Életet mentett a maratont futó orvos, aztán lenyomott még 30 kilométert

Publikálás dátuma
2018.10.08. 08:46
Fotó: Képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock
Verseny közben esett össze egy résztvevő fővárosban megrendezett maratoni futáson: az életét köszönhette annak, hogy egy orvos is a közelben futott. Szemtanúk szerint a mentőre több mint 20 percet kellett várni - az Országos Mentőszolgálat ezt másként látta.
Rohamosan terjed a Facebookon a Spar 33. maratoni futóversenyén történtek híre: egy fiatal orvos versenyző, Szarvas Gábor vasárnap életet mentett a rendezvényen, újraélesztett egy futót a pesti alsó rakparton.
A beteg légzése, keringése leállt, de a Tűzoltó utcai klinika gyermekgyógyásza kitartóan küzdött érte, és reanimálása után megvárta azt a 22 percet (!), amíg a helyszínre az ellátásra alkalmas mentőautó érkezett Az újraélesztett futót az Országos Mentőszolgálat rohamkocsija vitte el, Szarvas pedig lefutotta a 42 kilométeres maraton hátralévő, 31 kilométerét is.
Az életmentésről szóló Facebook-bejegyzéshez Szarvas is hozzászólt, mondván, nem csak az övé az érdem, hanem minden, az újjáélesztésben résztvevő kollégáé. Az eset kapcsán megkerestük az Országos Mentőszolgálatot: érdeklődtünk, hogy a rakpartról elszállított beteget később is sikerült-e életben tartani, és melyik kórházba vitték – illetve, mi magyarázta a rohamkocsi rendkívül hosszú kiszállási idejét. Az OMSZ szerint másként történtek az események: mint válaszlevelükben írták, a rendezvényt eleve 9 mentőegység biztosította, és az első „mozgóőrségi kocsi” 4 percen belül az újraélesztés helyére ért. A már említett rohamkocsi  személyzete pedig a riasztást követő 12.  percben bekapcsolódott a beteg ellátásába.  Maga, a többszöri defibrillálással járó újraélesztés a riasztáshoz képest a 22. percben ért véget – sikerrel, a kórházba szállított beteg időközben magához tért.   „A beteg életét az azonnal megkezdett újraélesztésnek, és a szakszerű mentőellátásnak köszönhetően sikerült megmenteni, amiért a futóversenyen részt vevő elsősegélynyújtókat külön elismerés illeti” - írták.  
Szerző
Frissítve: 2018.10.08. 17:48

Az LMP oszló hulla, a Fidesz nem maradhat konkurencia nélkül - Volner kipakolt

Publikálás dátuma
2018.10.08. 08:36
Volner János, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő pártja tisztújító kongresszusának szünetében a Budapest Kongresszusi Kö
Ha a Jobbik elszivárog a jobboldalról az egyedül a kormánypártnak jó, állítja a párt alelnöke.
 Brutális szintlépés történik a Jobbik-LMP viszonyban és ezt szeretném megakadályozni – ezzel indokolta a Jobbik frakciójából kizárt Volner János az ATV-ben, hogy múlt héten nyílt levélben fordult a Jobbik helyi vezetőihez új tisztújítást követelve a pártban. Volner, aki máig a Jobbik alelnöke (noha a frakcióból kizárták), a párt csütörtöki elnökségi ülésén történtekről nem árult el részleteket, de azt állítja, a Jobbik több vezetője szorgalmazta a közös Jobbik-LMP EP-listát. (Szabó Gábor pártigazgató szerint ilyesmiről szó sem volt.) Márpedig Volner szerint a Jobbik balra tolódása szerinte kizárólag a Fidesz érdeke, amely így konkurencia nélkül marad a jobboldalon. Volner az LMP-t egyébként oszló hullának tekinti.
Azzal kapcsolatban, hogy nem lát-e ellentmondást jelenlegi álláspontja és aközött, hogy hónapokon át lojálisan képviselte Vona Gábor néppártosodással kapcsolatos politikáját, Volner János azt mondta: a maga részéről 2010 óta híve a néppártosodásnak, azaz annak, hogy a Jobbik igyekezett a mérsékelt, sok társadalmi réteg megnyerésére alkalmas elfogadható hangnemet üssön meg. Ami viszont a Jobbikban most zajlik, az szerinte nem néppártosodás, hanem kivonulás a jobboldalról. A frakcióból történt kizárása ellenére esze ágában sincs távozni a Jobbikból, amelynek legnépszerűbb politikusa. Mint elmondta: tisztességes tisztújítást akar és szeretné lecserélni a jelenlegi pártvezetést.  
Szerző

Jön Erdogan, két napra megbénul Budapest

Publikálás dátuma
2018.10.08. 07:23
Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: Kayhan Ozer / AFP/Anadolu Agency
Tíz fővárosi kerületben zárják le az utakat a török elnök érkezése miatt: korlátozások várhatóak az Andrássy úton, időszakosan kiesik a forgalomból a Lánchíd is.
A Török Köztársaság elnöke, Recep Tayyip Erdogan érkezése miatt lezárások és forgalomkorlátozások lesznek ma és holnap a fővárosban.  A török delegáció érkezése miatt elsősorban a belvárosi főútvonalakon kell időszakos forgalomkorlátozásra számítani, és több BKK-járat rövidített vagy módosított útvonalon közlekedik. Recep Tayyip Erdogan védelmét ebben az időszakban a Terrorelhárítási Központ (TEK) látja el - írja az MTI.
  • Lezárják hétfőn kora reggeltől késő délutánig a Kossuth Lajos teret és közvetlen környékét, a téren az M2-es metró sem áll meg.
  • Korlátoztták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környéki utak forgalmátz, ezért akinek a repülőgépe hétfőn 11 és 14 óra között, illetve kedden délután indul, annak célszerű lényegesen korábban elindulnia otthonról
  • A delegáció miatt hétfő reggel 6 órától kedden délután 6-ig lezárják a Lánchidat és a fővárosi Széchenyi István teret
Vasárnaptól keddig ideiglenes forgalomkorlátozás van érvényben, amely a főváros I., II., V., VI., X., XIII., XIV., XV., XVI. és XVII. kerületét is érinti, sok helyen tilos megállni.    Szakaszosan és időszakosan lezárnak több utat, útvonalat: hétfő délelőtt 11-től délután 2-ig például a 4-es főutat, az M3-as autópálya bevezető szakaszát, a Hősök terét és az Andrássy utat érinti az intézkedés.
A rendőrség honlapján utca szerinti bontásban is elérhetőek az Erdogan érkezése miatt lezárt vagy korlátozott forgalmú területek. A delegáció valószínűsíthető útvonalát térképen is nyomon követhetik.
Szerző
Frissítve: 2018.10.08. 07:29