Európa ellentámadásra készül

Publikálás dátuma
2018.10.07 19:30

Fotó: A szerző felvétele
Ferrarában, az „európai pikniken” gyakran emlegették Orbán Viktort és barátait. Szombaton a budapesti Szabadság téren is demonstrálnak a demokráciáért.
Nem csak Európa ellenségei, de a demokrácia és az unió hívei is szervezkednek, készülnek a tavaszi kampányra. Ez volt a fő tanulsága az Internazionale idén már tizenkettedszer megrendezett fesztiváljának. A főleg a nemzetközi helyzettel és külpolitikával foglalkozó olasz hetilap hagyományosan Ferrarában tartja kétnapos rendezvénysorozatát. A 130 ezer lakosú, Velence és Bologna között fekvő városban mintegy 40 ezren voltak kíváncsiak a köztereken, parkokon kívül gyakorlatilag az összes kulturális intézményre, a mozikra és színházakra is kiterjedő politikai vitákra, előadásokra, kiállításokra és koncertekre. A Massari parkban az EuropaNow! mozgalom szervezett „európai pikniket”. Az 1989-es soproni páneurópai piknik által ihletett rendezvény mögött az EuropaNow! alapítója, a Franciaországban született, de több mint negyedszázada Olaszországban élő, erdélyi édesapjától magyar nevet örökölt újságíró, Eric Jozsef állt. Mint mondta, sokáig azt hitte, elég megírnia, mit lát a világban, de most rá kellett jönnie, hogy ennél többre van szükség: olyan megmozdulásokra, amelyeken az emberek is hallathatják a hangjukat. A piknikre nagyjából háromszáz, zömmel egyetemista korú ferrarai volt kíváncsi. A felszólaló újságírók, politológusok és aktivisták között közép-európaiak is voltak, de nem csak ők, az olaszok is sűrűn emlegették Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski, Matteo Salvini, Marine Le Pen és Steve Bannon nevét. Minden beszéd az európai parlamenti választások fő kérdése körül forgott: összetartó, szolidáris, polgárainak jogait garantáló Európában fogunk élni, vagy a szélsőjobboldali nacionalisták vágyálmaiban szereplő, egymástól kerítéssel és gyűlölködéssel is elválasztott, önkényuralmi vezetők által uralt „nemzetállamokban”. A beszédek közben eleredt zápor ellenére is sokáig kitartó hallgatóság reakciója nem hagyott kétséget arról, hogy ők a demokráciát és a szabadságot részesítik előnyben. De a fiataloknak, ha el akarják kerülni a legrosszabb forgatókönyvet, májusban el is kell majd menniük szavazni - tanácsolták a felszólalók. 

Ötmillióan a szabadságért, a nacionalizmus ellen

A ferrarai pikniken felszólalt Michael Zichy, akinek édesapja tizenhat éves korában hagyta el Magyarországot. Az osztrák filozófus az egyik kezdeményezője annak a páneurópai demonstrációnak, amely szombaton mintegy félszáz városban összesen ötmillió embert akar kivinni az utcára a demokrácia védelmében. A Heller Ágnes filozófus által is támogatott budapesti rendezvényt szombaton 14-órakor, a Szabadság téren tartják. A Facebookon eddig több mint félezren jelezték részvételüket.

Frissítve: 2018.10.07 19:30

Minden washingtoni szempár az igazságügyi miniszterre tapad - Trumpé a leginkább

Publikálás dátuma
2019.03.23 18:35
Mueller has submitted report on Russia investigation: attorney general
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Feszülten várták szombaton az amerikai fővárosban, hogy az igazságügyi miniszter közzétegye annak a beszámolónak legalább a lényegi elemeit, amelyben Robert Mueller különleges ügyész összegzi a Trump-csapat ügyében közel két éven át folytatott vizsgálatának a következtetéseit.
Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást 2017-ben az igazságügyi tárcától, hogy járjon utána, összejátszott-e a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump republikánus jelölt kampánycsapata a választás kimenetelét befolyásolni próbáló oroszokkal, illetve akadályozta-e az elnökké választott Trump az igazságszolgáltatás tevékenységét. Mueller a vizsgálat során több személy ellen büntető eljárást kezdeményezett, és ezek némelyike eljutott az ítélethozatalig is, de egyik esetben sem olyan cselekmények miatt történt mindez, ami a különleges ügyész megbízatásának a lényegére vonatkozott, hanem olyan köztörvényes ügyek – például adócsals, pénzmosás - miatt, amelyek mintegy mellékesen kerültek felszínre a nyomozás során Trump egykori kampánycsapatának, illetve az elnök környezetének egyes volt tagjaival kapcsolatban. Mueller pénteken – az amerikai keleti parti idő szerint kora este, amikor Európában már éjszaka volt – elküldte a vizsgálódását összegző jelentését William Barr igazságügyi miniszternek. A jelentés tartalmáról eddig lényegében csak annyit közöltek, hogy a különleges ügyész nem indítványoz további vádemeléseket – vagyis olyasmi nem jutott tudomására a nyomozás során, ami a bíróság előtt is képviselhető, megalapozott érvekkel támasztaná alá az elnök, illetve korábbi vagy mostani környezete bármely tagjának a büntetőjogi felróhatóságát az oroszokkal való összejátszás miatt. Abból, ami korábban a médiához eljutott a vizsgálat során megállapított tényekből, a leginkább kézzelfogható elem az volt, hogy Trump legszűkebb környezetének egyes tagjai a kampány alatt találkoztak olyan oroszokkal, akik azt állították, hogy Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információk birtokában vannak. Szombaton William Barr igazságügyi miniszter – a hétvége ellenére – megjelent hivatalában, a rá várakozó újságírókkal szóba sem állt, és, miként hírlik, dolgozószobájában tanulmányozni kezdte a Mueller-jelentést. Egyes források szerint Barr azt is mérlegeli, mit lehet közzétenni a dokumentumból, esetleg már szombaton. A jelentés szövegének mielőbbi megismerésére az ellenzéki demokrata párti törvényhozók is benyújtották igényüket.
Témák
USA

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.