Előfizetés

A test önmaga legjobb doktora

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 18:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egyszerű, precíz, nem fájdalmas fogások sorozatát már Magyarországon is egyre többen alkalmazzák. A Bowen-technika nem gyógymód, de katalizátorként beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait.
“A testünk önmaga legjobb doktora” - ez volt Tom Bowen, a technika ausztrál megalkotójának egyik mottója, aki évente mintegy 13 ezer embert kezelt, 88 százalékos gyógyulási sikerrel. A Bowen-technika lényege a szervezet öngyógyító képességének helyreállítása. A lágy kötőszövet szintjén elvégzett kezelés az egész szervezetre hat, alkalmazható önmagában, de akár orvosi kezelések kiegészítéseként – derül ki a Bowen technika képviseletének közleményéből. 
„Nem betegségeket kezelünk, csak feszültségi állapotokat szüntetünk meg a testben, ami igen sokirányúan hat a szervezetre. Az emberi testet egységes egészként értelmezzük, amelyben minden mindennel összefügg, és hat egymásra. A kapott információt a test belülről kifelé a saját igényeinek mentén dolgozza fel”

– mondta Liebe György, az Európai Bowen Akadémia tagja.

A Bowen-technika a szervezet egészére pozitív hatással van. Minden életkorban alkalmazható, szinte nincs ellenjavallata. A legkülönbözőbb ideg- és izomrendszeri problémák; derék-, hát- és vállfájásra javallott, de belső szervi problémák, allergia, asztma, emésztési, hormonális és nőgyógyászati gondok, valamint fejlődési zavarok kezelésére is ajánlott. Sok, fokozott munkahelyi stressznek kitett ember stresszmentesítés céljából jár hetente. Bowen módszerével a baleset által okozott sokkhatást is hatékonyan lehet oldani.
„Ezt az eljárást elsősegélynyújtásként óvodákban, iskolákban, kórházi osztályokon, mentőknél és tűzoltóknál is lehetne használni, mert a négy mozdulatból álló fogást igen könnyű elsajátítani, és még egy tömött buszon is meg lehet csinálni.”

– tette hozzá.

Magyarországon már agyhártyagyulladás miatt bekövetkezett agyi trauma következményeit is sikerült enyhíteni: megszűnt a bénulás és a vakság, másfél év után a beteg kisgyerek önállóan tud ülni, kommunikál a környezetével. Másnak az arcidegbénulását szüntette meg a Bowen, de a kezelés migrénes fejfájások, vagy a változókorban lévő nők tüneteinek jelentős részét is hatékonyan csökkenti, megszünteti. A férfiak esetében pedig orvosilag bizonyítottan növelhető a spermiumszám és javítható az életképességük. 
A kezelés a test meghatározott pontjain történő, precízen elvégzett izom-, ín- és kötőszöveti fogások sorozatából áll, amelyekhez nem is feltétlenül kell levetkőzni. A mozdulatok által kiválasztott ingereket a szervezet önmaga gyógyítására használja fel. A kötőszöveti manipulációk ingereket gerjesztve stimulálják a szervezet egészét. A faszciákban keletkezett letapadások, keményedések oldódnak, az izmok ellazulnak, ezzel helyreáll a kötőszöveti, és ezáltal minden egyéb struktúra áteresztőképessége, átjárhatóságát. Ennek következménye az idegrendszeri- és anyagcsere-folyamatok, valamint nyirokkeringés optimalizálódása, a káros anyagok kiválasztódása és kiürülése. A kezelés javítja a szervezet vér- és nyirokkeringését, a tápanyagok felszívódását és a méregtelenítés hatékonyságát.
Kezelés közben van, aki bizsergést, mások hideg-meleg áramlatot éreznek a testükben. Trauma oldódásakor megesik, hogy erős visszajelzés a hidegrázás vagy akár a hőhullám. Néha a szervezet annyi energiát elhasznál a kezelések után a kóros állapot megszüntetésére, hogy elfárad és pihenésre van szüksége. Ugyanakkor aktivizáló hatása például sportolóknál tesz jó szolgálatot.
A technikát állatokon is alkalmazzák, amelyek nagyon jól reagálnak a kezelésre, műtét utáni rehabilitációknál például komoly eredményeket lehet elérni vele. A Bowen-módszer hatását tudományos kutatások is igazolják. Terhesgondozás és szülés alatt, az Angol Szülészek Társasága kifejezetten ajánlja az alkalmazását.
“A Bowen egy rendkívül hatékony módszer, ami önmagát bizonyítja. Csak ismertté kell tenni, és meg kell mutatni a világnak, hogy van. Az a cél, hogy legalább olyan ismert és elfogadott legyen a lakosság és a szakemberek körében, mint a hagyományos orvoslásban az Algopyrin”

- mondta Liebe György.

Bowen kezelés után

  • ne menjünk masszázsra, akupunktúrára.
  • ne alkalmazzunk semmilyen borogatást, kenőcsöket.
  • egy napig ne szaunázzunk, és ne vegyünk hosszú forró, se hideg fürdőt.
  • ne üljünk fél óránál tovább egy helyben.
  • ne végezzünk megerőltető aktív sportolást, hagyjunk időt a test önregenerálódására.
  • fogyasszunk elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, óránként egy pohárral.
(Forrás: Wikipédia)

Éveket jelenthet a megfelelő mozgásforma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 14:14

Fotó: Philippe Roy / AFP
Az már - talán - köztudott, hogy a sportolás egészségesebbé tesz: tovább és jobb életet él az, aki rendszeresen mozog. Egy felmérésből most az is kiderült, az élettartam szempontjából sem mindegy, milyen sportágat választunk.
A rendszeres sportolás javítja az élet minőségét, növeli annak idejét, egy friss dán tanulmány szerint ennek konkrét mennyisége attól is függ, milyen mozgásformát űzünk. A Dívány összefoglalása szerint az egyéni sportok, például az úszás 3,4, a futás 3,2, a torna 3,1 évvel növeli meg az élettartamot. A csapatsportok viszont ennél is többel, a tenisz például a vizsgált emberek életkorát 9,7 évvel növelte meg az átlaghoz képest, de a rendszeresen focizók is 4,7 évvel több időt élnek.
Illusztráció: Pixabay
Fotó: Pixabay

Miért jobbak a csapatsportok?

A különbség oka az, hogy a csapatsportok űzésekor a fizikai tevékenység mellett szociálisat is végzünk, ami a mentális állapotunkra is nagy hatással van - mondta a 8500 felnőtt vizsgálatán alapuló Koppenhágai City Heart tanulmány egyik szerzője. Megállapították, hogy a csoportos edzések hatására elégedettebbé és nyugodtabbá válunk, mint az egyedül végzett mozgás után. A kutatók szerint a labdasportok a játékösztönt is felébresztik vagy erősítik, ami pedig egyesek szerint az örök fiatalság egyik fontos tényezője.

Egyre vastagabb a növények levele, de ez nem jó hír

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.10.05. 11:29
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Vastagabb levelet növeszt a növények nagy része a légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt, ami súlyosbítja a klímaváltozás hatásait - írta az MTI.
Ennek a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek a Washingtoni Egyetem kutatói szerint. Felfedezték, hogy a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében.
A Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban bemutatott tanulmányuk szerint ha ezt az információt is beleveszik az évszázad további részére várható magas légköri szén-dioxidszinttel operáló globális klímamodellekbe, akkor a növények által végzett globális szén-dioxid-csökkentés veszít eredményességéből. 
Méréseik szerint ennek hatására évente mintegy 5,8 petagrammnyi, vagyis 6,39 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben. Ez a mennyiség megközelíti azt a mennyiséget, mely egy év alatt az ember által generált fosszilis üzemanyag-kibocsátással a légkörbe kerül: 8 petagrammot, azaz 8,8 milliárd tonnát - ismerteti a tanulmányt a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
"A növények rugalmasak és reagálnak a különböző környezeti feltételekhez. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra"

- mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.

 A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták - fáknál és fűterményeknél, például búzánál, rizsnél és burgonyánál is.
A levél harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a felszíne arányát a tömeghez és megváltoztatja a növény aktivitását - a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást. 
A növények döntő befolyásolói környezetüknek. Nélkülük a Föld légkörében nem lenne elég oxigén a lélegzéshez.