Előfizetés

Magyar zsidók története katolikus ajánlással

Cz. G.
Publikálás dátuma
2018.10.04. 09:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Róna Tamás rabbi és Székely János katolikus püspök közös imájával kezdődött A magyarországi zsidóság története című tanulmánykötet bemutatója a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.
A fotókkal, táblázatokkal és grafikákkal illusztrált, mintegy 150 oldalas könyvet a Keresztény-Zsidó Tanács (KZST) megbízásából a katolikus Szent István Társulat, az Apostoli Szentszék kiadója jelentette meg. E tankönyv azért született, hogy a középiskolások számára támasszá váljon, megismertesse a magyarországi zsidóság történetét az ókortól egészen napjainkig, szerepét és sorsát Magyarország történelmében – írta előszavában Róna Tamás, aki Mezei Mónika történésszel együtt szerkesztője is a kötetnek. Ajánlást írt Székely János, a KZST elnöke is, a püspök szintén a megismerés fontosságát hangsúlyozta: „Nem tudjuk igazán szeretni azt, akit nem ismerünk. Ez a könyv arra hív meg minden olvasót, hogy ismerje meg zsidó honfitársaink múltját és jelenét. Ismerje mindazt, amit közös hazánk építéséért tettek. Ismerje meg konfliktusaink igaz történetét és még inkább testvéri együttélésünk történetét”. Székely János a bemutatón elmondott köszöntőjében egyebek mellett Romsics Ignác történész tanulmányára hivatkozott. Felhívta rá a figyelmet, hogy Horthy Miklós 1944. július 6-án leállította a zsidóság deportálását. Akkor ez azt jelenti – állapította meg a katolikus püspök –, hogy hamarabb is meg tudta volna tenni. Kiemelte, hogy a könyv tartalmát keresztények és zsidók közösen vizsgálták át, fogadták el. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arra számít, hogy a könyv – mint általában minden történelmi tárgyú munka – vitát fog kiváltani. Hozzátette: ez egyáltalán nem baj, a zsidó kultúrának fontos része a kritika és a vita. A Mazsihisz elnöke szerint jó lenne, ha a tanulmánykötetből minden iskola könyvtárába jutna néhány példány. Biztos abban, hogy azok, akik ebből a könyvből szerzik ismereteiket, nem jogkorlátozásként, hanem jogfosztásként értelmezik majd a „zsidótörvényeket”, ahogyan az a valóságban is volt – utalt Szakály Sándor történész egyik közelmúltban tett kijelentésére. Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoport elnöke ünnepnek nevezte a könyv megjelenését. „Érdemes volt várni, megérte a sok munkát” – mondta. Közlése szerint a kötet attól is különleges, hogy a „magyar tudomány legjobbjai”, nem pedig egyik vagy másik oldal nézeteit tükrözi. A már említett Romsics Ignácon kívül a kötetben Haraszti György, Kovács András, Kövér György tanulmánya kapott helyet, a kronológiát Botos János állította össze.

Hivatalosan autóra sincs pénze, mégis majdnem száz milliót villantott a volt kabinetfőnök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.04. 09:00

Fotó: Beethoven Apartments látványterv
A fideszes Mihalovics Péter egy ingatlanbizniszben több mint 90 millió forintos beugró összeget villantott, miközben az utolsó vagyonnyilatkozata szerint több adóssága volt, mint megtakarítása.
A Fidelitasból indulva Mihalovics Péter volt már országgyűlési képviselő, önkormányzati képviselő, miniszteri biztos és kabinetfőnök, most pedig egy Budán exkluzív lakásokat építő ingatlanfejlesztő cég egyik tulajdonosa - írja a hvg.hu. A portál birtokába került szerződésben a fideszes politikus több mint 90 millió forintos beugró összeget villantott, miközben az utolsó vagyonnyilatkozata szerint még autóra sem telt, ráadásul több adóssága volt, mint megtakarítása.

Régóta közpénzből kapja a fizetését

Bár az 1983-as születésű Mihalovics neve annyira nem közismert, az elmúlt években egy sor közfunkciót töltött be: először a Brüsszelbe távozó Navracsics Tibor, majd Seszták kabinetfőnöke volt, 2014-ig országgyűlési képviselő és veszprémi önkormányzati képviselő. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program és a Bakony–Balaton térség fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, aki karrierjét a Fidelitasban alapozta meg. Ahogy az azóta bedöntött Népszabadság megírta, azoknak az egyike volt, akik eldöntötték a trafikpályázatokat.

Sok százmilliós budai ingatlanprojekt egyik tulajdonosa

A Beethoven Apartments projekt a XII. kerületi Beethoven utcában épül, a környék kifejezetten jónak számít. A telken található régi ház az 1990-es évektől kezdve a kerületi önkormányzat tulajdonában volt, majd 2017 szeptemberében eladták a Danube Beruházó és Üzemeltető Kft.-nek. Az önkormányzati honlapon elérhető adatok szerint a vételár 178,5 millió forint volt.
A közvagyot megvásárló Danube-nak ekkor két tulajdonosa volt, ám az egyik 50 százalékos üzletrészét két hónappal később Mihalovics vásárolta meg. A cégbírósághoz beadott adásvételi szerződés szerint a fideszes politikus a cégnek egyrészt a 3 millió forint jegyzett tőke felét fizette az üzletrészért. Másrészt viszont a kiszálló Kft.-nek volt egy 90 millió forintos tagi kölcsön követelése. Mihalovics a 90 millió forint vállalásával szállt be, amiről a dokumentum úgy ír, mintha már ki is fizette volna.

Papíron autóra sem volt pénze

Mihalovics ekkor közfunkciót tölt be, közvetlenül Seszták mellett kabinetfőnökként.
A parlamentből kikerülése idején, 2014-ben tett záró vagyonnyilatkozata alapján Mihalovicsnak egy 120 négyzetméteres társasházi lakása van itt, a XII. kerületben, illetve egy 65 négyzetméteres lakása Veszprémben. A "nagy értékű ingóság" rész legtöbb pontját kihúzta, így 2014-ben még kocsija sem volt. Négymillió forint készpénzt és 11 millió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítást viszont bevallott, csakhogy ezzel szemben állt 15 millió forint banki tartozása, és további 9 millió forinttal volt adós magánszemélyekkel szemben.
Mihalovics a hvg.hu megkeresésére azt válaszolta, minden a hatályos jogszabályok szerint történt, és a "kérdések mögött rejlő rosszindulatú célzásokra, sejtetésekre nem kívánok reagálni".

Potencianövelőket hív vissza a Nébih

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.10.04. 08:31
Illusztráció
Fotó: AFP
Nem engedélyezett összetevőket, gyógyszerhatóanyagot is tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.
Egy augusztus végi ellenőrzésen hat különböző, férfiaknak, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítő készítményből vettek mintát. A szlovák forgalmazó öt terméknél nem engedélyezett összetevőket, gyógyszer hatóanyagokat (Tadalafil, Thioaildenafil, Vardenafil) mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.
Az étrend-kiegészítő készítményekben gyógyszerhatóanyag jelenléte nem megengedett, ezért a hatóság elrendelte a termékek kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását.
A kivont termékek pontos listája elérhető a Nébih honlapján. Mivel a forgalmazó egy külföldi vállalkozás, az esetről a Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesítette a tagállamokat. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán.