.01. 11:31

Fotó: Facebook/Momentum
„Kíváncsiak voltunk, hogy a kormány mennyire tartja be saját szabályait.”
Október 1-jével életbe lépett az új gyülekezési törvény. A jogszabály szerint akkor is megtilthatják a gyűlést, ha a gyűlés – az alkalmazott technikai eszközök, időtartama miatt – „alkalmas mások magán- és családi életének védelméhez való jogának, otthonának, emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére, vagy szabad mozgáshoz, tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogának korlátozására”. Utóbbi hivatkozás alapján könnyedén meg lehet tiltani, hogy tüntetők politikusok, közjogi méltóságok háza előtt tüntessenek. A Momentum Mozgalom a Facebook-oldalán hétfőn azt írta: 
„Kíváncsiak voltunk, hogy a kormány mennyire tartja be saját szabályait, ezért tegnap este nem sokkal éjfél előtt Orbán Viktor háza elé vonultunk.”

A közzétett videóból kiderül, hogy az előre nem bejelentett „spontán összejövetelen” jelképesen, gyertyákkal és koszorúkkal temették el a gyülekezési törvényt. Valamivel éjfél előtt megjelentek a rendőrök is, akik szóltak az aktivistáknak, hogy az új gyülekezési törvény hatályba lépett, különösebb intézkedés nem történt.
„Ez a szabályozás újabb példája annak, hogy a törvényalkotók nem azon dolgoznak, hogy milyen törvénnyel tudnák jobbá tenni az emberek életét, hanem azon, hogy milyen törvényekkel tudják kényelmesebbé tenni a sajátjukat!”

– írta a Facebook-oldalán a Momentum.

Bérunió – Nem jött össze az egymillió aláírás a Jobbiknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.01. 11:30
illusztráció
Fotó: Népszava
A párt 550 ezret gyűjtött, de sikerként értékelik a kezdeményezést.
A Jobbik 550 ezer aláírást gyűjtött össze a megadott egy éves időszakban az egymillió helyett, de a kezdeményezésüket több okból is sikerként értékelik – derül ki a párt közleményéből. Mint írják, a Bérunió Európai Polgári Kezdeményezés 2017. március 14-én kezdte meg munkáját azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az Európai Unió tagállamai közötti súlyos gazdasági és életszínvonalbeli különbségekre. A kezdeményezés formai követelménye egymillió európai polgár aláírásának összegyűjtése volt annak érdekében, hogy az Európai Parlamenthez és az Európai Bizottsághoz fordulhassanak.  
„Noha a megadott egy éves időszakban mindössze 550 ezer aláírást sikerült összegyűjtenünk, kezdeményezésünket több okból is sikerként értékeljük”

– tette hozzá a párt.

Kiemelték, hogy elképzeléseiknek Európa-szerte támogatókat nyertek meg, valamint úgy vélik, az „egyenlő munkáért egyenlő bért!” elvét az európai közbeszéd részévé tették. Kezdeményezésük legfőbb sikerének azt tartják, hogy az Európai Bizottság által elindított uniós polgári konzultáció maga is az Európai Unió egyik lehetséges új alapelveként tekint az általunk meghatározott célra – fűzték hozzá. A Jobbik azt írja, a Béruniós Kezdeményezés Polgári Bizottsága szeptember 28-án hivatalosan is befejezte munkáját, a birtokukba jutott személyes adatokat és aláírásgyűjtő íveket pedig a hatályos jogszabályok szerint eljárva megsemmisítik.