Havi 300 ezer forint közpénzért bérelnek fővárosi lakást a képviselőknek

Publikálás dátuma
2018.10.01. 16:24
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem spórol a közpénzzel az Országgyűlés Hivatala, ha képviselői juttatásokról van szó: több politikus lakása is 300 ezer forint körül van havonta, és a havi 200 ezres lakbér sem ritka.
Nemcsak a képviselők fizetését emelte meg 750 ezer forintról majdnem 1 millió forintra a parlament, a budapesti albérletre elkölthető keret is magasabb lett - írja az Átlátszó.hu. Eddig a lakásbérlésre elkölthető maximális összeg 186 ezer forint volt, ez a parlament.hu adatai szerint jelentősen megemelkedett.
A csúcstartó jelenleg az MSZP-s Harangozó Tamás, és a fideszes Böröcz László, mindkettőjüknek havi 311 ezer forintért bérel lakást Budapesten az Országgyűlés Hivatala.

Őket Tessely Zoltán (Fidesz) követi a toplistán, a képviselőnek havi 298 ezer forintért bérelnek lakást. Harangozónak és Tesselynek ráadásul vagyonnyilatkozatuk szerint mindössze 30, illetve 40 kilométerre Budapesttől saját ingatlanja is van.
Több, mint 200 ezer forint az albérlete Lezsák Sándornak (Fidesz, 240 ezer forint), Mátrai Mártának (Fidesz, 235 ezer forint), Dr. Kovács Zoltánnak (Fidesz, 220 ezer forint) és Szilágyi Györgynek (Jobbik, 210 ezer forint). A portál érdemben csak Szilágyival tudott beszélni, aki azt mondta, nincs ráhatása a bérleti díjra, nem ő egyezik meg a főbérlővel, ő csak megjelöl egy ingatlant, és onnantól mindent a hivatal intéz.
Szerző

Mégis beszélhetnek az EP-képviselők az „ellen Sargentini-jelentés” vitájában

Publikálás dátuma
2018.10.01. 15:27

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Korábban úgy terjesztették elő a napirendet, hogy a javaslat tárgyalása nem minősült volna uniós ügynek.
Az Országgyűlés szerdán tárgyalja a „Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról” címet viselő határozati javaslatot, amit csak „ellen Sargentini-jelentésként” emlegetnek. A vitában várhatóan a kormányfő is felszólal, de korábban a kormánypártok meg akarták úszni, hogy az európai parlamenti képviselők is hozzászólhassanak, akik ott voltak Strasbourgban az eredeti jelentés elfogadásakor.  Ezért a ház vezetése úgy terjesztette be a napirendi javaslatot, hogy az „ellen Sargentini-jelentés” nem számított uniós napirendi pontnak, így az EP-képviselőknek nem lett volna joguk felszólalni a vitában. Korábban ezért Ujhelyi István MSZP-s képviselő felszólította Kövér László házelnököt, hogy tegye lehetővé az EP-képviselők felszólalását. Hétfőn pedig Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője kérte a napirend módosítását – és meglepő módon sikerrel is járt, a javaslatot a parlament elfogadta. A Magyarország ügyében az EU-szerződés 7. cikke szerinti eljárást kezdeményező Sargentini-jelentésre reagáló határozati javaslatot Kocsis Máté és Gulyás Gergely fideszes képviselők nyújtottak be. A szöveg (itt olvasható) a kormányzati kommunikáció paneljeit ismétli meg, egyebek mellett visszautasítja az Európai Parlamentben szeptember 12-én elfogadott jelentés – mint „hazug bevándorláspárti vádirat” – rágalmait, és felszólítja a kormányt, hogy „ne engedjen a zsarolásnak”.  
Szerző

Szél Bernadett kilépett az LMP-ből

Publikálás dátuma
2018.10.01. 14:53
Szél Bernadett
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A jövőben független képviselőként dolgozik tovább Szél. Vele együtt távozott Szabó Szabolcs is.
Szél Bernadett kilépett az LMP-ből, a pártból és a frakcióból is távozik, és vele együtt távozik Szabó Szabolcs is - értesült az Index. A párt volt társelnöke és frakcióvezetője, a 2018-as kampányban a miniszterelnök-jelöltje ezt hétfőn jelentette be a társainak.
"A mai napon nehéz döntést hoztam meg. Kilépek az LMP-ből és az LMP parlamenti frakciójából"

- erősítette meg a hírt Szél a közösségi oldalán.
Mint írja, a jövőben független képviselőként fog tovább dolgozni. "A mai napon szintén kilép az LMP frakcióból Szabó Szabolcs, akivel a jövőben szoros munkakapcsolatban fogok együtt dolgozni, és reményeink szerint más képviselőkkel is sikerül hasonló kapcsolatot kialakítani" - tette hozzá.
Szél Bernadett augusztus végén jelentette be, hogy a társelnöki és a frakcióvezetői posztról is lemond, miután a párt etikai bizottsága elmarasztalta. Az etikai bizottság akkor három évre eltiltotta az LMP-ben betöltött pozícióktól, mivel a kampányban a választókerületi visszalépésekről tárgyalt más pártokkal. Pár napja pedig Sallai Róbert Benedek volt képviselőtársa próbált eljárás indítani Szél ellen az etikai bizottság előtt. Sallai bűncselekménnyel is megvádolta őt.
Szél az elmúlt időszakban többször is jelezte, sok mindenben - például abban, hogy nem szavazták meg a Sargentini-jelentést - nem ért egyet pártjával.
Szerző
Frissítve: 2018.10.01. 14:58