Szüzek szorongathatják meg a tehetetlenkedő kormánypártot Pécsett

Publikálás dátuma
2018.10.03 09:42
Pécs - illusztráció: Németh András Péter
Teljes a káosz a pécsi politikában, a Fideszen belül sem tudják, kit indítsanak a polgármesteri székért jövőre – állítólag Orbán Viktor le is mondott a városról. Az ellenzéki oldalon is egyre több a név, a legvalószínűbb, hogy kívülről érkezhet valaki a helyi politikába.
Folyamatos fejtörés és „matekozás” keseríti a háttérben a pécsi Fidesz irányítóinak az életét a párt új pécsi polgármester-jelöltjének kiválasztása miatt – tudta meg a Szabad Pécs. Információik szerint még most sem biztos, kit indítanak jövő ősszel, de akárki is lesz, úgy tűnik, vele szemben hárman biztosan elindulnak – nem is gyenge jelöltek. Szinte biztosnak tűnik, hogy a végső győztes és a második helyezett egyike „politikai szűz” lesz. Mint írják, egyelőre pletykákról és városházi/párton belüli nem hivatalos információkról van szó, de komolyan vehető forrásokra támaszkodva. A portál szerint Vári Attila, Rákossy Balázs, Hegyi Ákos, Decsi István, Lengvárszky Attila, Hoppál Péter és a jelenlegi polgármester, Páva Zsolt neve hangzott el az elmúlt hónapokban, mint akik szóba jöhetnek, mint a Fidesz jelöltjei 2019 őszén (A helyzet hasonlít a barcsi kormánypárti belharcra, amiről a Népszava számolt be). A Szabad Pécs Hoppál Péter parlamenti képviselőt is megkérdezte a jelölésről, hiszen az ő feladata a pécsi Fidesz újjászervezése. A politikus néhány hete azt mondta: ezek a felsorolt személyek mind alkalmasak lehetnek, habár van közte olyan, aki szerinte kihúzható a listáról egyéb feladatai miatt. Ugyanakkor azt mondta: még nem dőlt el, ki az igazi esélyes. Úgy folytatta: ami viszont biztos, az az, hogy nagyjából egy évvel a választás előtt, azaz körülbelül októberben meg kell neveznie a saját jelöltjét minden pártnak és szervezetnek, amely komolyan gondolja, hogy lesz saját, önálló polgármester-jelöltje. A Fidesznek az okoz fejfájást, hogy Pécsett nincs túl sok esélye győzni a Fidesznek – még a tavaszi újabb kétharmados Fidesz-győzelmet hozó választást követően sem. Azt is beszélik, hogy maga Orbán Viktor miniszerelnök sem számol Pécs újbóli bevételével, sőt egyes hírek szerint már lemondott Pécsről, és csak legyint, ha meghallja a város nevét.

Több név is szóba került

Van olyan pletyka, mely szerint még abban is komolyan gondolkodnak, hogy 2019-ben egy nem fideszes jelölt mögé állnak be. Ha így lenne, akkor egyetlen ember jöhetne szóba, pontosabban egy ilyen név forog közszájon: Kővári Jánosé, aki az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) vezetője, önkormányzati képviselő, aki korábban, 2010 és 2014 között a Fidesz támogatásával volt országgyűlési képviselő. Csakhogy a legújabb hírek szerint a pécsi-baranyai politikai élet fideszes irányítójának kikiáltott Bánki Erik nemet mondott az elképzelésre, mégpedig azért, mert nem hiszik, hogy a jelölt irányítható lenne.  A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Páva Zsolt és Decsi István alpolgármester közt dől majd el a végső jelölt sorsa. Páváról sokáig mindenki azt gondolta, hogy nem indul újra, nyugdíjba megy vagy diplomáciai pályát próbál megcélozni, ráadásul összeforrt a neve a sikertelenséggel, de még mindig ő az egyik legnépszerűbb, és messze legismertebb fideszes politikus Pécsett. Decsiről a portál úgy tudja, elvállalná a jelöltséget, de a Fideszben aggódnak, mert nem ismerik – állítólag egyszázalékos az ismertsége, és ez is inkább csak becslés.  

Péterffy Attila és Vicze Csilla

Az ellenzéki oldalon a Szabad Pécs információi szerint egy, politikában még kevésbé járatos név is felmerült, független jelöltként: Péterffy Attila. A 49 éves Péterffy az egyik legnagyobb és legismertebb pécsi cég, a hőerőmű vezetője volt, jelenleg egy fővárosi távhőszolgáltatással és energiatermeléssel foglalkozó önkormányzati cég vezetője. A portál megkereste a mérnök végzettségű szakembert, aki megerősítette, hogy független polgármester-jelöltként valóban el kíván indulni 2019 őszén. A Szabad Pécs szerint a baloldali pártok korábbi álláspontja az volt, hogy nem kívánnak pártpolitikust indítani 2019-ben. Így nem kizárt, hogy Péterffy Attila lesz az az ember, aki Mellár Tamáshoz hasonlóan végül megnyerhet magának több különböző szervezetet, pártot is. Már csak azért is, mert Mellár Tamás független pécsi országgyűlési képviselő által életre hívott Mindenki Pécsért Mozgalom egyik alapító tagja. Péterffy azt mondta: arról, hogy pontosan mely pártok, társadalmi szervezetek támogathatják végül, azért nem kíván most nyilatkozni, mert a következő időszakban dől majd el, egyeztetések, tárgyalások után, hogy kivel tud megegyezni Pécs érdekében. Az LMP, a Jobbik és a Momentum biztos nem fog beállni mögé, és ugyancsak nem számíthat Péterffy az ÖPE támogatására (Frissítés: cikkünk megjelenése után a Momentum Mozgalom azt közölte, hogy ők még nem döntöttek arról, kit támogatnak, illetve indítanak-e saját jelöltet).
A Szabad Pécs úgy tudja, az LMP is „civilesedni próbál”, vagyis tárgyal Vicze Csilla ügyvéddel, a Tubesre tervezett radar ellen kiálló Civilek a Mecsekért Mozgalom aktivistájával, szóvivőjével. És nem kizárt, hogy a másik két párt is beáll mögé. Vicze egyébként ma is az ÖPE tagja, korábban az ÖPE városházi képviselője volt. A portál információi szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is lesz saját jelöltje.
Frissítve: 2018.10.03 14:00

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.