Éveket jelenthet a megfelelő mozgásforma

Publikálás dátuma
2018.10.05 14:14

Fotó: AFP/ Philippe Roy
Az már - talán - köztudott, hogy a sportolás egészségesebbé tesz: tovább és jobb életet él az, aki rendszeresen mozog. Egy felmérésből most az is kiderült, az élettartam szempontjából sem mindegy, milyen sportágat választunk.
A rendszeres sportolás javítja az élet minőségét, növeli annak idejét, egy friss dán tanulmány szerint ennek konkrét mennyisége attól is függ, milyen mozgásformát űzünk. A Dívány összefoglalása szerint az egyéni sportok, például az úszás 3,4, a futás 3,2, a torna 3,1 évvel növeli meg az élettartamot. A csapatsportok viszont ennél is többel, a tenisz például a vizsgált emberek életkorát 9,7 évvel növelte meg az átlaghoz képest, de a rendszeresen focizók is 4,7 évvel több időt élnek.

Miért jobbak a csapatsportok?

A különbség oka az, hogy a csapatsportok űzésekor a fizikai tevékenység mellett szociálisat is végzünk, ami a mentális állapotunkra is nagy hatással van - mondta a 8500 felnőtt vizsgálatán alapuló Koppenhágai City Heart tanulmány egyik szerzője. Megállapították, hogy a csoportos edzések hatására elégedettebbé és nyugodtabbá válunk, mint az egyedül végzett mozgás után. A kutatók szerint a labdasportok a játékösztönt is felébresztik vagy erősítik, ami pedig egyesek szerint az örök fiatalság egyik fontos tényezője.
2018.10.05 14:14
Frissítve: 2018.10.05 14:14

Nem kényeskedés a sajtutálat

Publikálás dátuma
2018.12.11 21:24
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Hiába menő, drága és trendi, van, aki rá sem bír nézni a sajtra. Kutatások szerint ez még véletlenül sem finnyásság, főleg genetikai oka van, de evolúciós, sőt pszichés magyarázata is áll a hátterében.
Ha valaki utálja a sajtot, általában minden fajtájától kirázza a hideg. Ennek az étkezési szokások genetikai hátterét vizsgáló 23andMe cég szerint genetikai okai vannak. A sajtban és az izzadságban egyaránt megtalálható vajsav összezavarja az illető receptorait, ezért undorodik egy markáns szagú sajttól – írta a Dining Guide.
A legtöbb sajtfajtával és legnagyobb sajtfogyasztással büszkélkedő Franciaországban is kutatták, milyen idegrendszeri okokra vezethető vissza a sajttól való viszolygás. Ennek alapján szintén genetikai okokra következtettek a kutatók.
Létezik egy evolúciós magyarázat is. A sajtkészítés során a lebomló tejfehérjék egyre erősödő szagot okoznak. Az ember a túlélése érdekében megtanulta, hogy elkerülje azokat az ételeket, amin a rothadás, bomlás szagát érzik. Vannak olyan emberek is, akik a penészt és a markáns szagot öntudattalanul betegséghez társítják, tehát zsigerileg irtóznak a sajttól.
2018.12.11 21:24

Buli előtt segítség - Kocsmavéradást szervez a Magyar Vöröskereszt

Publikálás dátuma
2018.12.11 19:13
Illusztráció
Fotó: AFP/ GUILLAUME SOUVANT
Kocsmavéradást szerveznek egy budapesti szórakozóhelyen szombaton délután. A Magyar Vöröskereszt azt reméli, hogy egyre több fiatal segíti a munkájukat.
Szórakozóhelyeken szervez véradást egy önkéntes csapat, hogy segítse a Magyar Vöröskereszt munkáját. Mint a közleményükben írták, a téli hónapokban általában csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, de decemberben-januárban a hideg, a gyakori megbetegedések és akár szabadság miatt is kevesebben mennek el. Vérre viszont - a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, a vérkészítményekre, a transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez - ekkor is szükség van. Ezért várják olyan szórakozóhelyek jelentkezését is, amelyek további véradó-helyszínek lehetnek.  
Az első kocsmavéradást december 15-én délután tartják az Erzsébet körúton, a FreindsOFF Bárban.
„Az eseménnyel az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára, és ösztönözzük a szórakozóhelyeket, mozgósítsuk a közösségeket hasonló társadalmi szerepvállalásra”
– mondta el egyik ötletgazda, Sallai György.
2018.12.11 19:13