Szüzek szorongathatják meg a tehetetlenkedő kormánypártot Pécsett

Publikálás dátuma
2018.10.03 09:42
Pécs - illusztráció: Németh András Péter
Fotó: /
Teljes a káosz a pécsi politikában, a Fideszen belül sem tudják, kit indítsanak a polgármesteri székért jövőre – állítólag Orbán Viktor le is mondott a városról. Az ellenzéki oldalon is egyre több a név, a legvalószínűbb, hogy kívülről érkezhet valaki a helyi politikába.
Folyamatos fejtörés és „matekozás” keseríti a háttérben a pécsi Fidesz irányítóinak az életét a párt új pécsi polgármester-jelöltjének kiválasztása miatt – tudta meg a Szabad Pécs. Információik szerint még most sem biztos, kit indítanak jövő ősszel, de akárki is lesz, úgy tűnik, vele szemben hárman biztosan elindulnak – nem is gyenge jelöltek. Szinte biztosnak tűnik, hogy a végső győztes és a második helyezett egyike „politikai szűz” lesz. Mint írják, egyelőre pletykákról és városházi/párton belüli nem hivatalos információkról van szó, de komolyan vehető forrásokra támaszkodva. A portál szerint Vári Attila, Rákossy Balázs, Hegyi Ákos, Decsi István, Lengvárszky Attila, Hoppál Péter és a jelenlegi polgármester, Páva Zsolt neve hangzott el az elmúlt hónapokban, mint akik szóba jöhetnek, mint a Fidesz jelöltjei 2019 őszén (A helyzet hasonlít a barcsi kormánypárti belharcra, amiről a Népszava számolt be). A Szabad Pécs Hoppál Péter parlamenti képviselőt is megkérdezte a jelölésről, hiszen az ő feladata a pécsi Fidesz újjászervezése. A politikus néhány hete azt mondta: ezek a felsorolt személyek mind alkalmasak lehetnek, habár van közte olyan, aki szerinte kihúzható a listáról egyéb feladatai miatt. Ugyanakkor azt mondta: még nem dőlt el, ki az igazi esélyes. Úgy folytatta: ami viszont biztos, az az, hogy nagyjából egy évvel a választás előtt, azaz körülbelül októberben meg kell neveznie a saját jelöltjét minden pártnak és szervezetnek, amely komolyan gondolja, hogy lesz saját, önálló polgármester-jelöltje. A Fidesznek az okoz fejfájást, hogy Pécsett nincs túl sok esélye győzni a Fidesznek – még a tavaszi újabb kétharmados Fidesz-győzelmet hozó választást követően sem. Azt is beszélik, hogy maga Orbán Viktor miniszerelnök sem számol Pécs újbóli bevételével, sőt egyes hírek szerint már lemondott Pécsről, és csak legyint, ha meghallja a város nevét.

Több név is szóba került

Van olyan pletyka, mely szerint még abban is komolyan gondolkodnak, hogy 2019-ben egy nem fideszes jelölt mögé állnak be. Ha így lenne, akkor egyetlen ember jöhetne szóba, pontosabban egy ilyen név forog közszájon: Kővári Jánosé, aki az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) vezetője, önkormányzati képviselő, aki korábban, 2010 és 2014 között a Fidesz támogatásával volt országgyűlési képviselő. Csakhogy a legújabb hírek szerint a pécsi-baranyai politikai élet fideszes irányítójának kikiáltott Bánki Erik nemet mondott az elképzelésre, mégpedig azért, mert nem hiszik, hogy a jelölt irányítható lenne.  A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Páva Zsolt és Decsi István alpolgármester közt dől majd el a végső jelölt sorsa. Páváról sokáig mindenki azt gondolta, hogy nem indul újra, nyugdíjba megy vagy diplomáciai pályát próbál megcélozni, ráadásul összeforrt a neve a sikertelenséggel, de még mindig ő az egyik legnépszerűbb, és messze legismertebb fideszes politikus Pécsett. Decsiről a portál úgy tudja, elvállalná a jelöltséget, de a Fideszben aggódnak, mert nem ismerik – állítólag egyszázalékos az ismertsége, és ez is inkább csak becslés.  

Péterffy Attila és Vicze Csilla

Az ellenzéki oldalon a Szabad Pécs információi szerint egy, politikában még kevésbé járatos név is felmerült, független jelöltként: Péterffy Attila. A 49 éves Péterffy az egyik legnagyobb és legismertebb pécsi cég, a hőerőmű vezetője volt, jelenleg egy fővárosi távhőszolgáltatással és energiatermeléssel foglalkozó önkormányzati cég vezetője. A portál megkereste a mérnök végzettségű szakembert, aki megerősítette, hogy független polgármester-jelöltként valóban el kíván indulni 2019 őszén. A Szabad Pécs szerint a baloldali pártok korábbi álláspontja az volt, hogy nem kívánnak pártpolitikust indítani 2019-ben. Így nem kizárt, hogy Péterffy Attila lesz az az ember, aki Mellár Tamáshoz hasonlóan végül megnyerhet magának több különböző szervezetet, pártot is. Már csak azért is, mert Mellár Tamás független pécsi országgyűlési képviselő által életre hívott Mindenki Pécsért Mozgalom egyik alapító tagja. Péterffy azt mondta: arról, hogy pontosan mely pártok, társadalmi szervezetek támogathatják végül, azért nem kíván most nyilatkozni, mert a következő időszakban dől majd el, egyeztetések, tárgyalások után, hogy kivel tud megegyezni Pécs érdekében. Az LMP, a Jobbik és a Momentum biztos nem fog beállni mögé, és ugyancsak nem számíthat Péterffy az ÖPE támogatására (Frissítés: cikkünk megjelenése után a Momentum Mozgalom azt közölte, hogy ők még nem döntöttek arról, kit támogatnak, illetve indítanak-e saját jelöltet).
A Szabad Pécs úgy tudja, az LMP is „civilesedni próbál”, vagyis tárgyal Vicze Csilla ügyvéddel, a Tubesre tervezett radar ellen kiálló Civilek a Mecsekért Mozgalom aktivistájával, szóvivőjével. És nem kizárt, hogy a másik két párt is beáll mögé. Vicze egyébként ma is az ÖPE tagja, korábban az ÖPE városházi képviselője volt. A portál információi szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is lesz saját jelöltje.
2018.10.03 09:42
Frissítve: 2018.10.03 14:00

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29