Előfizetés

"Én nem kurvának álltam!" – Volner János nekiment a Jobbik vezetésének

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 11:11

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Jobbik közeledne az LMP-hez, ezt viszont már nem vette be a volt alelnök gyomra: levélben tiltakozott a tervek ellen, és átvenné a párt vezetését is.
Nagy belső harc tört ki a Jobbik legfelsőbb szintjén, miután Sneider Tamás elnök és Gyöngyösi Márton frakcióvezető is az LMP-vel való kapcsolat szorosabbra fűzéséről döntött. Volner János volt frakcióvezető körlevélben ellenezte az összeborulást az LMP-vel, az Indexnek pedig azt mondta: rendkívüli tisztújítást szervez, átvenné a pártvezetését. Volner pénteken kora reggel borította fel az asztalt egy a Jobbik választókerületi elnökeinek és vezetőinek elküldött levélben, amit a Figyelő is idézett.
"... a Jobbikban most zajló folyamatoknak az égvilágon semmi közük nincs az általam is támogatott néppártosodáshoz, ahogyan a nemrég elfogadott kiáltványhoz sem. A Jobbik elnöke és elnökhelyettese minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni az önmagát alapító nyilatkozata szerint liberális, balközép pártként meghatározó, aktuálisan az önfelszámolás útján haladó LMP-vel. Ezzel a szövetséggel immár nyíltan felvállalva létrejönne a Jobbik balliberális oldallal történő összeborulása. És ez még csak a kezdet"

 olvasható az üzenetben, ami aztáén heveny sorosozással folytatódik. A levél valódiságát Volner megerősítette az Indexnek, a kiváltó oka pedig a legutóbbi jobbikos elnökségi ülése volt. Ezen a párt vezetése, Sneider Tamás elnök, illetve Gyöngyösi Márton alelnök információnk szerint azt a tervet ismertette, hogyan fűzi a Jobbik szorosabbra a kapcsolatát az LMP-vel.
A politikus az is sérelmezi, hogy ki akarják szorítani a pártból, ahogy ez más, a Sneider-vonalhoz nem igazodó húzónevekkel történt.  Szerinte a Jobbik mostani vezetése kiirtotta, elüldözte Dúró Dórát is, aki a párt legnépszerűbb politikusa volt (a Toroczkai László-féle Mi Hazánkhoz ment át), és a pártból kirúgtak mindenkit, aki nem támogatja a Sneider-féle irányvonalat. Volner azt mondta, hogy ő maga állna a párt élére, vagyis vállalja az elnökjelöltséget a tisztújító kongresszuson. Nem akarja hagyni ugyanis, hogy a Jobbik abba az irányba forduljon, ahová most Sneider Tamásék vezényelnék.  

A pártvezetés cáfol

Cáfolom a levél tartalmának jelentős részét – közölte a Népszava kérdésére Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. Ennél több konkrétumot nem mondott. A Jobbik parlamenti frakciója ma, pénteken délután rendkívüli ülést tart, ezt követően sajtótájékoztatón számolnak be a fejleményekről. Próbáltuk elérni Volner Jánost is, aki egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Az LMP nem kommentál

„Más párt a belügyeit nem kommentálom, én jelenleg gőzerővel dolgozom az LMP belső ügyeinek rendbe rakásán” – Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára, csak ennyit közölt lapunk kérdésére. 

Meghalt szívbeteg: itt a levél, ami cáfolja az intézet cáfolatát

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.10.05. 09:38
illusztráció
Fotó: Németh András Péter
A Kardiológiai Intézet főigazgatója szerint nem is tudtak arról a betegről, akit az intézményből elbocsátott sebésznek kellett volna megoperálnia. Birtokunkba jutott azonban egy dokumentum, ami azt bizonyítja, hogy ez nem igaz.
Birtokunkban van az a levél amelyben Ender Gábor szívsebész felhívja a figyelmet három betegre, akik érimplantátum beültetésre vártak, közülük kettőnek az eszköze is elkészült, a harmadiknál jelezte, hogy az implantátum elkészülte várható. Közöttük volt az a beteg is, akiről a kórház közleménye szerint a sebész nem tájékoztatta távozásakor az intézetet. A levél következőképpen fogalmaz: „Kérem a fenti betegek műtétjeinek a mindenkori műtéti programba betervezni illetve, ha szükségesnek látja a képalkotó diagnosztikai anyagokat újraértelmezve a műtéti indikációt értékelni szíveskedjék.” Mint arról csütörtökön beszámoltunk: meghalt egy 55 éves férfi, aki a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézetből (GOKI) elbocsátott Székely László szívsebész betege volt. Pedig akár meg is operálhatták volna. Július közepén vizsgálták meg az intézetben, ahol kiderült: speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szükség. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire azok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. Csütörtökön a Kardiológiai Intézet vezetője közleményében azt állította: „a beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. A volt kolléga (Székely László) nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása.” Ez a szeptember 25-én kelt levél viszont cáfolja a főigazgató állítását: 

Csúszós talaj: harmada sem készült el az ígért tanuszodáknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.05. 08:44
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hiába reklámozta a kormány az uszodaépítési programot, van, ahol négy éve – az alapkőletétel óta – áll a munka.
Ha minden megvalósult volna a kormány tanuszoda-programjából, most 51 létesítményt használhatnának a gyerekek: harmada sem készült el a négy éve tartó projekt során – írja a 444.hu.
A portál emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor 2013 végén, még a választások előtt tett nagyvonalú ígéretet a beruházásokra: Az uszodaépítési program első ütemében viszont eleve óriási csúszással írták ki a közbeszerzéseket, a szerződésekben szereplő határidőre egyetlen helyen sem volt átadás. Putnokon például 3 év telt el az alapkőletétel és tanuszoda megnyitása között, miközben a kivitelezési költségek folyamatosan nőttek. 
A legkínosabb a gazdagréti uszoda ügye , ahol 2014-ben alapkövet is avattak, már az is külön munka lesz, hogy kiszabadítsák a gaz alól.  Ehhez viszonyítva kimondottan jól járt Derecske, ahol csak 16 hónapos csúszással, közel 100 milliós drágulással készült el a tanuszoda. A program abszolút befutója „Seszták Miklós, egykori miniszter álomvárosa, Kisvárda. Hogy oda miért kellett egyáltalán tanuszoda, az rejtély, hiszen van uszoda - jegyzi meg a lap – A cigándi gyerekek (akiknek most majd valamikor épül tanuszoda) a polgármester szerint éppen Kisvárdán tanultak eddig úszni.