Előfizetés

A lélek egészségét is javítja a rendszeres testmozgás

BJ
Publikálás dátuma
2018.08.25. 14:14
Illusztráció: Pexels
Bármilyen, rendszeresen végzett testmozgás javítja a mentális egészséget is, túlzásba azonban nem érdemes vinni – derült ki egy nagy amerikai tanulmányból.
Másfélszer kevesebb „rossz napjuk” volt azoknak, akik edzettek – derült ki egy, 1,2 millió ember sporttevékenységének és mentális jóllétének összefüggéseit vizsgáló tanulmányból. A kutatás résztvevői úgy nyilatkoztak: havonta átlagosan 3,4 napig volt rossz a hangulatuk, a fizikailag aktívaknak azonban csak két napig. A depresszióval diagnosztizált betegeknél még látványosabb a testmozgás hatása: hét helyett tizenegy napot voltak rosszul azok, akik nem edzettek – írta a BBC.
A korábbi vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak, egyes tanulmányok szerint a sportolás hiánya kifejezetten rossz mentális egészséghez vezethet. Az pedig már régóta ismert, hogy az edzés csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A The Lancet Psychiatry Journal-ban megjelent tanulmány az eddigi legnagyobb ilyen jellegű felmérés, de ez sem tudta megerősíteni, hogy a fizikai aktivitás okozza-e a jobb mentális egészséget.
„Nehéz volt feltárni a testmozgás és a mentális egészség közötti kapcsolatot, de ez a nagy tanulmány azt sugallja, hogy határozott kapcsolat van a kettő között”

- mondta Dr. Dean Burnett, a Cardiffi Egyetem pszichológusa.

Az nagyjából mindegy, milyen sportot végzünk, de sokat segít, ha örömünket leljük a mozgásban. A leghatásosabbnak a kerékpározás és az aerobikozás bizonyult, de minden mozgásforma rendszeres végzése javított a mentális állapoton, függetlenül az emberek korától és nemétől. A csapatsportok további előnyös hatásokkal járnak: fejlesztik a rugalmasságot, az alkalmazkodóképességet és csökkentik az elszigeteltség érzését is. 
Illusztráció: Shutterstock

Fontos a mérték

Prof Stephen Lawrie, az Edinburgh-i Egyetem pszichiátriai vezetője elmondta, hogy a „mindful” gyakorlatok különösen kedvezően hatnak a mentális egészségre, de csak akkor, ha nem visszük túlzásba. 
"Gyanítom, mindannyian ismerünk olyanokat, akik már edzésfüggőnek tűnnek.”

A tanulmány ugyanis arra is figyelmeztetett: a mozgást túlzásba is lehet vinni, ami akár árthat is.
"Korábban az emberek azt hitték, minél több gyakorlatot végeznek, annál hatásosabb, de a tanulmányunk kimutatta, ez nem így van. A havonta több mint 23 alkalommal végzett, 90 percnél hosszabb edzés már káros hatásokkal járhat”

– mondta Dr. Adam Chekroud, a Yale Egyetem pszichiátriai professzora.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg érvényes ajánlása szerint az a legjobb, ha minden második napon 30-60 percig sportolunk, illetve 18 és 64 éves kor közötti felnőtteknek heti 150 perces mérsékelt intenzitású vagy 75 perces nagy intenzitású mozgás javasolt. Az Amerikai Sportorvosi Kollégium szerint egészséges felnőtteknek hetente kétszer-háromszor súlyzós edzéseket is érdemes végezniük. 

Könnyebben bukkanhatunk életképes bolygókra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.25. 12:12
Illusztráció: AFP
Az exobolygók kutatása során már tudjuk, hogy a könnyebb besorolás érdekében szín alapján azonosítanák be ezeket. Szakemberek egy másik csoportja azon dolgozik, hogy egyszerűbben megtalálják azokat, amelyeken élet is lehet.
A Naphoz hasonló csillagok nagyobb eséllyel indíthatják be az élet kialakulását az őket körülvevő, szilárd felszínnel rendelkező példányokon – írta a SG a Cambdridge Egyetem és a Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology kutatóinak felfedezése alapján. 
Magyarázatuk szerint az ultraibolya-sugárzás a kulcsfontosságú tényező, ez pedig a Naphoz hasonló hőmérséklettel rendelkező csillagokon megfelelő szintű. A sugárzás bizonyos kémiai reakciókat vált ki, ez serkenti az élet alkotóelemeinek felbukkanását, ehhez persze az is szükséges, hogy a bolygó felszínén legyen víz és lakható zónán belül legyen.
A Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology kutató már 2015-ben kiadtak egy tanulmányt, amely szerint a Földbe csapódó aszteroidák szenet hoztak magukkal, ami reakcióba lépett a légkörben lévő nitrogénnel. Így jelenhetett meg az egyébként mérgező hidrogén-cianid (kéksav), amely eső formájában a felszínre hullott, majd az ultraibolya-sugárzás hatására egyéb elemekkel interakcióba lépve létrehozta az RNS alkotóelemeit. 
A jelöltek közé sorolják fel a Kepler-452b exobolygót, amelyet korábban is a Föld unokatestvéreként írtak le, de a további adatokhoz szükség lesz az új, James Webb és TESS teleszkópokra.

„Genova a szívünkben”

Göbölyös N. László írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.08.24. 16:18

Fotó: MAURO UJETTO / NURPHOTO / AFP
A Morandi-híd mindkét megmaradt csonkját a lehető legrövidebb időn belül lebontják. A tragédia áldozataival való szolidaritás továbbra is erős Olaszország-szerte.
A sajtóban és a közösségi médiában szinte naponta jelennek meg szolidaritásról tanúskodó hírek. A minap a Facebook-ra tett fel egy írást egy genovai férfi, aki Luccában vacsorázott a feleségével, és amikor akcentusából az étterem tulajdonosa rájött, hogy honnan jött, nem engedte kifizetni 60 eurós számláját. „Add annak, akinek szüksége van rá” – mondta a vendéglős. Az olasz első osztályú labdarúgó liga bejelentette, hogy a hét végi bajnoki mérkőzések valamennyi játékosa és játékvezetője „Genova a szívünkben” (Genova nel nostro cuore) feliratú mezben lép pályára. Felháborodást keltett viszont a Charlie Hebdo legújabb számának címlapja, amely a viadukt roncsait és egy fekete bőrű utcaseprőt ábrázol „Olaszok építették, migránsok takarítják el” címmel. A tragédiát követően a közösségi médiában megjelent egy másik morbid karikatúra a lap részéről, amelyen a híd leszakadt felén a mélybe potyognak az autók, a másik felén pedig pénzeszsákok tartják az egyensúlyt, miközben a törött pillér tetején leng az olasz zászló. Több olasz politikai párt követelte a külügyminisztériumtól, hogy adjanak át tiltakozó jegyzéket Franciaország római nagykövetének. Közben a szerencsétlenséget kivizsgáló miniszteri bizottság bejelentette, hogy a Morandi-híd mindkét megmaradt csonkját a lehető legrövidebb időn belül lebontják. Azzal a keleti szárnnyal kezdik, amely a jelenleg kiürített házak fölé nyúlik. Az idő sürget, mert a szakértők szerint a még álló részeknél is az összeomlás jelei mutatkoznak. Ehhez azonban a genovai ügyészség döntése kell, mert a katasztrófa után az okok vizsgálása érdekében lefoglalták a híd romjait és állva maradt részeket egyaránt. Mint kiderült, már egy 2017 őszén készült dokumentum figyelmeztetett arra, hogy leomlott részek állapota egy 5 fokozatú veszélyskálán 3-as szinten áll, a fennmaradtaké pedig még rosszabb, 4-es szinten. Erről azonban az autósztrádakezelő részvénytársaság illetékesei nem vettek tudomást. Tehát minden újjáépítés csak a teljes lebontás után kezdődhet meg. Az ügyészség három bűnvádi eljárást indított el: az elsőt gondatlanságból előidézett tömeges halál, a másodikat gondolatlanságból okozott katasztrófa, míg a harmadikat ugyancsak gondatlanságból elkövetett merénylet a közlekedés-biztonság ellen címén. Még az is elképzelhető, hogy az első pontnak súlyosbított változatát alkalmazzák. Az már biztosnak látszik, hogy a gyanúsítottak között az autósztráda-kezelő részvénytársaság legalább három vezető tisztségviselője is szerepel – írta a Panorama on-line. 

Döntöttek: átvizsgálnak 161 magyar hidat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 161 közúti híd vizsgálatára kötött vállalkozási szerződéseket összesen 306 millió forintért - írja a 24.hu. A hírportál szerint a megbízásokat június végén írták alá, jóval a genovai híd összeomlása előtt. Az országos közutakon egyébként összesen 7716 híd található. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint több autópályát és autóutat átívelő híd mellett közúti hidakat is átvizsgálnak.