Jobbik-Konzervatívok;Volner János;

Káosz a Jobbikban: Volner Jánost kizárták, ketten kiléptek a frakcióból

Alaposan nekiment pártja vezetőinek Volner János, a parlamenti frakció rendkívüli ülést tartott. Volnert kizárták, erre Apáti István és Fülöp Erik is bejelentette távozását.

A pártszakadással még nem ért véget a Jobbik vesszőfutása. Az elnökség feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte Volner János, a Jobbik alelnöke a párt választókerületi elnököknek és szervezőknek írt levelében.

kormánypárti Figyelőhöz kiszivárogtatott levélben Volner leszögezte, hogy a Jobbikban most zajló folyamatoknak szerinte az égvilágon semmi közük nincs az általa is támogatott néppártosodáshoz. Kifogásolta, hogy a párt elnöke és helyettese, Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni a „liberális, balközép”, az „önfelszámolás útján haladó” LMP-vel.

A Fidesz túltolja a sorosozást, de attól még „Soros és a hozzá hasonló gazemberek a magyarság ellenségei maradnak” – írta Volner János. Szóvá tette azt is, hogy a Jobbik nemrég még Gyurcsány Ferenc és pártja ellen küzdött, ma viszont a DK jelöltjét segíti választási győzelemhez a fővárosban. „Pedig az ördöggel akkor sem köthetünk szövetséget, ha előnyöket ígér!” – fogalmazott az alelnök.

A Jobbik szerinte katasztrofális állapotban van. A párt vezetőinek felrótta, hogy a „legnépszerűbb női politikus”, Dúró Dóra mellett sok értékes embert elüldöztek a Jobbikból: „gátlástalan eszközökkel folyik a kiszorítósdi”. A maga részéről nem hajlandó elfogadni a „nemzeti politizálás feladását”, ellenzi a „baloldallal történő összeborulást”. Volner hozzátette: „Bocsánat, de én nem kurvának álltam!” Volner János péntek délelőtt az Indexnek azt nyilatkozta, hogy esze ágában sincs távozni a Jobbikból, az általa elképzelt tisztújításon pedig elindulna az elnöki posztért.

Mintegy húsz jobbikos e-mail fiókot ért támadás a reggeli órákban, Volner János levelével nagyjából egy időben – adta hírül a párt közleménye. A Jobbik szerint nyilvánvaló, hogy „a Fidesz és a Fidesszel összejátszó erők meg szeretnék akadályozni a legerősebb ellenzéki párt előretörését”, akcióikkal egyebek mellett Orbán Viktor luxusutazásairól is próbálják elterelni a figyelmet.

Volner kijelentéseire reagálva levelet írt Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója is. Hangsúlyozta, hogy az elnökség már kizárta az MSZP-vel, a DK-val, és a Momentummal való országos összefogás lehetőségét. A Jobbik az MSZP-vel és a DK-val önkormányzati szinten sem tartja elképzelhetőnek az összefogást, erről a párt múlt heti kongresszusán tájékoztatta is a küldötteket Sneider Tamás és Bana Tibor alelnök.

A Momentummal és az LMP-vel sincs „ilyen tervezve” országosan, még az is vita tárgyát képezi, hogy az LMP-vel mennyire lehetséges önkormányzati szinten összefogni, pedig ezt szeretné néhány jobbikos szervezet – rögzítette a pártigazgató. Szabó Gábor szerint hamis állítás, hogy a tagság jelentős része elhagyta volna a pártot: nem egészen 7 százalékuk lépett ki.

A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja péntek délután rendkívüli frakcióülést tartott. Előzetesen Mirkóczki Ádám szóvivő csak annyit mondott lapunknak, hogy cáfolja a Volner levelében szereplő állítások jelentős részét.

A frakciót délután négy órára hívták össze. Az ülés jócskán elhúzódott: az eredetileg hatra meghirdetett sajtótájékoztató kevéssel este tíz előtt kezdődött. Jakab Péter, a másik szóvivő bejelentette: 

a Jobbik parlamenti frakcióvezetője titkos szavazással kizárta Volner Jánost.

A döntést 17-en támogatták, négyen ellenezték, hárman érvénytelen voksot adtak le. A szóvivő indoklása szerint Volner levelét nehéz másként értelmezni, mint ami a Jobbik ellen hat. És ami a Jobbik ellen hat, az a Fideszt segíti. Márpedig „semmilyen szinten nincs kiegyezés az Orbán-rezsimmel” – mondta. Jakab Péter elismételte azt, amit Szabó Gábor pártigazgató írt a Jobbik szövetségi politikájáról, és ő is alaptalannak nevezte Volner állításait.

Volner János kizárása után Apáti István és Fülöp Erik is bejelentette, hogy elhagyja a Jobbik frakcióját. A párt mind a három képviselőt felszólította, hogy adja vissza parlamenti mandátumát.

Ülést tartott a párt elnöksége is: Volner János ellen etikai eljárás indul, aminek a pártból való kizárás lehet a vége. Kérdésünkre, van-e tudomása arról, hogy a három távozó politikus a Toroczkai László vezette Mi Hazánk Mozgalomban folytatja-e, a szóvivő közölte: soha nem lehet tudni, mit hoz az élet.