Sargentini-jelentés – Ujhelyi vitára hívja egész Nagykőröst

Publikálás dátuma
2018.10.04. 15:41

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Az MSZP EP-képviselője október 18-án, 10 órakor az önkormányzatnál lesz. „Igaz beszédre van szükség a kormány hazugságaival szemben” – szögezte le.
Vitára hívja a nagykőrösi fideszes önkormányzatot Sargentini-ügyben Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. A politikus közölte: Orbán Viktor és a fideszes képviselők szerdán súlyos vereséget szenvedtek a magyar Országgyűlésben, és az Európai Parlament kétharmados többsége által elfogadott Sargentini-jelentés kapcsán szorgalmazott ellenakciójukról világosan kiderült, hogy szánalmas propagandára épül csupán.
„A Fidesz láthatóan szédül még az európai pofontól. Amikor egyértelműen bebizonyosodik, hogy a Sargentini-jelentés éppen hogy a magyar embereket védi a korrupt narancs-rezsim bűneitől, akkor a Fidesz arra csak hazaárulózással, ordas hazugságokkal és közpénzmilliárdokból fizetett agymosás-kampánnyal tud válaszolni”

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy nemcsak a kormány, hanem fideszes önkormányzatok is tudatosan félretájékoztatják az igazságról a magyar embereket. A Pest megyei Nagykőrös fideszes többségű önkormányzata például a napokban „megalapozatlan, kommunista hangvételű aljamunkának” nevezte az Orbán-kormány bűneit rögzítő Sargentini-jelentést; a fideszes testület külön határozatban el is ítélte az Európai Parlament kétharmados többsége által elfogadott dokumentumot.
„Minimális elvárás minden politikai döntéshozóval szemben, hogy állításait valódi vitában is képes legyen megvédeni. Ezért október 18-án, csütörtökön, 10 órakor ott leszek a nagykőrösi önkormányzatnál, vitára készen”

– üzente Ujhelyi István.

Hozzátette: elvárja Czira Szabolcs polgármestertől, hogy nyissa ki a tárgyalóterem ajtaját, hívja oda a nagykőrösi képviselőtestület tagjait, akár a helyi Fidesz-alapszervezet vezetőivel együtt és vállalja a vitát a Sargentini-jelentés tartalmáról és Magyarország érdekeiről.
„Igaz beszédre van szükség a kormány hazugságaival szemben. Én ott leszek”

–tette hozzá.

Szerző
Fotó: Németh András Péter

Még mindig élénken él a legnagyobb ipari katasztrófa emléke

2010 október 4-én átszakadt az Ajkai Timföldgyár kolontári zagytározójának fala és maró, lúgos vörösiszap öntött el három falut. Tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2018.10.05. 16:23
A 400×600 m-es tározóból mintegy egymillió köbméter lúgos iszap szabadult el
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét
Fotó: Kállai Márton
A katasztrófa felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozott a Devecseri kistérségben
Fotó: Kállai Márton
A mentésben résztvevő katonák mossák egymásról a lúgos iszapot
Fotó: Németh András Péter
Összesen 38 milliárd forintba került a károk helyreállítása, ebből 21 a környezeti elemek helyreállítására
Fotó: Németh András Péter
A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke
Fotó: Németh András Péter
A folyadék veszélyes hulladék, a bőrt az égési sérülésekhez hasonlóan kimarja
Fotó: Németh András Péter
Az árhullám néhol két méter magasra csapott, illetve torlódott fel
Fotó: Németh András Péter
A katasztrófavédelem és a Magyar Honvédség segítségével kezdték el a mentést, illetve a károk felmérését
Fotó: Németh András Péter
Az erősen lúgos iszapot enyhe savakkal és gipsszel próbálták semlegesíteni
Fotó: Németh András Péter
Kolontár és Devecser egy részét evakuálták
Fotó: Németh András Péter
Az elöntött házak nagy részét lebontották
Fotó: Kállai Márton
A gátszakadás előtt két héttel a vízügyi hatóság semmilyen rendellenességet nem talált
Fotó: Pörneczi Bálint / AFP
Mementóul meghagyott épület az emlékparkban
Fotó: Németh András Péter
A tározó falán több repedés is kialakult
Fotó: Németh András Péter
A kármentesítésben kicserélték a termőföld felső ötven centijét
Fotó: Németh András Péter
Légifelvétel a szennyezett föld eltávolításáról
Fotó: AFP
Devecseri lakópark, a lebontott családi házak pótlására
Fotó: Németh András Péter

Az ügyészséghez fordult Altus-ügyben az MNB

Publikálás dátuma
2018.10.04. 15:01

Fotó: Kőhalmi Ferenc / AFP
Úgy vélik, a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak.
Az ügyészségen tesz panaszt az MNB, miután a rendőrség elutasította az Altus Portfólió Kft.-vel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt tett feljelentését. Barnóczki Péter, az MNB igazgatója az MTI-vel közölte: a lépés a jegybank szakmai kötelessége, mivel a nyomozó hatóság elutasító érvei szakmailag nem megalapozottak. Az MNB 2018 augusztusában 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-re engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt. A jegybank megállapította, hogy a társaság két év alatt, mintegy 400 millió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, cégeknek. E tevékenység csak az MNB engedélyével végezhető, de ilyen az Altusnak nem volt – emlékeztetett az MNB igazgatója. Barnóczki Péter felidézte, hogy a jegybank ezzel egy időben büntető feljelentést is tett a társaság ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanakkor a napokban „bűncselekmény gyanújának hiányában” elutasította, hogy nyomozást kezdjen az ügyben. Az MNB igazgatója szerint azonban a BRFK elutasító döntése nem alapos. A rendőrség egyik érve szerint például a hitelt nyújtó cég által kikötött, és az adós által elfogadott kamat nem tekinthető ellenértéknek, ilyennek csak a regisztrációs díj vagy a kezelési költség minősülne. Ez teljesen ellentétes a közgazdaság alapelveivel, a jogszabályokkal és a hazai bírói gyakorlattal is – hangsúlyozta Barnóczki Péter. Az Altus által végzett jogosulatlan tevékenység nagyságrendjének érzékeltetésére kifejtette, számos, MNB engedéllyel rendelkező, üzletszerű kölcsönnyújtást végző pénzügyi vállalkozás nem éri el az Altus tevékenységének volumenét. Mindezek miatt az MNB a nyomozást felügyelő IX. kerületi ügyészségen panaszt tett a feljelentés elutasítása miatt.
„Ez szakmai kötelességünk, hiszen a jogosulatlan pénzügyi tevékenység ellen nem csak felügyeleti, de büntetőjogi eszközökkel is fel kell lépni”

– fogalmazott az MNB igazgatója.

Szerző
Témák
MNB Altus
Frissítve: 2018.10.04. 15:36