Érdekvédők a tisztességtelen kormány ellen

Publikálás dátuma
2018.10.06. 17:14
Illusztráció
Fotó: Népszava
A magyar állam a legrosszabb munkáltató, nem fizeti meg alkalmazottait és nem teremt számukra jó munkafeltételeket, vagyis lehetetlenné teszi a tisztes munkát – ez volt az általános vélemény a közszféra szakszervezeteinek szombati tanácskozásán.
Ma a magyar állami rendszerben egy munkavállaló számára semmi nem kiszámítható – jelentette ki Kártyás Gábor munkajogász a „Tisztes munka világnapja” alkalmából rendezett szombat délelőtti konferencián. A közszféra legnagyobb tömörülése, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a német Friedrich Ebert Alapítvány (FES) az Újvárosháza dísztermében tartott rendezvényén az előadások közös nevezője volt, hogy a magyar állam, vagyis a kormány a piacon minden feltételt diktálni képes óriási multinacionális vállalatoknál sokkal rosszabb munkáltató. Az állam gyakorlatilag mindent megváltoztathat egy megkötött munkaszerződésben indoklás nélkül visszavonhatja a vezetői kinevezéseket, s ezzel akár százezer forinttal csökkentheti a dolgozó bérét. Sem a munkavégzés helyének, sem pedig a munkakörnek a megváltoztatásához nem kell kérnie a dolgozó beleegyezését, ami munkaügyi perek sorozatát eredményezte az utóbbi években Tánczos Rita munkaügyi bíró tapasztalatai szerint. A legnagyobb baj, hogy ha nem kell indokolni a vezető felmentését, akkor a bíróságokon sem lehet érdemben vizsgálni, hogy indokolt volt-e a lépés a főnök részéről vagy pusztán személyes oka volt a leváltott vezető eltávolításának. Ha pedig nincs lehetőség az indok vizsgálatára, gyakorlatilag megszűnik a munkajogi védelem. Az Alkotmánybíróság (AB) már 2011-ben kimondta, hogy a kormány az állami feladatmegoldás eszközeként kezeli a köz érdekében dolgozókat, ami „ellentétes az emberi méltósággal”. Földiák András, a SZEF vezetője szerint ma az elvileg biztonságot kínáló közszférában tudatosan bizonytalanságot teremt a kormány, amire akciósorozattal akarják felhívni a közvélemény figyelmét. A szombati konferenciát a jövő héten újabb rendezvények követik. Sikeresnek ítélte a „Tisztes munka világnapjához” kapcsolódó, szeptember 21-én indított szakszervezeti nemzeti konzultáció eddigi eredményeit Boros Péterné. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke az akcióban résztvevő további hét érdekvédelmi szervezet vezetőjével együtt kiemelte, hogy a válaszolók túlnyomó többsége, 96-98 százaléka egyetértett a nyolc szakszervezet összefogásával megfogalmazott elvárásokkal a minimálbér megemelésétől a családbarát munkahelyek megszervezéséig. Boros Péterné hangsúlyozta, hogy az eddig kitöltött 50 ezer kérdőív biztos alapot ad a szakszervezeteknek, hogy az őszi bértárgyalásokon ezekre a véleményekre hivatkozva meggyőzze a kormányt: lépéskényszerben van, rendeznie kell a közszolgálatot végzők bérét, javítani a munkafeltételeket. Azt azonban egyelőre nem tudta megmondani az MKKSZ elnöke, hogy mikor kezdődnek meg a közszféra bértárgyalásai.
Frissítve: 2018.10.06. 17:15

Meleg idővel búcsúzik az első októberi hét

Publikálás dátuma
2018.10.06. 16:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakulhat.
Péntekhez képest szombatra több fokot erősödött a nappali felmelegedés. Vasárnap is 20 fok feletti maximumokat mérhetünk, de elszórtan csapadék is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A hét utolsó napján szakadozott lesz felettünk a felhőzet és hosszabb-rövidebb időre kisüt majd a nap. Szórványosan valószínű zápor, néhol zivatar, a déli, délkeleti szél pedig helyenként megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de a derült, szélvédett helyeken hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között lehet.
Szerző
Frissítve: 2018.10.06. 17:32

Orbán Gáspárék nem szerveznek több Felház-alkalmat

Publikálás dátuma
2018.10.06. 15:57

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
„Jelenlegi működésünket befejezzük” – jelentették be a közösségi oldalon.
Szombaton megjelent egy – Ember Illés, Orbán Gáspár, Prekopa Donát „és a Felház csapata” – által jegyzett közlemény a Felház Facebook-oldalán, melyben azt írták: 
„Nagy örömmel és szívünkben hálával tudatjuk, hogy a Felház küldetése a végéhez közeledik és a feladatára kapott idejét betölti. Ezzel jelenlegi működésünket befejezzük, a három alapító közvetlen vezetésével és az önkéntes csapattal végzett központi szervezés véget ér és ilyen keretek között nem szervezünk több Felház alkalmat.

Hozzátették, hogy az idei, 2018. őszi szemeszter az utolsó a Felház működésében, ezt követően pedig a vizsgaidőszak után, 2019. márciusában záróalkalmat tartanak. Közölték, hogy a Felház három éves működése során a dicsőítő- és imaestek mellett egyre több missziós tevékenységet indított el, „amelyek túlmutatnak a Felház keretein”.
„Ezek a Felházból fakadó mozgalmi szálak önállóan folytatódnak, illetve újak indulnak el és az eredeti célok betöltéséért laza együttműködésben futnak tovább”

– olvasható a közleményben.

Azt írják, hogy a Felház alkalmak befejezése egyben a mozgalom következő szakaszának elindulása, és „az így kialakuló mozgalomnak csakúgy, mint a Felháznak, mindenkor az Evangélium bemutatására és az Egyház építésére kell irányulnia”.
A Felházat Ember Illés, Prekopa Donát és Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár alapította. A Felház időközben jócskán kinőtte a fővárost, ma már sok tucat vidéki településen rendeznek Házi Felháznak nevezett helyi istendicsőítéseket – a mozgalomról itt írtunk bővebben.
Szerző
Frissítve: 2018.10.06. 16:02