Előfizetés

73 milliárd forintos uniós hitelt kap a kormány - többek között reptéri gyorsvasútra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.04. 15:41
Varga Mihály pénzügyminiszter és Vazil Hudák, az EIB alelnöke
Fotó: Mónus Márton / MTI
Varga Mihály csütörtökön írta alá az erről szóló megállapodást Vázil Hudákkal.
A kormány 225 millió euró (73 milliárd forint) értékű hitelszerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal (EIB) – jelentette be az MTI tudósítása szerint Varga Mihály pénzügyminiszter, aki Vázil Hudákkal, az EIB alelnökével írta alá a megállapodást csütörtökön, Budapesten. Varga Mihály kiemelte: a hitelösszeg része annak az 1 milliárd eurós hitelkeretnek, amelyről 2015-ben állapodtak meg az uniós pénzintézettel. A hitelt a következő három éven belül uniós programok társfinanszírozására költheti el Magyarország közlekedés fejlesztési programokra, környezetvédelmi és energiahatékonysági célokra és az Európát összekötő hálózatok fejlesztésére – ismertette a tárcavezető. Egyebek mellett a budapesti ivóvíz-szolgáltatás fejlesztésére, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vasúti összeköttetésének megteremtésére, illetve több autópálya és autóút, többek között az M4, M6, M8 és M30 országhatárig tartó szakaszának építésére fordítanák a hitelt. Varga Mihály azt mondta, az EIB kedvező feltételekkel hozott forrásokat Magyarországra versenyképességet javító programokhoz, ami az adósság szerkezetét is javítja, kamatmegtakarítást is eredményez. A hitelmegállapodás ahhoz is hozzájárul, hogy az ország nagyobb arányban legyen képes lehívni az európai uniós forrásokat – tette hozzá. A miniszter felidézte, hogy az EIB 1990 óta helyez ki hiteleket Magyarországon, 2004 óta pedig már részvényesként működik együtt az ország a bankkal. Vázil Hudák, az EIB alelnöke elmondta, hogy a bank egyik fő célkitűzése 1957-es megalakulása óta az európai egység és szolidaritás szempontjából fontos kohézió támogatása volt. A mostani egyezmény aláírása is jól demonstrálja ezt – tette hozzá. A miniszter felidézte, hogy az első 500 millió euró felhasználásáról a hitelkeretből 2015-ben kötött megállapodást az ország. A kormány a pénzt az új révkomáromi híd építésére, az M15-ös autópálya felújítására és a szlovák határig történő szélesítésére és a Kelenföld-Százhalombatta vasúti vonalszakasz felújítására költötte.

Százmillió eurós hitelt vett fel az MVM

Az alelnök arra is kitért, hogy csütörtökön az EIB az MVM-el már aláírt egy 100 millió eurós hitelmegállapodást, amely az első olyan szerződés Magyarországon, amelyet vállalattal kötöttek. Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta, a megvalósítandó projektek között szerepel a magyar-szlovák átviteli hálózat bővítése, alállomások, távvezetékek létesítése és felújítása. A beruházásokkal a növekvő hazai áramfogyasztás mellett hosszú távon is biztosítható lesz a magyarországi átviteli hálózat üzembiztos működése. A célzott finanszírozással az EIB 15 éves lejáratú hitelt nyújt az MVM csoportnak a 2018-2022-es időszak beruházásaihoz.

Kétezer milliárdot is bukhatunk a Brüsszellel folytatott szájkaraté miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.04. 10:40
Orbán Viktor Brüsszelben
Fotó: Eric Vidal / Reuters
Uniós források tömegétől eshetünk el a negyedik Orbán-kormány illiberális harcának hatására, na és amiatt, hogy nem tudjuk hitelesen bizonyítani, mire mennek el az EU-s pénzek.
Akár 2000 milliárd forintnyi EU-forrást is visszatarthatnak vagy véglegesen elvonhatnak Magyarországtól 2020-ig derül ki a 24.hu összefoglalójából. A cikk emlékeztet rá, több számítás és verzió is létezik, hogy miért és pontosan mennyit bukhatunk a korrupciógyanús hazai közbeszerzési ügyek és a magyar diplomáciai fellépés hatására: A G7.hu 500 milliárd forint támogatásmegvonásról írt egy kormányzati jelentésre hivatkozva, Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője 1000 milliárdos nagyságrendű pénzvisszatartásról blogolt. Nagy összegek ezek ahhoz képest, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban az operatív programokban összesen durván 9500 milliárd forint támogatást oszthat el Magyarország. Ráadásul a 24.hu brüsszeli forrása szerint ezeknél is több pénzről van szó.
A százmilliárdos büntetés tetejébe a rendszerszintű hibák miatt ugyancsak pénzügyi korrekciót kért, ami ennél is több lehet Az ellenőrző rendszer hármas osztályzata miatt az Európai Bizottság akár fel is függesztheti az összes operatív program támogatásának folyósítását, mondhatná, hogy nem megbízható rendszeren futottak át a nyertes projektek, és ezeket nem zsírozza az uniós polgárok adójával. Az összes operatív program blokkolása, azaz a horizontális felfüggesztés azt jelentené, hogy
2018-ban 2,3 milliárd euró, 2019-ben pedig még több, 4 milliárd euró, összesen több mint 2000 milliárd forint támogatás ragadna benn Brüsszelben. Hiába küldenénk számlákat, nem fizetnének, amíg a viták le nem zárulnak.

A portál brüsszeli forrásból úgy tudja, az Európai Bizottságnak nem célja a teljes felfüggesztés. Valahogy így sejti a magyar apparátus is, a jelentésben legalábbis az IKOP (azaz az infrastruktúrafejlesztésre szolgáló operatív program) és a KEHOP (a környezeti és energia operatív program) felfüggesztésével számol legvalószínűbb forgatókönyvként. Azzal, hogy az idén 0,6 milliárd, jövőre 0,65 milliárd euró, vagyis összesen nagyjából 400 milliárd forint válna elérhetetlenné. A hiányzó összegeket hazai forrásból kellene kigazdálkodni a már megkezdett beruházásoknál – vagy hitelt kell felvenni hozzájuk, ami viszont az államadósságot növeli.

323,06 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.04. 08:19
Illusztráció: Shutterstock
Gyengült a forint csütörtökre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben - írta az MTI.
Az euró jegyzése a szerda esti 322,52 forintról csütörtök reggel nyolc órára 323,06 forintra emelkedett. A dollárt 280,06 után 281,79 forinton, a svájci frankot pedig 282,92 forint után 283,97 forinton jegyezték.