Előfizetés

Orwell rémálma válik valóra Kínában

Vasárnapi Hírek Bártfai Gergely
Publikálás dátuma
2018.10.07. 15:30

Fotó: Song Wen / Xinhua
Valóra válhat Orwell rémálma: Kínában 2020-tól bevezetik az úgynevezett társadalmi kreditrendszert. Szupermodern technológiájával a pekingi vezetés olyan totális ellenőrzést gyakorolhat polgárai fölött, amilyenre nincs példa az emberiség történetében. Mesterséges intelligencia minősít.
A Vasárnapi Hírek írása.    „Ha sikerrel járnak, ez lesz a világ első digitális diktatúrája”, összegezte tapasztalatait az ausztrál ABC tévécsatorna tudósítója, Matthew Carney, aki hátborzongató riportban mutatta be, hogy működik a kínai kreditrendszer. Az egyik főszereplő Dandan Fan mintapolgár: sikeres üzletasszony és családanya. Lojalitását értékelik, kedvezményekkel jutalmazzák. A másik, a korrupciós ügyeket leleplező újságíró, Liu Hu szálka a rendszer szemében, neki korlátozzák az utazásait és internetes hozzáférését. A hatalom figyel, számon tart, értékel mindent, és háromjegyű pontszámba sűríti, ki mennyire felel meg az elvárásainak. Ez a szám gyakorlatilag meghatározza a helyet a társadalmi ranglétrán – a riport két szereplője a két végén helyezkedik el.

Mi van a kosárban?

A földkerekség legnépesebb országában 200 millió biztonsági kamerához kapcsolnak arcfelismerő szoftvert, így mindenki azonosítható, pillanatnyi tartózkodási helye és mozgása nyomon követhető. Akárcsak online aktivitása. Ezeket rendelik hozzá a már meglévő adatbázisokhoz, amelyek mindent tartalmaznak, ami csak tudható az illetőről: iskolázottság, családi, egészségi és anyagi helyzet, politikai nézetek, vallás és így tovább. A rendszer mindezeket alapul véve osztályozza a polgárokat (a maximális pontszám 800). A szociális krediteket máris tucatnyi városban tesztelik. A cél az egységes országos hálózat megteremtése, az értékelő algoritmusok tökéletesítése 2020-ra.
A tömeges adatokat ugyanis nem fáradt hivatalnokok kezelik az íróasztalnál – erre az 1,4 milliárd lakosú országban nem is volna mód –, hanem a mesterséges intelligencia (AI). A valóság lehagyta Orwellt, akinek az 1984 írásakor még fogalma sem lehetett, milyen lehetőségeket teremt a digitális technológia a 21. századra.
Nagy Testvér nemcsak figyel, hanem jutalmaz és büntet is, automatikusan és azonnal.

A kamera például látja, mit vásárol a polgár az áruházban. Dandan pelenkát vesz a kisfiának, amit a szoftver úgy értékel, hogy gondos szülő, és jutalompontokat ad érte. Aki viszont sok szeszes italt tesz a kosarába, az gyanús. Ha az egyéb tárolt adatokkal (például májfunkció, vérnyomás) összevetve valószínűsíthető, hogy az illető alkoholista, az csúnyán lehúzza a pontszámát. Rosszul jár az is, aki túl sokat játszik a számítógépén, telefonján.

Társkeresés pontszámokkal

Csakhogy a krediteket nem kizárólag önmagának gyűjti az ember, hanem a rokonainak, barátainak, ismerőseinek is – és viszont. Ha valakinek az apja vagy testvére tesz bíráló megjegyzést a kormányra, az neki is rossz pont. Akinek sok a megbízhatatlan barátja, abban nem bízik az algoritmus. Nagyon fontos, ki milyen házaspárt talál. Dandan kitűnően választott, férje köztisztviselő, pártkáder, igen magas pontszámmal, ami tovább javítja az ő megítélését is. Egy megbízhatatlan polgár fiának, lányának lenni viszont kész szerencsétlenség. A szociális kredit ezért meghatározó lehet a családalapításkor: Kína legnépszerűbb online társkereső oldalán máris megszokott, hogy a jelentkezők feltüntetik a pontszámukat.
„A megbízható szabadon járhat az ég alatt, de aki szégyenbe esik, annak lépnie is nehéz lesz”

- összegez egy pártbrosúra. Pekingben 2014-ben döntöttek a rendszer bevezetéséről, a példátlan társadalomirányítási kísérlet kiemelt projekt. Számítógépes hátterének kidolgozásában olyan óriáscégek működnek közre, mint az Alibaba, a Baidu és a Tencent, amelyek elképesztő mennyiségű adatot tárolnak ügyfeleik százmillióiról. Kína vezető hatalom a mesterséges intelligencia fejlesztésében, ami főleg az amerikaiakat nyugtalanítja, hiszen ezek a szupermodern technológiák a hadászatban is alkalmazhatók. A sci-fi írók kedvelt témája, hogy az elszabaduló „okosgépek” az ember ellen fordulnak. Ám jelenleg nem ez a reális fenyegetés, állítja Juval Noah Harari izraeli professzor, hanem éppen az, hogy a mesterséges intelligencia mindig engedelmeskedni fog a parancsoknak, sohasem lázad fel urai ellen (lásd keretes írásunkat).
Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkárnak szemlátomást szívügye a kreditrendszer, miközben Kína a hatalom további központosítása felé fordul. A Kommunista Párt tavalyi kongresszusán világossá vált, hogy Hszi a politikai nyitás helyett inkább Mao nyomdokain halad tovább. Gondolatait ünnepélyesen belefoglalták a párt alapokmányába, majd eltörölték a legfelsőbb hivatalok viselésére vonatkozó időkorlátot – magyarán a 65 éves politikus élete végéig a hatalmas ország jóformán korlátlan ura maradhat. A „kínai szocializmus új korszakát” meghirdető elnök a korrupcióellenes harc jelszavával rövidre fogta a gyeplőt, rendszerében nem elfogadott az alulról érkező bírálat. Még akkor sem, ha valaki történetesen éppen a korrupció ellen harcol.

Feketelistán

A riportfilm másik hőse, a visszásságokat leleplező oknyomozó újságíró, Liu Hu ellenséggé vált. Rágalmazás címén 2015-ben elítélték egy cikke miatt, azóta feketelistára tették. Karrierje tönkrement, ismerősei kerülik, elszigetelődött.
Mintha házi őrizetben volna, lakóhelyét sem hagyhatja el, mert eltiltották a repülő- és vonatjegyek vásárlásától.

Bezárták a fiókjait a közösségi médiában, ahol írásait közzétette. A következményeket az algoritmus határozza meg: akinek ilyen alacsony a bizalmi pontszáma, ne ugráljon. Hiába fellebbezett a hatóságokhoz, beadványait válaszra sem méltatják, mondja a riportban. A férfi szerint a kínaiak többsége még nem fogta fel, mit jelent digitális-totalitárius diktatúrában élni. „Keveset tudnak a világról, illúziókban élnek”, fogalmaz Liu.
A megbízható Dandanék viszont cseppet sem aggódnak, sőt. Az asszony azt magyarázza az ausztrál tudósítónak: jó, ha minden lépésükről tud a kormány, akkor biztonságban érezhetik magukat. A házaspár a rendszer haszonélvezője, korszerű orvosi ellátásra számíthatnak, gyereküket jobb iskolába járathatják, olcsóbban jutnak hitelhez, lakásbérléskor nem kell előleget letenniük – biztosítéknak ott a magas kreditpontszám. Lelkesen helyesel az ifjú férj is, ráerősít egy aktuális idézettel: „Ahogy Hszi elnök mondotta, gazdag, demokratikus, kulturált, egyetértő és csodálatos ország leszünk.” Akár a meggyőződés diktálja szavait, akár a tekintélytisztelő konfuciánus hagyomány, néhány kreditjópontra ezért is bizton számíthat a feltörekvő fiatalember.

Géphatalom

Juval Noah Harari a Jeruzsálemi Héber Egyetem 42 éves történészprofesszora, jövőkutató, nagy sikerű könyvek szerzője. Műveit hírek szerint Orbán Viktor is forgatja. Századunkról szóló új elemzésében Harari nagy szerepet tulajdonít a technológiai fejlődésnek, ami szerinte összefügg a politikai változásokkal, a demagógia és az autokrácia előretörésével.
„Lehet, hogy egy átlagember nem érti részletekbe menően a mesterséges intelligenciát vagy a biotechnológiát, azt azonban nagyon is érezheti, hogy elhalad mellette a jövő. (…) A mesterséges intelligencia olyan eszköz és fegyver, amelyhez hasonlót még sosem fejlesztett az emberiség; szinte biztosan lehetővé fogja tenni az erősek számára azt, hogy tovább növeljék a már meglévő hatalmukat.”
Forrás: Ténygyár

Macron teljesen átalakítja a francia kormányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.07. 15:03
Emmanuel Macron
Fotó: PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP
Emmanuel Macron francia államfő új lapot kíván nyitni a kormányzásban a belügyminisztere és egyik legfőbb politikai szövetségese, Gérard Collomb lemondását követően, ezért előrehozza a jövő tavaszra tervezett kormányátalakítást - értesült a Le Journal du dimanche (JDD) című vasárnap megjelenő hetilap.
A francia elnök - akinek népszerűsége a mélypontjára süllyedt a Benalla-ügy, majd három minisztere távozása után - Edouard Philippe miniszterelnökkel együtt új lendületet szeretne adni politikájának kormánya átalakításával - írja az MTI.
Míg a népszerű Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter távozását még elszigetelt esetnek tekintette az elnöki hivatal, addig a belügyminiszter lemondása láncreakciót indíthatott volna el, miután "a csapatban vannak kifáradt emberek, mások pedig szeretnének elmenni, így kihasználjuk az alkalmat" - idézett a lap egy kormányhoz közeli forrást.
A JDD úgy tudja, hogy öt és tíz közé tehető azon tárcák száma, amelyek élén változás várható, s egyes minisztériumok hatásköreit is átalakítják.
A tervezett forgatókönyv szerint Edouard Philippe miniszterelnök a hét elején benyújtja kormánya lemondását, majd az államfő ismét őt nevezi ki miniszterelnöknek,

ő pedig a legitimációja megerősítésére bizalmi szavazást fog kérni a nemzetgyűlésben, ahol Emmanuel Macron pártjának, a Köztársaság lendületbennek abszolút többsége van, ezért a szavazás csak formalitás lesz. Azt követően viszont a miniszterelnöknek alkalma lesz beszédet mondani a képviselők előtt az új kormány irányvonaláról, és egyértelművé tenni a hatalom szándékait a jövő májusi európai parlamenti választások előtt.
A lap szerint
  • biztosra vehető Francoise Nyssen kulturális miniszter távozása.
  • Várhatóan Stéphane Travert is otthagyja az agrártárcát,
  • Jacques Mézard a felzárkóztatási minisztériumot,
  • távoznak a belügyminisztérium államtitkárai is,
  • valamint Frédérique Vidal felsőoktatási miniszter.
A Le Parisien című napilap úgy tudja, hogy a köztársasági elnök Nicole Belloubet igazságügyi miniszter leváltását is tervezi.
A belügyi tárca élére a nagyközönség számára ismeretlen 53 éves Jean Castex tűnik a JDD szerint a legesélyesebbnek, aki Nicolas Sarkozy államfősége (2007-2012) idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt, jelenleg a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezeti.

Besétált a szaúdi konzulátusra a Washington Post újságírója, és azóta nem látta őt senki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.07. 14:28
Tüntetés a szaúdi konzulátusnál, október 5.
Fotó: OZAN KOSE / AFP
A török hatóságok szerint meggyilkolhatták az Ankarában letűnt újságírót, aki korábban a szaúdi hírszerzés vezetésének is dolgozott.
A török hatóságok szerint egy 15 fős szaúdi különítmény csak azzal a céllal érkezett Ankarába, hogy ott meggyilkolja Jamal Khashoggit, a Washington Post újságíróját - tudta meg nevük elhallgatását kérő török nyomozóktól az újság.
Szombaton a török állami hírügynökség, az Anadolu arról számolt be: az isztambuli államügyész nyomozást rendelt el Khashoggi eltűnése ügyében. Az újságíró ugyanis október 2-án besétált Szaúd-Arábia ankarai konzulátusára, és azóta senki sem látta.
Khashoggi először szeptember 28-án látogatott el a konzulátusra, hogy közelgő házasságával kapcsolatban megszerezzen egy dokumentumot. Menyasszonya, Hatice Cengiz szerint pár nappal később azért tért vissza oda, mert attól tartott, nem hagyhatja el az országot. Telefonját a nőnél hagyta, azzal, hogy ha ő nem tér vissza, lépjen kapcsolatba a török kormány egy tagjával. Cengiz négy órát várt rá, majd értesítette a rendőrséget.
Jamal Khashoggi sokáig mozgott a szaúdi vezetéshez közeli körökben, és magas pozíciókat töltött be, mielőtt emigrációba vonulva a királyi család kritikusaként hallatta volna a hangját. Dolgozott a szaúdi hírügynökség szerkesztőjeként, és volt a hírszerzés fejének tanácsadója, így kifejezetten veszélyesnek tarthatták őt.
Szaúd-Arábia vehemensen tagadja, hogy bármi köze lenne az eltűnéshez. Szerintük gyorsan megjárta a konzulátust Khashoggi. A török hatóságok szerint semmi sem bizonyítja, hogy onnan valaha távozott volna. Az épületben és környékén ezernyi térfigyelő működik, ám eddig egyik fél sem hozott nyilvánosságra egy felvételt sem.