Schiffer András visszatér az LMP-hez

Publikálás dátuma
2018.10.01. 16:55
Fotók: Vajda József
Bár a mandátumáról már 2016-ban lemondott, a pártból pedig májusban kilépett, igazából soha nem távolodott túl messzire.
Miközben az LMP-ből Schiffer András és Hadházy Ákos után a párt harmadik egykori társelnöke Szél Bernadett is kilépett, Schiffer visszatér az LMP környékére. A Népszava ugyanis LMP-s forrásból úgy értesült: a párt alapítója az LMP-frakció mellett tanácsadóként dolgozik majd tovább (Schiffer 2016-ban mondott le mandátumáról, és csak néhány hónapja, idén májusban jelentette be, hogy távozik a pártból). A párttól egyelőre nem kaptunk hivatalos reakciót, maga Schiffer pedig csak annyit mondott: „nem tudok róla”. Schmuck Erzsébet képviselő viszont lapunknak azt mondta: „felmerült” a korábbi társelnök alkalmazása.  Hadházy Ákos, ma már függetlenként politizáló országgyűlési képviselő is úgy tudja, Schiffer visszatér. Az ellenzéki politikus szerint egykori párttársa vastagon benne van, hogy az LMP-ben felborzolódtak az indulatok, azt viszont nem tudja eldönteni, hogy szándékosan szerette volna a pártot „kicsinálni”, vagy csak a visszatérésének ágyazott meg ezzel. – Az utóbbi hónapokban sok méltatlan támadást érte Szél Bernadettet, megdöbbenve hallottam a belső szervezkedéseket is ellene. Ez a döntés logikus volt, az LMP-ben a józan ész és az indulatok csatájából, sajnos utóbbi került ki győztesen. Megértem a volt társelnök döntését – nyilatkozta egykori párttársa kilépéséről Hadházy. Arra a kérdésünkre, hogy függetlenként együttműködik-e majd Szél Bernadett-tel, Hadházy azt mondta: mindig jól tudott közösen dolgozni vele, ha pedig támogatná például az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyűjtést, azt szívesen venné. Szél Bernadett mellett kilépett az LMP-frakcióból a korábban az Együttben politizáló Szabó Szabolcs is, akivel a volt társelnök „szoros munkakapcsolatban” fog dolgozni. Szél a Facebookon azt írta: reményei szerint más képviselőkkel is sikerül hasonló kapcsolatot kialakítani.
Szerző
Frissítve: 2018.10.01. 20:17

Havi 300 ezer forint közpénzért bérelnek fővárosi lakást a képviselőknek

Publikálás dátuma
2018.10.01. 16:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem spórol a közpénzzel az Országgyűlés Hivatala, ha képviselői juttatásokról van szó: több politikus lakása is 300 ezer forint körül van havonta, és a havi 200 ezres lakbér sem ritka.
Nemcsak a képviselők fizetését emelte meg 750 ezer forintról majdnem 1 millió forintra a parlament, a budapesti albérletre elkölthető keret is magasabb lett - írja az Átlátszó.hu. Eddig a lakásbérlésre elkölthető maximális összeg 186 ezer forint volt, ez a parlament.hu adatai szerint jelentősen megemelkedett.
A csúcstartó jelenleg az MSZP-s Harangozó Tamás, és a fideszes Böröcz László, mindkettőjüknek havi 311 ezer forintért bérel lakást Budapesten az Országgyűlés Hivatala.

Őket Tessely Zoltán (Fidesz) követi a toplistán, a képviselőnek havi 298 ezer forintért bérelnek lakást. Harangozónak és Tesselynek ráadásul vagyonnyilatkozatuk szerint mindössze 30, illetve 40 kilométerre Budapesttől saját ingatlanja is van.
Több, mint 200 ezer forint az albérlete Lezsák Sándornak (Fidesz, 240 ezer forint), Mátrai Mártának (Fidesz, 235 ezer forint), Dr. Kovács Zoltánnak (Fidesz, 220 ezer forint) és Szilágyi Györgynek (Jobbik, 210 ezer forint). A portál érdemben csak Szilágyival tudott beszélni, aki azt mondta, nincs ráhatása a bérleti díjra, nem ő egyezik meg a főbérlővel, ő csak megjelöl egy ingatlant, és onnantól mindent a hivatal intéz.
Szerző

Mégis beszélhetnek az EP-képviselők az „ellen Sargentini-jelentés” vitájában

Publikálás dátuma
2018.10.01. 15:27

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Korábban úgy terjesztették elő a napirendet, hogy a javaslat tárgyalása nem minősült volna uniós ügynek.
Az Országgyűlés szerdán tárgyalja a „Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról” címet viselő határozati javaslatot, amit csak „ellen Sargentini-jelentésként” emlegetnek. A vitában várhatóan a kormányfő is felszólal, de korábban a kormánypártok meg akarták úszni, hogy az európai parlamenti képviselők is hozzászólhassanak, akik ott voltak Strasbourgban az eredeti jelentés elfogadásakor.  Ezért a ház vezetése úgy terjesztette be a napirendi javaslatot, hogy az „ellen Sargentini-jelentés” nem számított uniós napirendi pontnak, így az EP-képviselőknek nem lett volna joguk felszólalni a vitában. Korábban ezért Ujhelyi István MSZP-s képviselő felszólította Kövér László házelnököt, hogy tegye lehetővé az EP-képviselők felszólalását. Hétfőn pedig Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője kérte a napirend módosítását – és meglepő módon sikerrel is járt, a javaslatot a parlament elfogadta. A Magyarország ügyében az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárást kezdeményező Sargentini-jelentésre reagáló határozati javaslatot Kocsis Máté és Gulyás Gergely fideszes képviselők nyújtottak be. A szöveg (itt olvasható) a kormányzati kommunikáció paneljeit ismétli meg, egyebek mellett visszautasítja az Európai Parlamentben szeptember 12-én elfogadott jelentés – mint „hazug bevándorláspárti vádirat” – rágalmait, és felszólítja a kormányt, hogy „ne engedjen a zsarolásnak”.  
Szerző