Kilenc tüntetőt cipeltek ki a rendőrök a Kossuth térről

Publikálás dátuma
2018.10.05. 07:48
Illusztráció
Fotó: Népszava
A szokásos ok – védett vezető érkezése – miatt ürítették ki a teret a rendőrök, néhányan azonban megpróbáltak ellenállni.
Ismét bejelentett tüntetést oszlattak fel a rendőrök a Parlament előtt: hajnali négy és fél öt között védett vezető érkezésére hivatkozva kiürítették a Kossuth teret, távozásra kérve az ott demonstrálókat.
A tüntetők közül 13-an eleget is tettek a kérésnek, 9 embert viszont „testi kényszer alkalmazásával” kellett kivinni a térről. Eközben egy férfi könnyen megsérült, a rendőrség szerint azért, mert belemarkolt a kordonelemeket összekötő dróthálóba. Sérüléseit a helyszínen ellátták, és mentőt is hívtak hozzá – írja a police.hu.
A rendőrségi honlapról az is kiderült, hogy kik az említett védett vezetők: Maja Gojkovic, a Szerb Képviselőház elnökére és Dejan Zidan, a Szlovén Nemzetgyűlés elnökére hivatkozva  lépett közbe a hatóság – hogy a külföldi politikusok mit csinálhattak ilyen korán a Parlamentben, az nem egyértelmű.
A Kossuth téren jelenleg több csoport is tüntetésmaratont tart.
Szerző
Frissítve: 2018.10.09. 12:17

Keleti nyitás: a fehérorosz diktátor is csettintene az új gyülekezési törvényre

Publikálás dátuma
2018.10.05. 07:38
Tessék szépen oszolni! - Tüntetés 2017-ben a CEU ellehetetlenítése ellen- FOTÓ: NÉMEH ANDRÁS PÉTER
A hatalom most először próbálkozik megfélemlítéssel, ez azonban Haraszti Miklós szerint a vég kezdete.
A magyar gyülekezési törvény "kétemberes" passzusa szó szerinti másolata a Lukasenko diktatúrájában bevezetett gyakorlatnak – állította a Vasárnapi Hírek (VH) kérdésére Haraszti Miklós. Az író-újságíró, egykori politikus, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) volt médiabiztosa, hat éve az ENSZ fehéroroszországi emberi jogi különleges megfigyelője azt mondta: – A magyar gyülekezési törvény szigorítása kétségbeesett gesztus a kormány részéről, és én sokkal inkább hajlandó vagyok az orbánizmus végének a kezdetét látni benne, mintsem egy hatékony diktatúra bemutatkozását.
  A hatalom megfélemlítéssel – és most először – büntetések kilátásba helyezésével próbája megakadályozni a bírálatot, de ez szerinte Magyarországon nem fog menni. „Hatalmas erővel vissza fog térni a polgári engedetlenségre való hajlam. Akkor Orbán kerül dilemma elé, hogy tovább megy-e és börtönöz, ahogy az új törvénye ígéri, vagy meghátrál, és ezzel lendületet ad az új mozgalomnak” – vélte Haraszti. A korábbi gyülekezési törvényt tízes skálán nyolcas színvonalúra, az októbertől hatályba lépőt elégtelenre értékelte Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) gyülekezési jogi szakértője a VH kérdésére. Mint mondta, mások jogaira hivatkozva olyan nagy mérlegelési jogot kapott a rendőrség a gyűlések előzetes tiltására, ami elfogadhatatlan. – A tüntetés lényege általában az, hogy a közhatalom gyakorlói számára látható és hallható legyen, és ez aligha történhet meg anélkül, hogy ne korlátozza másnak a jogát. Itt azonban magasnak kell lenni az ingerküszöbnek, hiszen a gyülekezés olyan alapjog, amit csak ritka esetben, például erőszakos magatartás, vagy annak közvetlen és egyértelmű veszélye esetén volna szabad korlátozni.” (További vélemények a VH holnap megjelenő számában.)
Szerző

Parkolókat einstandolt a Külügyminisztérium

Publikálás dátuma
2018.10.05. 07:20
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
A külügy egy részlege új épületbe költözött, de terjeszkedni kezdtek házon kívül is: hiába van 300 férőhelyes parkolójuk, az utcáról is lefoglaltak helyeket.
Új helyre, a Medve utca sarkára költözött a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy része; a II. kerületi irodaházat a Market Zrt. újította fel, egyvalami maradt: a 300 férőhelyes mélygarázs az irodaház alatt. Ez azonban nem volt elég a tárcának, és parkolni tilos táblákat helyezett ki az utcán is oda, ahol eddig a helyiek parkolhattak – írja az Index.
A Szövetség a II. kerületért helyi frakcióvezetője és a Momentum két képviselője mutatta be a problémát, amit az okoz, hogy az egyébként is szűkös parkolási lehetőségek a minisztérium önkényes einstandjával tovább szűkültek, így az autók egymás hegyén-hátán állnak, mondta Őrsi Gergely frakcióvezető.
Kiss Roland, a Momentum tagja szerint a tárca helyezte ki azt a táblát, ami a hét minden napján, beleértve a hétvégét is, megtiltja, hogy reggel 7 és este 7 között a minisztérium alkalmazottain kívül bárki odaálljon. Miközben a Medve Corner irodaház alatt kétszintes, 300 férőhelyes parkoló található. Őrsi szerint engedélyük sem volt a minisztériumnak, hogy a táblát kihelyezzék. Az ügyben vizsgálatot kezdeményeznek. A portál megkereste az ügyben a minisztériumot, de eddig nem kaptak választ.
Szerző