EMMI: távozik Prőhle Gergely a PIM éléről

Publikálás dátuma
2018.10.04. 12:38
Prőhle Gergely csak október végéig marad a PIM élén
Fotó: Vajda József
Véget ért a fideszes kultúrkampf egyik nagy csatája, a minisztérium is bejelentette, hogy Prőhle már csak novemberig lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum élén.
„November 1-i hatállyal a Petőfi Irodalmi Múzeum Főigazgatójának vezetői megbízatása Főigazgató Úr és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös megegyezésével megszűnik. Kulturális területen végzett eredményes tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelten hatékonynak tartja, egyben köszönetet kíván nyilvánítani az eddigi munkájáért.” - olvasható a minisztérium MTI-nek is elküldött közleményében; amiből csak az nem derült, ki, hogy ha Prőhle kiemelten hatékony munkát végzett, Kásler minisztériuma miért nem próbálta legalább marasztalni. 
A PIM-vezető leváltása nem új fejlemény, az ATV ezt már szerdán belengette kormányzati forrásokra hivatkozva. Hogy megtörténhetett, az viszont magában is jól jelzi, hogy a NER berkein belül senkinek sincs biztos pozíciója, még a kulturális élet területén sem – az elv -és párthűségre hivatkozó „új undokak” képesek két Orbán-kormányban is bizonyító, saját tárcája szerint minőségi munkát végző szakértőt kifúrni posztjáról.  Az idén nyáron kezdődött Kulturkampf közepette Prőhle Gergelyt többször érte támadás a kormánypárti Magyar Idők részéről. Leváltásának hírét már korábban megszellőztették, de több forrásból azt is lehetett hallani, hogy megerősítették az igazgató pozícióját. A Népszavának nemrég egy kormánytag szintén azt mondta: nem gondolja, hogy Prőhlének mennie kellene, „még ha követett is el hibákat, a PIM-ben van évente ezer program, ezekből 997 nagyon színvonalas”. Az ügyben a végső szó valószínűleg Orbán Viktoré lehetett. 
Szerző

Orbán kedvelt magángépe London felé tart

Publikálás dátuma
2018.10.04. 12:33
Illusztráció
Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Aligha véletlen a 17 milliárdos OE-LEM úti célja: a Videoton ma este játszik a brit fővárosban a Chelsea-vel.
London felé tart a magánrepülő, amin Orbán Viktor is vendégeskedni szokott - szúrta ki a 444.hu. Mint írják, ma este játszik focimeccset a városban a magyar Videoton a brit Chelsea-vel, valószínűleg ezért tart arra az OE-LEM lajtstroszámú magánrepülőgép.
"Harminc éve mindig így mentem, jövő héten is így fogok menni és azután is így fogok menni"

- mondta el a miniszterelnök a hét elején a Parlamentben, miután kiderült: ezzel a 17 milliárd forintos magánrepülővel szokta őt meccsekre utaztatni Garancsi István milliárdos vállalkozó.
A portál kereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök személyes szóvivőjét, hogy Orbán Viktor ezúttal felfért-e a magángépre, de egyelőre nem kaptak választ.
Szerző

Paks új biztonsági központját is Mészárosék építhetik meg

Publikálás dátuma
2018.10.04. 12:03
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ha nukleáris vészhelyzet adódna, a paksi erőmű mérnökei a Mészáros-féle vezetési pontról menthetnék a menthetőt.
Több mint 3,6 milliárdért épül új tartalék vezetési pont Pakson az MVM Paksi Atomerőmű Zrt megrendelésére, a munkára kiírt pályázatot pedig – nincs meglepetés – kormányközeli nagyvállalkozók húzták be. A Mészáros Lőrinc -féle Mészáros és Mészáros Kft. valamint, Paár Attila vállalkozása a West Hungária Bau vállalta a munkát – vette észre a 24.hu a Közbeszerzési Értesítőben.
A Tartalék Vezetési Pont a hirdetmény szerint a Paksi Atomerőműben kialakuló nukleáris és hagyományos veszélyhelyzetek kezelésére kialakított, tartalék értékelői és irányítói létesítmény, mely az erőmű területén található Védett Vezetési Pont (VVP) használhatatlansága esetén, a helyszíntől földrajzilag elkülönített helyen biztosítja a hatékony beavatkozást és funkcióját tekintve egyenértékű a VVP-vel. Az operatív szint hasznos alapterülete 1104,8 négyzetméter, a  vészhelyzeti szint hasznos alapterülete 1400,7 négyzetméter lesz.
Szerző