tüntetés;Recep Tayyip Erdogan;Demokratikus Koalíció;védett személy;

2018-10-07 12:40:39

"Betiltották" az Orbán-Erdogan találkozó elleni DK-s tüntetést

A török vezér ellátogat az MTA-ra is, ennek apropóján demonstrált volna a Demokratikus Koalíció. Ám hiába jelentették be jó előre szándékukat, arra nem kaptak engedélyt.

A napokban életbe lépett gyülekezési törvénynek megfelelően jó előre bejelentették a rendőrségen, hogy demonstrálni fognak Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója ellen - olvasható a DK közleményében.

Információik szerint a kormány a függetlenségét frissen elveszteni látszó MTA-ra is szervezett a török elnökkel egy látogatást, ezért a DK az Akadémia épülete előtt tüntetett volna az "illiberális diktátortalálkozó" ellen. Ezt a rendőrség az új gyülekezési törvény alapján nem engedélyezte, mondván:

A hatóságok hasonló indokkal szokták mostanában a Kossuth teret is kiüríteni hajnalonként, az oda bejelentett tüntetések ellenére, eljárást indítva a demonstrálók ellen.

Arra, hogy Erdogan miatt a Lánchidat és a Széchenyi teret hétfő hajnali 6-tól kedd este 6-ig teljesen lezárják, már pénteken felhívta a figyelmet az MTI. Mint az intézkedésről szóló TEK-dokumentumból kiderül, a lezárást október 4-én rendelték el. Nem tudni, hogy pontosan hány órakor, ám ugyanezen a napon 15:33-kor jelentette be a tüntetést a DK - és ez már túl későinek bizonyult a rendőrségi határozat szerint.

A közlemény az eset kapcsán úgy fogalmaz: "a Demokratikus Koalíció felháborítónak és szimbolikus értékűnek tartja, hogy az Orbán-rendszer egy saját népét börtönbe záró illiberális diktátor nyugalma kedvéért korlátozza az európai magyarok jogait". Hozzáteszik,