Rendszerhiba miatt haltak meg több százan Indonéziában

Publikálás dátuma
2018.10.01. 18:00

Fotó: Irvan Irviana / AFP
Ezerkétszáz fölé emelkedett a földrengés és szökőár halálos áldozatainak a száma. A cunamijelző nem fogta a vészjeleket, az illetékesek pontos adatok nélkül állították le a riadót a katasztrófa előtt.
Hibás cunamijelző berendezés miatt haltak meg több mint ezren a pénteki 7,7 erősségű földrengést követő szökőárban Indonéziában. A tengeri rengéseket figyelő cunamijelző ugyanis az első vészjelzést követően nem küldte az Indonéziai Földrajzi Intézetnek a halálos természeti katasztrófát előrevetítő jelzéseket, így az illetékesek 34 perc után visszavonták a vészjelzést. A BMKG földrengés- és cunamiközpontjának vezetője szerint mindent az előírások szerint csináltak, Palu környékén ugyanis nincs cunamijelző, a legközelebbi is 200 kilométerre van. Pontos adatok hiányában a döntésüket végül a helyi ár-apály jelző információi alapján hozták meg.  
Joko Widodo indonéz elnök engedélyezte, hogy nemzetközi segítséget fogadjanak el az országra pénteken lesújtó földrengés és szökőár után. A 7,5-es erősségű földrengést követően a halálesetek száma folyamatosan növekszik, a hatóságiak, a hozzátartozók és a segélyszervezetek munkatársai további holttesteket keresnek a romok alatt. Eddig több mint 1200 halálos áldozata van a természeti csapásnak, de sok helyre még nem jutottak el a mentőalakulatok. Az indonéz katasztrófavédelmi ügynökség vezetője vasárnap azt közölte: 300 áldozatot tömegsírba temetnek, amit egészségügyi és vallási okokkal magyarázott. Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, és az iszlám előírásai szerint a holttesteket a halált követő 24 órán belül végső nyugalomra kell helyezni. A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Indonézia így földtani értelemben a világ legaktívabb térségében fekszik, ahol nagy a tektonikai lemezek mozgása, évente 3-4 centimétert csúsznak el egymáshoz képest - magyarázta Tóth László szeizmológus az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában. A szakértő szerint 5-6 évente előfordul 6,5-nél nagyobb erősségű földrengés.

Hősi halott

Hősi halottként temetik el azt a 21 éves indonéz légi irányítót, aki feláldozta az életét több tucat emberért. Bár remegett a föld, az önfeláldozó Anthonius Gunawan Agung az irányítótoronyban maradt, s asszisztált az éppen felszállni készülő repülőgépnek, melyen több tucat utas menekült. A sikeres felszállás után Anthoniusnak már nem volt ideje menekülni. Az omladozó toronyban, ahol egyedül maradt, már nem tudott kimenekülni a lépcsőházba: a negyedik emeleti ablakból vetette ki magát. Lába eltört és belsőszervei is megsérültek, már nem élt, mire a mentőhelikopter odaért hozzá.

Szerző

Ötszáz bulizó közé dobtak kézigránátot egy dél-szudáni klubban

Publikálás dátuma
2018.10.01. 17:07

Fotó: Shutterstock
Eddig 10-en haltak meg, te 6-an továbbra is kritikus állapotban vannak. A hatóságok szerint bűnözők követték el a merényletet, aminek nincs köze az országban dúló polgárháborúhoz.
Legalább tíz ember meghalt, és több tucatnyian megsérültek, mikor kézigránátot dobtak egy éjszakai klubba Dél-Szudánban, Yambio városában - írja a Reuters.
A robbantás még péntek este történt, mikor a klubban nagyjából 500 ember bulizott éppen. Négyen azonnal meghaltak, és az áldozatok száma hétfőre emelkedett 10-re. Hat ember állapota továbbra is kritikus - nyilatkozta James Monday Enoka a rendőrségtől.
Dél-Szudánban 2013 óta dúl polgárháború, ami eddig 190 ezer emberéletet követelt. A harcoló felek múlt hónapban írtak alá egy egyezményt, ami véget vethet a harcoknak. A rendőrség szerint a robbantás mindettől független, elszigetelt bűntény volt.
Szerző

EU-s konvojt támadtak meg Szomáliában, hárman meghaltak

Publikálás dátuma
2018.10.01. 15:57

Fotó: Sadak Mohamed / ANADOLU AGENCY
Az öngyilkos merénylőnek két helyi civillel sikerült végeznie. A megtámadott katonai járművekben alig keletkezett kár.
Három ember vesztette életét, mikor az al Shabaab nevű terrorista csoport öngyilkos merénylője egy Európai Uniós fegyveres konvojra támadt - írja a Reuters. A támadó önmagán kívül két helyi lakossal végzett a Szomália fővárosában, Mogadishuban elkövetett merényletével.
A megtámadott járművek az olasz hadsereghez tartoznak. Az öt páncélozott terepjáró épp egy gyakorlat után tartott bázisuk felé. A robbantásban az egyik könnyebben megsérült.
A merényletet magára vállaló al Shabaab az al-Káidához köthető terrorszervezet. Célja a nyugati támogatással bíró kormány megdöntése, majd az ország átformálása radikális iszlamista nézeteik mentén.
Szerző