A test önmaga legjobb doktora

Publikálás dátuma
2018.10.05. 18:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egyszerű, precíz, nem fájdalmas fogások sorozatát már Magyarországon is egyre többen alkalmazzák. A Bowen-technika nem gyógymód, de katalizátorként beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait.
“A testünk önmaga legjobb doktora” - ez volt Tom Bowen, a technika ausztrál megalkotójának egyik mottója, aki évente mintegy 13 ezer embert kezelt, 88 százalékos gyógyulási sikerrel. A Bowen-technika lényege a szervezet öngyógyító képességének helyreállítása. A lágy kötőszövet szintjén elvégzett kezelés az egész szervezetre hat, alkalmazható önmagában, de akár orvosi kezelések kiegészítéseként – derül ki a Bowen technika képviseletének közleményéből. 
„Nem betegségeket kezelünk, csak feszültségi állapotokat szüntetünk meg a testben, ami igen sokirányúan hat a szervezetre. Az emberi testet egységes egészként értelmezzük, amelyben minden mindennel összefügg, és hat egymásra. A kapott információt a test belülről kifelé a saját igényeinek mentén dolgozza fel”

– mondta Liebe György, az Európai Bowen Akadémia tagja.

A Bowen-technika a szervezet egészére pozitív hatással van. Minden életkorban alkalmazható, szinte nincs ellenjavallata. A legkülönbözőbb ideg- és izomrendszeri problémák; derék-, hát- és vállfájásra javallott, de belső szervi problémák, allergia, asztma, emésztési, hormonális és nőgyógyászati gondok, valamint fejlődési zavarok kezelésére is ajánlott. Sok, fokozott munkahelyi stressznek kitett ember stresszmentesítés céljából jár hetente. Bowen módszerével a baleset által okozott sokkhatást is hatékonyan lehet oldani.
„Ezt az eljárást elsősegélynyújtásként óvodákban, iskolákban, kórházi osztályokon, mentőknél és tűzoltóknál is lehetne használni, mert a négy mozdulatból álló fogást igen könnyű elsajátítani, és még egy tömött buszon is meg lehet csinálni.”

– tette hozzá.

Magyarországon már agyhártyagyulladás miatt bekövetkezett agyi trauma következményeit is sikerült enyhíteni: megszűnt a bénulás és a vakság, másfél év után a beteg kisgyerek önállóan tud ülni, kommunikál a környezetével. Másnak az arcidegbénulását szüntette meg a Bowen, de a kezelés migrénes fejfájások, vagy a változókorban lévő nők tüneteinek jelentős részét is hatékonyan csökkenti, megszünteti. A férfiak esetében pedig orvosilag bizonyítottan növelhető a spermiumszám és javítható az életképességük. 
A kezelés a test meghatározott pontjain történő, precízen elvégzett izom-, ín- és kötőszöveti fogások sorozatából áll, amelyekhez nem is feltétlenül kell levetkőzni. A mozdulatok által kiválasztott ingereket a szervezet önmaga gyógyítására használja fel. A kötőszöveti manipulációk ingereket gerjesztve stimulálják a szervezet egészét. A faszciákban keletkezett letapadások, keményedések oldódnak, az izmok ellazulnak, ezzel helyreáll a kötőszöveti, és ezáltal minden egyéb struktúra áteresztőképessége, átjárhatóságát. Ennek következménye az idegrendszeri- és anyagcsere-folyamatok, valamint nyirokkeringés optimalizálódása, a káros anyagok kiválasztódása és kiürülése. A kezelés javítja a szervezet vér- és nyirokkeringését, a tápanyagok felszívódását és a méregtelenítés hatékonyságát.
Kezelés közben van, aki bizsergést, mások hideg-meleg áramlatot éreznek a testükben. Trauma oldódásakor megesik, hogy erős visszajelzés a hidegrázás vagy akár a hőhullám. Néha a szervezet annyi energiát elhasznál a kezelések után a kóros állapot megszüntetésére, hogy elfárad és pihenésre van szüksége. Ugyanakkor aktivizáló hatása például sportolóknál tesz jó szolgálatot.
A technikát állatokon is alkalmazzák, amelyek nagyon jól reagálnak a kezelésre, műtét utáni rehabilitációknál például komoly eredményeket lehet elérni vele. A Bowen-módszer hatását tudományos kutatások is igazolják. Terhesgondozás és szülés alatt, az Angol Szülészek Társasága kifejezetten ajánlja az alkalmazását.
“A Bowen egy rendkívül hatékony módszer, ami önmagát bizonyítja. Csak ismertté kell tenni, és meg kell mutatni a világnak, hogy van. Az a cél, hogy legalább olyan ismert és elfogadott legyen a lakosság és a szakemberek körében, mint a hagyományos orvoslásban az Algopyrin”

- mondta Liebe György.

Bowen kezelés után

 • ne menjünk masszázsra, akupunktúrára.
 • ne alkalmazzunk semmilyen borogatást, kenőcsöket.
 • egy napig ne szaunázzunk, és ne vegyünk hosszú forró, se hideg fürdőt.
 • ne üljünk fél óránál tovább egy helyben.
 • ne végezzünk megerőltető aktív sportolást, hagyjunk időt a test önregenerálódására.
 • fogyasszunk elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, óránként egy pohárral.
(Forrás: Wikipédia)
Szerző

Éveket jelenthet a megfelelő mozgásforma

Publikálás dátuma
2018.10.05. 14:14

Fotó: Philippe Roy / AFP
Az már - talán - köztudott, hogy a sportolás egészségesebbé tesz: tovább és jobb életet él az, aki rendszeresen mozog. Egy felmérésből most az is kiderült, az élettartam szempontjából sem mindegy, milyen sportágat választunk.
A rendszeres sportolás javítja az élet minőségét, növeli annak idejét, egy friss dán tanulmány szerint ennek konkrét mennyisége attól is függ, milyen mozgásformát űzünk. A Dívány összefoglalása szerint az egyéni sportok, például az úszás 3,4, a futás 3,2, a torna 3,1 évvel növeli meg az élettartamot. A csapatsportok viszont ennél is többel, a tenisz például a vizsgált emberek életkorát 9,7 évvel növelte meg az átlaghoz képest, de a rendszeresen focizók is 4,7 évvel több időt élnek.
Illusztráció: Pixabay
Fotó: Pixabay

Miért jobbak a csapatsportok?

A különbség oka az, hogy a csapatsportok űzésekor a fizikai tevékenység mellett szociálisat is végzünk, ami a mentális állapotunkra is nagy hatással van - mondta a 8500 felnőtt vizsgálatán alapuló Koppenhágai City Heart tanulmány egyik szerzője. Megállapították, hogy a csoportos edzések hatására elégedettebbé és nyugodtabbá válunk, mint az egyedül végzett mozgás után. A kutatók szerint a labdasportok a játékösztönt is felébresztik vagy erősítik, ami pedig egyesek szerint az örök fiatalság egyik fontos tényezője.
Szerző
Témák
mozgás sportág

Mellrák ellen: önvizsgálat és szűrés

Publikálás dátuma
2018.10.03. 14:14

Fotó: AMELIE-BENOIST / AFP
Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ilyenkor sok programmal igyekeznek felhívni a figyelmet a az egyik leggyakrabban előforduló női daganattípusra. Hazánkban évente több mint 7500 új esetet diagnosztizálnak, sokan mégsem ismerik a tüneteket, és nem tudják, mit tehetnek, hogy időben észrevegyék a kialakulását.
„A mellrák sajnos nagyon sok nő életét követeli évente, pedig néhány perces önvizsgálattal és rendszeres szűrővizsgálattal időben diagnosztizálható”

- mondta dr. Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológusa.

Ezzel elkerülhetővé válhatnak az áttétek, és a betegség a legtöbb esetben sikeresen gyógyítható. Ám a nők többsége nem ismeri az önvizsgálat lépéseit, nem jár évente nőgyógyászati vizsgálatra, illetve nem megy el arra a szűrővizsgálatra, amelyre 45 éves kor felett kétévente mindenki név szerint kap meghívót.  
Sokan már csak akkor mennek orvoshoz, amikor egyértelmű tünetek észlelhetők, ezek azonban sokszor már előrehaladott betegséget jeleznek.
„A megelőzés leghatásosabb módszere a szűrővizsgálat, ezért nagyon fontos, hogy szánjunk magunkra havonta és évente egyszer legalább fél órát

– mondta dr. Kocsis Judit.

A mellrákra utaló leggyakoribb tünetek:

 • Kitapintható csomó a mellben és a hónaljban
 • Megduzzadt, kemény, pirossá váló mell
 • A mell alakjának változása
 • A mellbimbó váladékozása, viszketése, kipirosodása.

Önvizsgálat

A vizsgálatot célszerű minden hónapban ugyanabban az időszakban, a menstruációs ciklust követő napokban elvégezni.
 • Álljunk a tükör elé, tegyük csípőre a kezünket. Figyeljük meg a mellek formáját, méretét, kontúrját, a mellbimbókat és a bőr változásait.
 • Emeljük fel mindkét kezünket a fejünk fölé, és így is nézzük meg az előbbieket, valamint azt is, hogy a mell körvonala változik-e.
 • Tegyük tarkóra az egyik kezünket, a másik kezünk 3 középső ujjának ujjbegyével, körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át a mellünket. Végezzük el a vizsgálatot álló és fekvő helyzetben, mindkét mellen.
 • Vizsgáljuk át a mellekhez tartozó nyirokrétegeket is a hónaljnál, kulcscsontnál és a szegycsontál is.
 • Végül pedig préseljük össze a mellbimbót, hogy meggyőződjünk arról, nem váladékozik-e.
Amennyiben csomót vagy bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk szakorvoshoz - mondta dr. Kocsis Judit, a Budai Egészségközpont onkológusa.
„A mellrák a kezdeti stádiumban nem okoz fájdalmat, így sokszor csak célzott röntgenvizsgálattal, mammográfiával, emlőultrahanggal és a hónalj áttekintésével diagnosztizálható. Ezek a vizsgálatok a havi rendszeres önvizsgálat mellett lehetővé teszik, hogy időben felfedezzük és sikerrel gyógyíthassuk a daganatot”

- hangsúlyozta az onkológus.

A mammográfia az egyetlen biztos módja a mellrák korai kimutatásának, ezért nagyon fontos, hogy az érintett, 45-65 éves nők eljárjanak az éves szűrésekre - közölte az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület elnöke sajtótájékoztatón. Vass László kiemelte, a szűrések eredményességét jól mutatja, hogy az utóbbi néhány évben 14 százalékkal emelkedett a korai stádiumú, 15 milliméter alatti daganatok észrevételének száma. Az időben észrevett emlőrák pedig gyógyítható, így az már inkább hosszú, mint közvetlenül és súlyosan halálos betegség - tette hozzá.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi

„Minden nő számít!”

Vasárnap tartották a 2002 óta hagyományos lánchídi sétát, amelyet az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület szervezett. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben hangsúlyozták: élete során minden 8-9. nő érintett lesz, ezért nagyon fontos a figyelemfelhívás. A séta előtt szabadtéri programokkal, egészségügyi vizsgálatokkal és felvilágosító beszélgetésekkel várták az érdeklődőket. A Magyar Tudományos Akadémia mellrákról szóló konferenciáján a szűrésekről és a rákkutatás helyzetéről, valamint arról lehetett információt kapni, hogyan függ össze a testmozgás és az étrend is az egészséggel.
Szerző