Európa ellentámadásra készül

Publikálás dátuma
2018.10.07 19:30

Fotó: A szerző felvétele/
Ferrarában, az „európai pikniken” gyakran emlegették Orbán Viktort és barátait. Szombaton a budapesti Szabadság téren is demonstrálnak a demokráciáért.
Nem csak Európa ellenségei, de a demokrácia és az unió hívei is szervezkednek, készülnek a tavaszi kampányra. Ez volt a fő tanulsága az Internazionale idén már tizenkettedszer megrendezett fesztiváljának. A főleg a nemzetközi helyzettel és külpolitikával foglalkozó olasz hetilap hagyományosan Ferrarában tartja kétnapos rendezvénysorozatát. A 130 ezer lakosú, Velence és Bologna között fekvő városban mintegy 40 ezren voltak kíváncsiak a köztereken, parkokon kívül gyakorlatilag az összes kulturális intézményre, a mozikra és színházakra is kiterjedő politikai vitákra, előadásokra, kiállításokra és koncertekre. A Massari parkban az EuropaNow! mozgalom szervezett „európai pikniket”. Az 1989-es soproni páneurópai piknik által ihletett rendezvény mögött az EuropaNow! alapítója, a Franciaországban született, de több mint negyedszázada Olaszországban élő, erdélyi édesapjától magyar nevet örökölt újságíró, Eric Jozsef állt. Mint mondta, sokáig azt hitte, elég megírnia, mit lát a világban, de most rá kellett jönnie, hogy ennél többre van szükség: olyan megmozdulásokra, amelyeken az emberek is hallathatják a hangjukat. A piknikre nagyjából háromszáz, zömmel egyetemista korú ferrarai volt kíváncsi. A felszólaló újságírók, politológusok és aktivisták között közép-európaiak is voltak, de nem csak ők, az olaszok is sűrűn emlegették Orbán Viktor, Jaroslaw Kaczynski, Matteo Salvini, Marine Le Pen és Steve Bannon nevét. Minden beszéd az európai parlamenti választások fő kérdése körül forgott: összetartó, szolidáris, polgárainak jogait garantáló Európában fogunk élni, vagy a szélsőjobboldali nacionalisták vágyálmaiban szereplő, egymástól kerítéssel és gyűlölködéssel is elválasztott, önkényuralmi vezetők által uralt „nemzetállamokban”. A beszédek közben eleredt zápor ellenére is sokáig kitartó hallgatóság reakciója nem hagyott kétséget arról, hogy ők a demokráciát és a szabadságot részesítik előnyben. De a fiataloknak, ha el akarják kerülni a legrosszabb forgatókönyvet, májusban el is kell majd menniük szavazni - tanácsolták a felszólalók. 

Ötmillióan a szabadságért, a nacionalizmus ellen

A ferrarai pikniken felszólalt Michael Zichy, akinek édesapja tizenhat éves korában hagyta el Magyarországot. Az osztrák filozófus az egyik kezdeményezője annak a páneurópai demonstrációnak, amely szombaton mintegy félszáz városban összesen ötmillió embert akar kivinni az utcára a demokrácia védelmében. A Heller Ágnes filozófus által is támogatott budapesti rendezvényt szombaton 14-órakor, a Szabadság téren tartják. A Facebookon eddig több mint félezren jelezték részvételüket.

2018.10.07 19:30
Frissítve: 2018.10.07 19:30

Míg Európa emberi jogi díjjal tüntette ki, Ankarában terrorizmusért elítélték a volt bírót

Publikálás dátuma
2019.01.18 19:21

Fotó: ANADOLU AGENCY/ MURAT KAYNAK
A puccsra hivatkozva előzetes letartóztatásban lévő 14 ezer ember közül egy újabb került a 17 ezer elítélt közé.
Terrorszervezeti tagságért tíz év börtönbüntetésre ítélték pénteken Ankarában a Václav Havel-díjas korábbi török bírót, Murat Arslant, aki egyúttal egy bezáratott török civil jogi egyesület, a Bírák és Ügyészek Szövetségének (YARSAV) egykori elnöke is volt.
Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Arslan annak a "gülenista hálózatnak" volt a tagja, amelyet Recep Tayyip Erdogan török elnök és rezsimje a 2016. július 15-ei katonai puccskísérletért vádol. A hatalomátvételi kísérlet állítólagos kitervelője az Erdogan-rezsim Soros Györgye: egy Amerikában élő török hitszónok, Fethullah Gülen. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. Ami viszont bizonyosan "felróható" neki, hogy számos török iskolát nyitottak a támogatásával.
A hatalomátvételi incidens után a török vezetés rendkívüli állapotot vezetett be és 2018 nyaráig sok esetben törvényerejű rendeleteket kibocsátva irányította az országot. Ankara az egyik intézkedés keretében záratta be az Arslan által vezetett YARSAV-ot is. Arslan mindemellett még a török alkotmánybíróság jelentéstevőjeként is dolgozott. Az egykori bírót 2016 októberében tartóztatták le, azóta előzetesben ült.
A börtönben tartózkodott akkor is, amikor 2017 októberében az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése kitüntette a Václav Havel emberi jogi díjjal.
A hatósági fellépés Törökországban 2016 júliusa óta szakadatlan. Összesen csaknem 220 ezer embert, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat, jogvédőket és civil aktivistákat vettek őrizetbe. Mintegy 17 ezer embert már elítéltek, közülük csaknem kétezret életfogytiglanra, nagyjából 14 ezren pedig még továbbra is előzetes letartóztatásban ülnek. Az Európa Tanács tagja - amelynek Törökország csaknem a kezdetek óta tagja - az elmúlt két és fél évben számos alkalommal bírálta Ankarát a szerinte túlzó megtorlásért. Emellett Ankara azért mégis jó viszonyt ápol Európával, például rendszeresen hatalmas mennyiségű fegyvert vesz Németországtól, de tavaly Orbán Viktor is nagy örömmel látta vendégül Budapesten.
2019.01.18 19:21

Nyerésre állnak a spanyol taxisok, mégis tovább sztrájkolnak az Uber ellen

Publikálás dátuma
2019.01.18 18:55

Fotó: AFP/ Josep LAGO
Nem teljesült minden egyes követelésük, így határozatlan ideig tartó munkabeszüntetésbe kezdenek.
Határozatlan idejű sztrájkba léptek péntek délután a barcelonai taxisok, miután a katalán kormány nem fogadta el az alternatív közösségi személyszállítás (Uber, Cabify) korlátozására vonatkozó összes követelésüket.
A taxisok azt szerették volna elérni a tárgyalások során, hogy kötelező legyen legkevesebb 12 órával korábbi előrendelést leadni az alternatív cégek szolgáltatásaira.
A helyi vezetés ezzel szemben 15 perces előrendelési idő meghatározását tartotta indokoltnak. A katalán kormány elfogadta viszont azt a szintén elképesztő követelést - mely az utak terheltségét és a légszennyezettség mértékét is fölöslegesen növeli -, hogy az Uber és a Cabify autóinak minden egyes fuvar után vissza kelljen térniük a bázisukra, mielőtt új utast vesznek fel. A taxis szervezetek azonban ezt is kevésnek tartják elégségesnek, ezért azonnali tiltakozóakciót hirdettek, és kora délutántól több forgalmas barcelonai főút fogalmát kezdték akadályozni, továbbá lassítani a haladást például a repülőtérre vezető úton.
Madridban jövő hétfőtől lépnek határozatlan idejű sztrájkba a helyi taxisok, követelve az érvényes törvényi szabályozás betartását, amely 30 taxisonként 1 úgynevezett VTC-engedély kiadását teszi lehetővé. Ez az a hatósági dokumentum, amelyet a közösségi személyszállítást végző sofőröknek be kell szerezniük a munkavégzéshez Spanyolországban.
A spanyol fejlesztési minisztérium adatai szerint 2018 végén mintegy 66 ezer taxis-, és több mint 13 ezer VTC-engedély volt érvényben az országban. A spanyol fővárosban mintegy 15 ezer taxiengedélyre mintegy 6500 VTC-engedély jutott. Barcelonában közel 11 ezer taxis mellett több mint kétezer VTC-autó működhetett.
Spanyolországban tavaly július végén csaknem egy hétig tartó sztrájkot tartottak a taxisok több spanyol városban, követelve, hogy az illetékes fejlesztési minisztérium garantálja a törvényi előírások betartását, mert a megengedettnél több Uber és Cabify autó működik, továbbá szerintük az ágazatban a követelmények nem egyformák, így a verseny nem tisztességes. A taxisok tiltakozása több alkalommal is erőszakos cselekményekbe fordult, a spanyol rendőrséghez több mint 60 feljelentés érkezett Uber vagy Cabify sofőröktől az őket ért fizikai agresszió vagy az autójuk megrongálása miatt. A sztrájknak akkor az vetett véget, hogy a szaktárca elfogadta a taxisok fő követelését, és az autonóm kormányok, önkormányzatok hatáskörébe helyezte át az alternatív közösségi személyszállítási szabályozást, azzal a kitétellel, hogy 2022-ig az aktuális állami szabályozás marad az irányadó.
2019.01.18 18:55